Pomorski kanali

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,095
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Pomorski kanali
UVOD

Značajnu ulogu u razvoju saobraćaja na unutrašnjim vodama imaju kanali. To su vještačko prokopani vodeni putevi na kopnu koji mogu spajati dva ili više prirodnih vodenih puteva: dva jezera, dva mora ili dvije rijeke. Kanali ne samo da služe za plovidbu već služe i u druge, privredne svrhe, kao npr. za navodnjavanje. Kanali služe i kao regulatori vodostaja rijeka, pa imaju i obrambenu funkciju. Oni su vrlo stara tvorevina. Javljaju se još prije nove ere u Egiptu, Mezopotamiji i Kini.

Jedan od najstarijih kanala je onaj koji je povezao Yangtze i Hoangho sa Pekingom. Taj kanal je izgrađen u 18. stoljeću. Bio je dugačak 1100 kilometara. U Europi, pa i u Americi, počinju se kopati kanali u 19. stoljeću. Najznačajniji je bio prokopan 1845. godine, a povezao je Rajnu preko Majne sa Dunavom. Bio je dugačak 170 kilometara, a savladavao je visinsku razliku od 175 metara sa 18 ustava. Danas je na tom pravcu sagrađen novi kanal s saobraćajem od preko 20 miliona tona godišnje. Najpoznatiji i najprometniji kanali su Suecki kanal i Panamski kanal.

SADRŽAJ

UVOD 3
SUECKI KANAL 4
PANAMSKI KANAL 6
KORINTSKI KANAL 9
KIELSKI KANAL 10
MITTELAND KANAL 11
KANAL RAJNA-MAJNA-DUNAV 11
BJELOMORSKO-BALTIČKI KANAL 13
VELIKI KANAL (CARSKI KANAL) 14
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:11 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: