Pojam i značaj špedicije i špediterskih poslova - logistika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Pojam i značaj špedicije i špediterskih poslova - logistika
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.
Tema ovog seminarskog rada jeste ’’Pojam i značaj špedicije i špediterskih poslova’’.
Cilj ovog seminarskog rada jeste da ukažem o pojmu i značaju špedicije i špeditera, vrstama špedicije, osnovnim špediterskim poslovima, ugovoru o špediciji i konačno čemu služi špedicija.

U prvom delu rada ukazaću na istorijski razvoj špedicije, definicije špeditera i špedicije i o vrstama špedicije.
Drugi deo rada biće posvećen špediterskim poslovima tj. koji su to špediterski poslovi, i kako se ugovaraju. U ovom delu ću još objasniti i Ugovor o špediciji i ukazaću na prava i obaveze špeditera i komitenta. Objasniću i ugovaranje i organizovanje transporta robe i praćenje izvršenja transporta iste. I na kraju ću kao prilog priložiti jedan Ugovor o špediciji.
Treći deo rada biće posvećen zaključku, tj. daću mišljenje o tome zbog čega je špedicija od važnosti ...

ŠPEDICIJA I ŠPEDITER - ISTORIJA I POJAM, DEFINICIJA, VRSTE

ISTORIJAT ŠPEDICIJE


Istorijski posmatrano, špedicija se javlja još u 18. veku za vreme Mletačke Republike. Bilo je to vreme kada je Venecija apsolutono gospodarila glavnim saobraćajnim putevima na moru i imala značajnu ulogu u trgovanju sa susednim državama. U to vreme trgovci su redovno poveravali robu posebnim posrednicima koji su se brinuli za siguran prevoz. Ti posrednici (vozari) su organizovali otpremanje i dopremanje robe za svoj račun i robu predavali kupcima uz potpis na potvrdi, koja je imala karakter prve prevozne isprave.
Špedicija u savremenom pojmovnom shvatanju javlja se pred kraj 18. veka. Trgovci su se tada više oslanjali na špeditere kao specijalne posrednike u izboru prevoznog puta, unajmljivanju prevoznog sredstva, stručnom savetu za prevoz robe itd. Špediteri svojom organizacijom otpremanja i dopremanja robe povezuju proizvođače, trgovce i prevoznike.
U 19. veku razvija se špedicija kakva je i danas. Od tada njena uloga je u porastu a on se dovodi u vezu sa pojavom železnice, sa modernizacijom drugih oblika prevoznih sredstava i intenzivnijim razvojem trgovine...PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:36 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pojam savremene demokratije derrick 0 648 08-09-2013 03:18 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: