Pojam vrednovanje klasifikacija i evidentiranje rashoda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Pojam vrednovanje klasifikacija i evidentiranje rashoda
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Pri odabiru teme za diplomski rad pokušao sam pronaći temu čiji su mi termini poznati iz svakodnevnog života, a opet sam želeo da bude dovoljno opširna, da bi mogla prikupiti što više podataka i saznati pojedinosti iz tog područja javnih finansija.Osnovni zadatak koji se postavlja pred finansije leži u pokriću rashoda, a ovim se javlja pitanje adekvatne raspodele fiskalnih tereta.
Zbog ovih razloga tema Javni rashoda ispunila je moja očekivanja. Prikupljajući materijale i literaturu za izradu seminarskog rada, shvatio sam da je zapravo znanje o ovim oblicima finansiskih instrumenata vrlo oskudno, sami termini bili su mi poznati, ali njihove osnovne karakteristike i značaj u finansiranju javnih rashoda bili su mi nepoznati.
Moje mišljenje je da su naši građani uopšte malo upućeni u funkcionisanje celokupnog poreskog sistema, kako javnih prihoda tako i javnih rashoda, te bi trebalo finansiski edukovati stanovništvo. Tom edukacijom bi se smanjila frustracija stanovništva, a povećala racionalizacija i potrošnja finansija uopšte.

Do početka 20. veka, nedovoljna pažnja posevećuje se javnim rashodima.
Postoji interes za izučavanje javnih prihoda: u korespondenciji sa idejama tada vladajućeg liberalnog kapitalizma. Početkom 20. veka, uključivanje javnih rashoda u okvire javnih finansija, ali samo nabrajanjem raznih vrsta javnih rashoda, ne i objašnjavanje raznovrsnog mogućeg delovanja javnih rashoda na ekonomskom i socijalnom planu, nema razmatranja problema opravdanosti postojanja raznih vrsta javnih rashoda.

Država ima, osim klasičnih adminstrativnih funkcija i zadataka, i brojne i sve obimnije socijalne, a posebno ekonomske funkcije i zadatke.

Javni rashodi danas su veoma efikasan instrumenat ukupne ekonomske i socijalne politike. Ne tretiraju se samo kao akt potrošnje, već kao racionalno korišćenje bogatstva odnosno društvenog proizvoda. Savremena finansijska teorija zauzima stav da su javni prihodi i javni rashodi ravnopravni i podjednako važni delovi javnih finansija. Javni rashodi su defacto sinonim za javne potrebe koje se upravo zadovoljavaju angažovanjem sredstava javnih rashoda. Pošto javne potrebe omogućuju egzistenciju i razvoj određene državne zajednice, smatra se da je najpre nužno definisati obim potrebnih sredstava za njihovo zadovoljenje, pa tek posle toga prići razradi modaliteta kojima će se prikupiti tako određena sredstva.
Jedan od mogućih razloga za davanje prednosti obradi javnih rashoda leži u specifičnosti javnih rashoda u odnosu na druge rashode, kako one u privredi (poslovne), tako posebno privatne (lične) rashode. Rashodi u okvirima finansija političko-teritorijalnih zajednica javljaju se u izvesnom smislu kao finansijska personifikacija javnih ili društvenih potreba i namena. Zbog toga treba prvo poći od utvrđivanja javnih rashoda koji su potrebni za njihovo finansiranje, a zatim pristupiti utvrđivanju visine sredstava za njihovo pokriće. M.Trklja najeksplicitnije je obrazložio potrebu da se prvo tretiraju javni rashodi. Tri su razloga za to. Prvo, bitna pretpostavka za demokratsko odlučivanje o javnim prihodima jeste što egzaktnije saznanje o obimu i strukturi javnih rashoda.Drugo, kako javni rashodi imaju neproizvodan (osim izuzetnih slučajeva), mada ne i društveno nekoristan karakter, što znači da se preko njihovog angažovanja ne obezbeđuje reprodukcija javnih prihoda, njima se kao takvima mora posvetiti izuzetna pažnja. Treće, specifičnost javnih potreba i javnih rashoda kojima se obezbeđuje njihovo zadovoljavanje predstavlja odlučujući momenat za fiskalni metod ostvarivanja javnih prihoda na ovom području. Bez prethodnog utvrđivanja karaktera potreba i javnih rashoda ne bi bilo moguće sasvim jasno objasniti karakter i specifične oblike javnih prihoda.

Definicija javnih rashoda

U javno-finansijskoj literaturi se mogu sresti brojne definicije javnih rashoda. Ne ulazeći u razlike, valja konstatovati da javni rashodi, po pravilu, predstavljaju zadovoljenje javnih potreba pomoću novca, odnosno, da su javni rashodi oni izdaci koje država čini u javnom interesu zadovoljenja javnih potreba.
Za većinu definicija javnih rashoda bitno je da podrazumevaju sledeće:
(1) javni rashodi služe za podmirenje (pokriće) javnih potreba i
(2) u savremenim uslovima javni rashodi su, po pravilu, izraženi u novcu.
Javni rashodi - osnovni cilj zadovoljenje javnih potreba - osnovni momenat za razgraničenje javnih rashoda od rashoda privatnih lica. Rashodi privatnih lica - zadovoljenje ličnih potreba, javni rashodi su trošenje radi zadovoljavanja opštih (javnih) potreba.
Druga bitna karakteristika javnih rashoda leži u činjenici da se, u savremenim uslovima, javni rashodi izražavaju u novcu. Mogu se naći slučajevi da se podmirivanje javnih rashoda može ostvarivati i na razne druge nenovčane načine (u naturi, radom, odnosno činjenjem, u obliku počasti i putem ispuštenih prihoda).
Negativan stav o nenovčanim načinima realizovanja javnih rashoda: opasnost od korupcije i privilegovanja nosilaca javnih funkcija, nenovčani načini podmirivanja javnih rashoda nose sobom i veliku mogućnost evazije javnih prihoda.

PODELE (KLASIFIKACIJE) JAVNIH RASHODA

Sve veći rast javnih rashoda u savremenim uslovima, povećana uloga u ekonomskom i socijalnom životu, iziskuju klasifikovanje javnih rashoda u određene grupe.
Postoji veliki broj klasifikacija javnih rashoda (forma rashoda, mesto, vreme, ili njihov subjekat ili objekat).
Najuobičajenije i najprisutnije i u teoriji, i u politici javnih finansija su klasifikacije javnih rashoda na sledeće:
(1) redovni i vanredni,
(2) prema objektu trošenja,
(3) prema subjektu trošenja,
(4) proizvodni i transferni,
(5) u novcu i u naturi,


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:37 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pojam i svrha supervizije u socijalnom radu derrick 0 2,223 04-08-2013 01:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i značaj regulisanja saobraćaja derrick 0 2,519 08-02-2013 11:37 AM
zadnja poruka: derrick
  Pojam naučnog rada derrick 0 1,821 08-02-2013 11:35 AM
zadnja poruka: derrick
  Pojam, nastanak i razvoj policije u Srbiji derrick 0 2,279 08-02-2013 11:33 AM
zadnja poruka: derrick
  POJAM I PREDMET BANKARSKOG PRAVA Nena 89 0 1,824 27-11-2010 09:11 PM
zadnja poruka: Nena 89

Skoči na forum: