Pojam i značaj regulisanja saobraćaja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Pojam i značaj regulisanja saobraćaja
Увод

Стање безбедности саобраћаја у једној земљи резултује првенствено из ефикасности друштвеног система да превентивним и репресивним активностима обезбеди спровођење утврђене стратегије побољшања безбедности саобраћаја. Дефинисање стратегије је свакако неопходно због чињенице да у реализацији укупних превентивних и репресивних мера учествују бројни друштвени и други субјекти. Искуства саобраћајно развијених земаља показују да се резултати на плану побољшања безбедности саобраћаја постижу тек након дугогодишњег синхронизованог превентивног и репресивног деловања свих субјеката. Системске мере трајног и масовног карактера, почевши од нормативне делатности, информисања и припреме различитих узраста становништва за учешће у саобраћају, контроле саобраћаја, изградње и одржавања путева и регулисање саобраћаја на њима, одржавања и техничких прегледа возила, па до здравствених прегледа возача, осигурања и казнене политике, без икаквог покушаја рангирања по важности, могу имати позитивног ефекта на побољшање стања безбедности саобраћаја само ако су ослоњене на јасно дефинисану државну стратегију у овој области.

Код нас су ефекти бројних предузетих мера на плану спречавања саобраћајних незгода, оних о чијем почетку је јавност детаљно информисана већ дужи низ година уназад, практично непознати, за разлику од података о укупном стању безбедности саобраћаја, који нашу земљу држе приковану на незавидном месту у односу на друге, а посебно земље западне Европе. Ово јасно показује да се највероватније не иде жељеним путем, који је пре свега дуготрајан и мукотрпан, а који као крајњи циљ има битно побољшање безбедности у саобраћају. Мере и активности, пре свега превентивног карактера, због несинхронизованости рада бројних субјеката и по ширини обухваћене територије и популације или пак по непосредном делокругу њихове надлежности, се расплињују и губе у краткотрајним напорима усмераним првенствено на возаче моторних возила.

Садржај

Увод 1
1.1 Историјски развој саобраћаја 3
1.2 Садобраћај данас 5
1.3 Појам саобраћаја 7
1.3.1 Ваздушни саобраћај 7
1.3.2 Друмски саобраћај 8
1.3.3 Речни саобраћај 11
1.3.4 Железнички саобраћај 12
1.4 Организација и функционисање контроле безбедности саобраћаја 13
1.4.1 Праћење стања безбедности саобраћаја 14
Закључак 15
Литература 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:37 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Parlametarizam i njegov značaj za demokratsko društvo derrick 0 1,950 07-08-2013 10:19 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i svrha supervizije u socijalnom radu derrick 0 3,126 04-08-2013 01:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Saobraćajna sredstva drumskog saobraćaja derrick 0 4,406 04-06-2013 11:48 PM
zadnja poruka: derrick
  Saobraćajna sredstva vazdušnog saobraćaja derrick 0 4,707 04-06-2013 11:45 PM
zadnja poruka: derrick
  Značaj procesa širenja za razvoj i budućnost EU derrick 0 2,456 03-06-2013 03:02 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: