Pojam i značaj kamate - Finansijski menadžment

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Pojam i značaj kamate - Finansijski menadžment
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.Pojam i značaj kamate


Prema opštem teorijskom konceptu kamata je cena za korišćenje kreditnih i novčanih resursa na finansijskom tržištu. Postoje finansijski suficitni i finansijski deficitni transaktori, pri čemu neki od finansijski suficitnih transaktora odlažu potrošnju za budućnost, što je finansijska osnova za neke od finansijskih deficitnih transaktora koji imaju veće preferencije prema potrošnji nego što im tekući dohodak to omogućuje.

Povezano sa preferencijama individualnih tržišnih transaktora, stopa korisnosti novčanih resursa je uvek veća u sadašnjem u odnosu na buduće vreme, što je osnov da se plati kamata kao tržišna cena njihovog korišćenja u odredjenom periodu.

U makro razmerama kamata je finansijski instrument za razmenu tekućih finansijskih resursa za buduće finansijske resurse. Kamatna stopa je instrument za uravnotežavanje obima štednje i ponude kapitala sa tražnjom finansijskih resursa. Njome se vrši distribucija dohodka na potrošnju i investiranje, u isto vreme mobilnost i alokacija finansijskih resursa.

Kamatna stopa može biti:

1. ravnotežna odnosno prirodna i
2. tržišna.

Ravnotežna kamatna stopa formira se pri ravnoteži obima ponude kapitala i tražnje kapitala. Klasična ekonomska teorija definiše ravnotežnu kamatnu stopu kao stopu prinosa realnog kapitala. Realni prinosi kapitala su funkcijatehnološke produktivnosti kapitalnih dobara ili investicionih ulaganja. Tržišna kamatna stopa se formira na finansijskim tržištima kao rezultanta odnosa ponude i tražnje kreditnih odnosno novčanih resursa. Na dugi rok postoji ravnoteža izmedju navedenih kamata, dok na kratak rok postoje dispariteti koji su uslovljeni promenom cena.

7 str


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:25 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Poruke u ovoj temi
Pojam i značaj kamate - Finansijski menadžment - Dzemala - 17-04-2011 04:25 AM

Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Značaj inovacija u savremenom poslovanju derrick 0 1,628 24-02-2014 03:56 PM
zadnja poruka: derrick
  Menadžment malog biznisa - strategijski menadžment derrick 0 1,651 17-09-2013 09:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Značaj informacionih sistema za strategijski menadžment preduzeća derrick 0 1,303 14-09-2013 03:06 PM
zadnja poruka: derrick
  Značaj intelektualnog kapitala za informatičku ekonomiju derrick 0 1,220 14-09-2013 03:02 PM
zadnja poruka: derrick
  Značaj interne analize za strategijski menadžment derrick 0 986 14-09-2013 03:01 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: