Ponašanje potrošača zavisno od dohotka

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Ponašanje potrošača zavisno od dohotka
UVOD

Ponašanje potrošača je kompleksan i promjenljiv vid ponašanja, koji marketing menadžeri pokušavaju da shvate na što bolji način, a sve u cilju zadovoljenja potreba i želja njihovih potrošača. Već odavno je u teoriji i praksi poznato da je potrošač u centru poslovanja svih uspješnih preduzeća, pa se zato toliko i istražuju faktori koji utiču na njihovo ponašanje. Postoji veliki broj faktora koji utiču na ponašanje potrošača. Oni se svrstavaju u dvije velike grupe: interni i eksterni. Zavisno od njihovog uticaja na potrošača, preduzeća kreiraju marketing programe koji zadovoljavaju njihove potrebe i želje.

Interni faktori su rezultat same ličnosti i njenih karatetnih osobina (percepcija, učenje, stavovi, vjerovanja, motivacija). U daljem radu, akcenat će biti stavljen na eksterne faktore, tj. na dohodak kao jedan od najvažnijih eksternih faktora koji uticu na ponašanje potrošača.
Eksterni faktori su oni koji djeluju iz okruženja i koji kao takvi imaju uticaja na neke ili na sve potencijalne potrosace. Oni djeluju na kupca izvan njegove ličnosti. Prema prof. Mihailoviću od eksrernih faktora posebno su važni: kultura, društvene klase, referentne grupe, porodica i dohodak.

Osnovna determinanta stvarne i potencijalne tražnje jeste kupovna moć potrošača, čije glavne finansijske izvore predstavljaju dohodak, kredit i imovina potrošača. Opsti ekonomski uslovi uticu na kupovnu moć potrošača preko nivoa cijena i kamatnih stopa. Kupovnu moć potrošača je jako teško precizno izmjeriti. Najčešće korišćeni pokazatelj kupovne moći je nacionalni dohodak po stanovniku. Međutim, ovaj pokazatelj je daleko korisniji za međunarodni marketing, nego za precizna istraživanja tržista na nacionalnom nivou.

SADRŽAJ

Uvod …………………………...2
Dohodak – važnije teorije ……………………3
Dohodak – osnovne karakteristike …………….3
Engelovi zakoni i krive …………5
Praktični primjeri ……………6
Zaključak …………...11
Literatura ……………..12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:19 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Poruke u ovoj temi
Ponašanje potrošača zavisno od dohotka - derrick - 11-09-2013 11:19 PM

Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Odlučivanje potrošača o kupovini derrick 0 1,881 10-02-2014 12:57 AM
zadnja poruka: derrick
  Ponašanje potrošača 2 derrick 0 1,880 10-02-2014 12:44 AM
zadnja poruka: derrick
  Ponašanje potrošača - hr derrick 0 1,864 11-09-2013 11:20 PM
zadnja poruka: derrick
  Servis potrošača kompanije Apple derrick 0 1,768 12-01-2013 10:29 AM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj religije na ponašanje potrošača Dzemala 0 2,184 14-08-2011 12:15 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: