Ponasanje potrosaca frizidera

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ponasanje potrosaca frizidera
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz marketinga.

Proizvodi bele tehnike uglavnom se prodaju u velikim trgovinskim centrima, gde je na površini od nekoliko stotina kvadratnih metara izložena široka lepeza artikala različitih robnih maraka. Da biste izvršili pravilan odabir, ima nekoliko stvari na koje bi trebalo obavezno obratiti pažnju i dobro ih proveriti.

Gde je proizveden proizvod koji želite da kupite?

Potrošači obično poznaju zvučne robne marke koje su prisutne na našem tržištu, ali samo po imenu, a ne i po tome kakve su organizacione promene izvršene u poslednjih desetak godina u svim tim kompanijama. Proces globalizacije doveo je do toga da je 90 odsto kompanija iz ovog sektora zadržalo sedište, administraciju i marketinšku službu na teritoriji zemalja Evropske unije, a kompletno izmestilo proizvodnju u u zemlje Dalekog istoka i Istočne Evrope, što je često dovelo do pada kvaliteta proizvoda koji se uvoze na naše tržište kao evropska robna marka, ali proizvedena daleko van Evropske unije. Kako proveriti odakle dolazi proizvod koji se nudi u prodavnici? Jednostavno! Dovoljno je pogledati originalnu etiketu-nalepnicu koja se nalazi na unutrašnjim zidovima npr. frižidera ili vratima veš-mašine, koja sadrži sve relevantne podatke o zemlji proizvođača. Ako takve nalepnice nema, znajte da trgovac pokušava da prikrije stvarno poreklo proizvoda. Poreklo proizvoda moguće je proveriti i iz atesta koji mora biti dostupan u svakoj prodavnici.

2 Situaciona analiza

Potencijalno tržište


Ne postoji segmentacija tržišta kada je reč o prodaji frižidera.Kompanije preduzimaju samo manja prilagodjavanja u zavisnosti od kulture,veličine države i karakteristika gradjana.Potencijalno tržište je globalizovano u najširem mogućem smislu.

Socijalni i kulturološki faktori

Frižideri su najviše privlačni za stanovništvo mladjeg i srednjeg uzrasta,mlade bračne parove,sa srednjim,ali i nižim vrednostima primanja, odnosno višem donjem i srednjem sloju.
Niži sloj uglavnom svoju orijentaciju okreće ka manjim frižiderima staromodne tehnologije i izgleda.Takvi frižideri su u ovoj eri dvadesetprvog veka retki.Ima ih,ali su retki na tržištu.

Brz način života i sve veći broj zaposlenih žena, kao i prelazak na evropsko radno vreme, uslovljavaju pojavu “novih domaćica”. Zaposlene žene imaju sve manje vremena da se posvete odledjivanju frižidera,regulisanju termostata i slično.
Takođe, mlade majke sve više koriste gotovu bebi hranu za svoje bebe tako da je kvarljivost hrane neželjeno.

Privredna okolina

Poslednjih godina prosečni dohodak po glavi stanovnika raste. U 2002. godini nominalna plata je bila veća za 51.5%, a realno za 29.9% u odnosu na prosečnu platu u 2001. godini. Prosečna zarada u privrednim delatnostima je bila veća za 47.9%, a realno za 26.8 % od prosečne zarade u 2001. godini. Prosečna zarada u vanprivrednim delatnostima je bila nominalno veća za 60.3%, a realno za 37.5% od prosečne zarade u 2001. godini. U 2003. godini ovaj trend rasta je nastavljen, ali sa manjim procentom. Potrošačka korpa u novembru mesecu 2003. godine je iznosila 12.604 dinara. Inflacija je u 2002. godini iznosila 13%, a 2003. godine oko 8%.Iako je 2009.godina godina ekonomske krize,situacija još nije dostigla krizni nivo.

Mediji

Mediji predstavljaju važnog učesnika u promociji. Najveća saradnja ostvaruje se sa TV i radio kućama, jer pokrivaju značajan procenat ciljnih grupa. Tokom zimskih meseci treba posvetiti veću pažnju televiziji, jer tada ljudi, zbog niskih temperatura, više vremena provode u kući. U ovom periodu ne treba koristiti bilborde, kao način oglašavanja, jer loši vremenski uslovi (kiša, sneg) smanjuju i onemogućavaju vidljivost I upečatljivost.

Analiza tržišta

Tržište i tražnja


Proizvodjači frižidera poslednjih godina ulažu ogromne napore prilikom nastupa na srpskom tržištu. Tržištu pripadaju još i delovi Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Hrvatske, kao i Rumunije, Turske, Bugarske, Amerike i Afike.
Tražnja postoji, sa većim tendencijama rasta. Međutim, u toku godine tražnja varira. Najveća prodaja ostvaruje se u toku zimskih meseci, odnosno od jeseni do proleća, dok tražnja ima tendenciju pada u toku letnjih meseci.
Takođe, visoke temperature ne pogoduju ni prodaji ovih proizvoda, jer zahtevaju opremanje prodajnih mesta odgovarajućim rashladnim uređajima. Zbog toga je Swisslion orijentisan na velike trgovačke sisteme koji su odgovarajuće opremljeni.

Konkurencija

Konkurencija na tržištu proizvodjača frižidera nije preterana,ali je ipak dovoljna. Medjutim,korišćenje jeftinije radne snage i preseljenje postrojenja u druge istočnjačke države uveliko su poremetile vrednosti potrošača.

Ciljevi i zadaci

Dugoročni ciljevi proizvodjača je sigurno ostvarivanje liderske pozicije u industriji bele tehnike.Bitno je razvijati pozitivnu sliku o sebi i o svojim proizvodima kao uspešno

Sadržaj
1 Uvod 2
2 Situaciona analiza 3
3 Faktori prilikom kupovine 7
4 Zaključak 10
5 Literatura 11


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:00 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Odlučivanje potrošača o kupovini derrick 0 1,397 10-02-2014 12:57 AM
zadnja poruka: derrick
  Ponašanje potrošača 2 derrick 0 1,393 10-02-2014 12:44 AM
zadnja poruka: derrick
  Ponašanje potrošača - hr derrick 0 1,405 11-09-2013 11:20 PM
zadnja poruka: derrick
  Ponašanje potrošača zavisno od dohotka derrick 0 1,191 11-09-2013 11:19 PM
zadnja poruka: derrick
  Servis potrošača kompanije Apple derrick 0 1,376 12-01-2013 10:29 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: