Pokuda i kazna u porodičnom vaspitanju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Pokuda i kazna u porodičnom vaspitanju
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

УВОД


Казна и кажњавање различито се дефинишу не само у разним наукама - етици, праву, психологији, педагогији већ и у оквиру једне научне дисциплине, па и једног теоријског правца као што је случај са психолошком теоријом оперантног условљавања.(Гашић, 1988: 14) И поред несагласности у самим дефиницијама, аутори се слажу да је одређивање појмова казне и кажњавања битан предуслов како за разумевање, тумачење и проверавање добијених емпиријских података, тако и за заузимање става према примени кажњавања у различитим друштвеним контекстима. То је посебно значајно када се говори о кажњавању деце и о оправданости примене кажњавања као поступка у социјализацији и васпитању деце. Термини "казна" и "кажњавање" у таквим дискусијама углавном имају негативно субјективно значење, повезано са застрашивањем, понижавањем и наношењем физичког бола. Појам кажњавања деце се често ограничава само на телесно кажњавање и грубо поступање и око таквог суженог значења углавном се и воде расправе да ли је дозвољено и оправдано уопште користити казне у васпитању деце.

Према одређењу датом у "Педагошком речнику", "казне у васпитању су средство педагошког утицаја које се примењује кад васпитаник прекрши норме друштвеног понашања или не изврши оправдано постављени захтев васпитача". (Педагошки речник, 1967: 421) Сама дефиниција не садржи разлику између казне и других средстава педагошког утицаја, али се то износи у даљем тексту, из кога следи да је суштина казне "у томе да се на педагошки начин разреши конфликт настао међу колективом и појединцем који је прекршио правила друштвеног понашања".(Педагошки речник, 1967: 421) То се постиже позивањем појединца на одговорност у име колектива са циљем да увиди неоправданост сопственог поступка и да се осети одговорним за своје недозвољено понашање.

Циљ казне није, како се износи даље у тексту, ни одмазда ни застрашивање, па ипак се казна сматра "крајњим" средством у васпитању. Оваква дефиниција не даје објашњење начина деловања казне на дете јер позивање на одговорност пред колективом, не објашњава шта, у ствари, у таквој ситуацији мотивише дете да измени своје непожељно понашање. Можемо претпоставити да је то страх од губљења наклоности колектива и могућности дружења, односно даљег учествовања у заједничким активностима, али то онда подразумева, даље, да су те заједничке активности привлачне за дете и да је дете у позитивном афективном односу са групом којој припада (»колективом«).

Садржај

УВОД
1.1 Појам казне у васпитању деце 3
1.2 Методе за санкционисање лошег понашања 5
1.3 Покуда у породичном васпитању 5
1.4 Облици и врсте кажњавања 7
1.5 Непожељне последице кажњавања 12
1.6 Законска заштита деце 12
ЗАКЉУЧАК 16
ЛИТЕРАТУРА 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:05 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uloga nagrade u vaspitanju predškolskog deteta - predškolska pedagogija Maja 0 2,665 23-02-2012 03:25 PM
zadnja poruka: Maja
  Misli o vaspitanju -Džon Lok pedagogija Dzemala 0 3,009 13-04-2011 12:27 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Značaj fantastičnih motiva u vaspitanju dece predškolskog uzrasta Dzemala 0 2,473 28-02-2011 07:03 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Greške roditelja u vaspitanju dece Dzemala 0 3,600 09-06-2010 07:29 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Greske roditelja u vaspitanju svoje dece Dzemala 0 3,454 09-06-2010 07:23 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: