Položaj žena u ministarstvu untrašnjih poslova

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Položaj žena u ministarstvu untrašnjih poslova
UVOD

U Srbiji od 2000. godine u oblasti bezbednosti nije postojalo mnogo stručnjaka, a posebno žena izvan vladajućih krugova, jer je sistem obrazovanja bio naročito zatvoren. Viša škola unutrašnjih poslova bila je jedina institucija u kojoj je ženama bila obezbeđena obuka za obavljanje operativnih poslova u policiji. Ženama je bilo omogućeno da se upišu na trogodišnji program višeškolskog obrazovanja. Najveći problem predstavljalo je to što je od osnivanja ove institucije, tj. od 1972. godine pa do 2002. godine, postojala kvota prema kojoj se na ovaj program moglo upisati 10 odsto prijavljenih žena. Međutim, još veći problem predstavljao je nedostatak podrške koju bi žene trebalo da dobiju nakon ulaska u policijsku službu, jer postoji veliki broj žena koje su završile VŠUP i koje su se zaposlile u policiji, a koje rade poslove koji nisu policijski. U instituciji kao što je policija, koja je u tome periodu bila krajnje represivna, žene se faktički nisu nalazile na komandnim i rukovodećim položajima.

Od 2000. godine postignut je značajan napredak kada je reč o zastupljenosti žena u operativnom sastavu MUP. Ovo je urađeno pre svega zbog autoriteta međunarodnih organizacija iz kojih su dolazile preporuke, ali i zbog Vlade koja je bila zainteresovana za sprovođenje ovakve reforme, jer su njeni rezultati odmah vidljivi i utiču na to da građani prestanu da doživljavaju policiju kao pretnju sopstvenoj bezbednosti.

Sadržaj

UVOD 3
1 Rodna perspektiva policijskih sistema 4
2 Integracija žena u policiju u Srbiji i regionu 6
3 Položaj žena u MUP-u Srbije 11
3.1 Primena kvota 11
3.2 Povećanje zastupljenosti žena u policiji 12
ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:56 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Racunovodstveni aspekt aktivnih kreditnih bankarskih poslova Vesnica 0 2,120 11-05-2010 09:28 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Polozaj Evropske Centralne Banke kao element drzavnosti EU Vesnica 0 1,817 10-05-2010 11:16 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Prava žena miss_unreachable 0 9,099 18-09-2009 02:10 PM
zadnja poruka: miss_unreachable

Skoči na forum: