Pojam umetnosti i razlike tumačenja pojma umetnosti kroz istoriju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Pojam umetnosti i razlike tumačenja pojma umetnosti kroz istoriju
UVOD – Pojam umetnosti

Svet oko sebe upoznajemo čulima, sliku sveta dobijamo preko utisaka, a umetnost je stvaranje novog sveta. Umetnost je duhovna delatnost koja stvara konkretne tvorevine prožete njegovim saznanjem o svetu, koristeći se maštom i oblikovanjem. U doživljaju umetničkog dela učestvuju emocije i misao i stvaraju estetski doživljaj. I nauka i umetnost imaju kao zajednički crtu - spoznavanje sveta. Nauka svoje postavke izlaže preko apstraktnih pojmova i služi se logičkim mišljenjem, te se shvata razumom. Umetnost svoje postavke izlaže kao čulno konkretne slike (predstave), koje sadrže emocije umetnika, a doživljavaju se čulima. U svom najširem značenju umetnost predstavlja fizičku ekspresiju kreativnosti ili imaginacije, ali i mnogo više od toga. Umetnost i njen svet, u savremenom društvu, ne čini samo ono što vidimo, čujemo, čitamo, opipavamo, ono što percipiramo kao umetnički objekt, nego i ceo jedan "nevidljivi" svet znanja o umetnosti, o njenoj istoriji, jeziku, brzim i aktuelnim kretanjima. Umetnost, takođe, konkretno opstaje u društveno-istorijskom životu i kao splet institucija, gde spadaju akademije, izdavači, knjižare, galerije, muzeji, pozorišta, operske kuće, itd.

Reč umetnost prevod je latinske reči "ars", a ona grčke reči "techne". Ipak, ovi termini nisu značili uvek potpuno isto, što je oznaka za današnji pojam "umetnosti", jer se tokom vremena smisao ovog izraza menjao. U antičkoj Grčkoj, Rimu, srednjem veku i u renesansi pojam umetnosti je bio širi nego danas – umetnošću se smatralo svako umeće, veština i umešnost proizvođenja stvari, i to prema poznatim pravilima, sa jasnom određenom ne samo estetskom nego i praktičnom svrhom. Pojam umetnosti je tada obuhvatao i određene nauke i zanate, čisto privrednog karaktera. Umetnost je specifična ljudska delatnost čije se značenje konstituiše u složenom komunikacijskom procesu između umetnika, umetničkog dela i publike. Muzika, pozorište, igra, dizajn, televizija, filmovi, poezija, proza, slike, fotografije, itd, predstavljaju bazične oblike estetskih komunikacija u svakom društvu.

Sadržaj

UVOD – Pojam umetnosti 3
1 Umetničko delo i društvena uslovljenost umetnosti 5
2 Neka tumačenja umetnosti kroz istoriju 9
2.1 Antika 9
2.2 Teorije recepcije umetnosti 11
2.3 Marksistička teorija umetnosti 15
2.4 Adorno 18
ZAKLJUČAK – Ka modernom tumačenju umetnosti 20
LITERATURA 22


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:23 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Psihološke teorije umetnosti Maja 0 2,345 29-08-2012 04:22 PM
zadnja poruka: Maja
  Uloga umetnosti u nacističkoj Nemačkoj Maja 0 1,693 29-08-2012 04:15 PM
zadnja poruka: Maja
  Prepoznavanje vrsta montaža kroz istoriju kinematografije - uloga montaže u filmu Maja 0 1,892 23-02-2012 08:36 PM
zadnja poruka: Maja
  Likovne umetnosti 19, 20. i 21. veka Dzemala 0 2,374 13-08-2011 01:55 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Problem umetnosti i lepote, s posebnim osvrtom na jaspersovo shvatanje - filozofija zekan 0 2,607 09-09-2010 11:41 AM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: