Položaj žene u društvu,porodici i obrazovanju1 -ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Položaj žene u društvu,porodici i obrazovanju1 -ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Žene u BiH nisu ravnopravne sa muškarcima u ostvarivanju prava učešća u političkom i javnom životu. Ranije iskustvo govori da žene nisu imale snažniji politički utjecaj čak ni u komunističkom periodu, te da njihovo prisustvo u političkim tijelima nije imalo veći politički značaj. Ovo i danas nastavlja prizvoditi posljedice, uključujući ograničene mogućnosti političke participacije žena kao i participaciju kroz puko prisustvo bez političkog utjecaja. Diskriminaciju žena u političkom i javnom životu karakterizira raskorak između normativnog i stvarnog stanja, podzastupljenost žena u političkim izbornim organima i državnim institucijama, te nejednaka raspodjela društvene moći između muškaraca i žena. Ovu diskriminaciju treba posmatrati i razumjeti u kontekstu BiH društva u kojem dominiraju: patrijarhalno kulturno naslijeđe, komunistička prošlost te poslijeratni tranzicijski procesi kroz koje prolazi BiH.

Položaj žene u porodici, društvu

Žena je zadobila veliku samostalnost u društvu, prije svega, svojim aktivitetom i ulogom koju je prvo ostvarila u porodici i kasnije u društvu. Istina, tu ulogu je potpomogao društveni razvoj, prije svega, privredno – ekonomski rast, mogućnost egzistencije izvan porodice i njenog posjeda, pa do značajne pozicije žene kao privrednog, političkog i općedruštvenog potencijala.
Gubljenjem tradicionalnih funkcija porodice, žena nije samo nosilac ljudske reprodukcije, već ravnopravan partner i u porodici i u društvu.Nerijetko i danas, a u povijesti pogotovo, žene su isključivane iz nasljedstva, zanimanja, visokog staleža i položaja moći u društvu.Zato se s pravom konstatuje da je prva podjela rada u društvu nastala na spolu ili na rodu, a koja se u savremenim uslovima razvila do neslućenih razmjera i mogućnosti.U teorijskim raspravama, ali i u praktičnom funkcioniranju industrijskog sistema i danas posoji podjela na muške i ženske poslove i zanimanja.
Ta karakteristika od najranijih vremena do današnjeg dana objašnjava se sa dva stajališta.
Prema prvom, podjela rada prema polovima i neravnopravnosti među njima je određena biološkim i genetskim razlikama između muškarca i žene.
Drugo stajalište polazi od toga da je podjela rada društveno uslovljena, ona je povezana sa tradicijom i ulogom koju je sebi muškarac prisvojio i time zadobio prevagu i moć u porodici i u društvu uopće, i da tu poziciju želi zadržati na različite načine...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:18 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Položaj Slovaka u Srbiji derrick 0 1,033 09-03-2014 01:39 AM
zadnja poruka: derrick
  Vaspitanje u primitivnom društvu derrick 0 1,043 08-03-2014 02:15 AM
zadnja poruka: derrick
  Nasilje u porodici 2 derrick 0 1,249 21-09-2013 12:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Prava i položaj žena u društvu - hr derrick 0 2,019 21-09-2013 11:21 AM
zadnja poruka: derrick
  Sukobi u porodici derrick 0 1,023 21-09-2013 09:55 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: