Pojam i vrste preduzeca - ekonomija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Pojam i vrste preduzeca - ekonomija
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Preduzeće je pravno lice koje obavlja delatnost radi sticanja dobiti. Delatnost podrazumeva proizvodnju, promet robe i vršenje usluga na tržištu.

Preduzeća postoje zbog mnogih razloga,a najvažniji su iskorišćenje ekonomije obima proizvodnje,prikupljanje novčanih sredstava i organizacija proizvodnog procesa. Najvažniji razlog postojanja preduzeća jeste ekonomija obima,pojela arada i specijalizacija. Teško bi se mnogi poslovi i najmanjeg obima mogli efikasno obavljati u kućnom domaćinstvu. Potrebno je na jednom mestu nabaviti mašine velike vrendosti,kupiti zgrade,nabaviti raznorodni materijal,obezbediti veliki broj radnika različitih kvalifikacija. Takvi poslovi mogu da se organizuju samo u okviru preduzeća.

Nabavka svih faktora potrebnih velikoserijskoj proizvodnji moguće je jedino uz posedovanje velikih finansisjkih sredstava. Takva sredstva nema pojedinac. Zaduživanje velikog obima na tim tržištima i obezbeđivanje hipoteka moguće je jedino preko preduzeća.

Treći razlog postojanja preduzeća jeste obezbeđenje manadžmenta. Menadžeri organizuju proizvodnju,uvode nove ideje,proizvode i postupke. Za svaku proizvodnju trebaju radnici različitih kvalifikacija kojih nema u pojedinačnom domaćinstvu. Tako se proizvodnja organizuje u preduzeću,budući da efikasnost zahteva proizvodnju u velikim serijama,pribavljanje značajnih finansijskih sredstava i pažljivo upravljanje i nadzor nad tekućim aktivnostima.

Proizvodnja u tržišnoj privredi odvija se u širokom spektru različitih poslovnih preduzeća – od najmanjih preduzeća u pojedinačnom vlasništvu do gigantskih korporacija koje dominiraju privrednim životom tržišnih privreda. Danas u Americi postoji oko 18 miliona poslovnih jedinica. Većina njih su u pojedinčnom vlasništvu,postoje i partnerstva čiji su vlasnici dva ili više partnera i mali broj su korporacije ali one dominiraju tržištem i po obimu prometa i po broju zaposlenih.

Pojam i bitna obeležja preduzeća

Određivanje pojma preduzeća moguće je posmatrati sa aspekta ekonomske i posebno pravne nauke. U ekonomskoj literaturi preduzeće se definiše kao bazna ekonomska ćelija na kojoj počiva privredni i celokupni društveni život. Pri tome ekonomska nauka razlikuje dva bitna elementa svakog preduzeća:organizacioni element preduzeća i dobit,odnosno profit kao ciljni element. U pravnoj literaturi ne susrećemo direktno definisanje pojma preduzeća,već se pojam preduzeća utvrđuje putem određenja i nabrajanja njegovih karakterističnih elemenata. U našem zakonodavstvu preduzeće je organizacioni oblik koji obavlja privrednu delatnost radi sticanja dobiti. Preduzeću se priznaje pravni subjektivitet i ono je vlasnik svih sredstava koja ulaze u njegovu imovinu (imovinsku masu) i sa njima može slobodno raspolagati na način utvrđen statusom preduzeća.

Dakle,pravni subjektivitet i imovina preduzeća mogu se izdvojiti kao osnovne karakteristike svakog preduzeća. Svako preduzeće ima svoju imovinu kojom obavlja delatnost i kojom odgovara za preduzete obaveze u pravnom prometu sa trećim licem. Imovina obuhvata ukupnost prava koja pripadaju preduzeću,a to su pravo svojine,udeo u drugom preduzeću,prava industrijske svojine,autorska prava i sva druga prava imovinskog karaktera kao što su stvarna prava (pravo svojine i pravo zaloge) i obligaciona prava (pavo zakupa,pravo usluge i sl.). imovina preduzeća je jedinstvena tako da jedino preduzeće može imati jedinu imovinu kojom odgovara za svoje obaveze u izvršnom,likvidacionom i stečajnom postupku. Pored navedenih bitnih karakteristika preduzeća, preduzeće se karakteristiše i nekim drugim osobinama kao što su delatnost,firma,sedište,žiro račun, nacionalnost i dr.

Osnivanje preduzeća

Pravna teorija razlikuje nekoliko sistema osnivanja preduzeća i to:
a)Zakonski sistem–predstavlja sistem po kome se preduzeća osnivaju zakonom ili upravnim (administrativnim) aktom donetim na osnovu zakona. Ovaj sistem osnivanja preduzeća karakterističan je za administrativno upravljanje privredom,a danas je prisutan samo u domenu javnog sektora (osnivanje preduzeća u državnoj svojini za obavljanje delatnosti od javnog interesa ili tzv. javne službe).
b)Normativni sistem – danas je dominantan u svetu,a prihvaćen je i u našem pravu. Ovaj sistem osnivanja preduzeća omogućuje svakom osnivaču (pravnom ili fizičkom) da osnuje preduzeće ukoliko ispuni unapred u zakonu propisane uslove i ukoliko poštuje propisani postupak. I ovdje postoji registracija preduzeća,ali registarski sud nema ovlašćenja da procenjuje celoshodnost osnivanja preduzeća,već samo ispituje ispunjenost formalnih i materijalnih uslova za osnivanje preduzeća koja su unapred u zakonu propisana.
c)Sistem dozvole – podrazumevanje, davanje odobrena i saglasnosti nadležnom organu prilikom osnivanja nekih preduzeća. Po ovom sistemu priznaje se diskreciono ovlašćenje nadležnog organa da ceni opravdanost osnivanja i da zavisno od takve procene izda ili uskrati dozvolu za osnivanje. Takav je slučaj sa osnivanjem poslovnih banaka,gde je potrebna dozvola.
d)Sistem koncesije – je sistem po kome se osnivanje preduzeća ili obavljanje određene privredne delatnosti od strane fizičkog lica (ekspolotacija prirodnih bogastava,korišćenje gradskog građevinskog zemljišta,korišćenje zemljišta u slobodnm carinskim zonama,korišćenje nepokretnosti i dobara od opšteg interesa) može biti uslovljeno davanjem koncesija posebnim zakonom.
e)Sistem prijave – primenjuje se kod ugovora o stranom ulaganju u domaća preduzeća ili kod osnivanja preduzeća i mešovitoj svojini kada se podnosi samo prijava nadležnom saveznom organu uprave,koji je dužan da u roku od 30 dana od dana podnošenja prijave donese odgovarajuće rešenje vodeći računa da li je podneta prijava u skaldu sa Ustavom RS i saveznim zakonima kojim se uređuje strano ulaganje.

Uslovi za osnivanje preduzeća

Zakon o preduzećima traži ispunjenje samo jednog materijalnog uslova za osnivanje preduzeća. To je obezbeđenje sredstava za osnivanje i početak rada. Način obezbeđenja sredstava nije relevantan. Ukoliko preduzeće osniva više osnivača,onda oni svoje uzajamne odnose regulišu posebnim pismenim ugovorom. Na ovaj način zahtevanjem samo jednog opšteg uslova za osnivanje preduzeća,zakon je oslobodio samog osnivača nepotrebnog administriranja vezanog za donošenje posebnog eleborata o društvenoj i ekonomskoj opravdanosti osnivanja.

Zavisno od karaktera delatnosti preduzeća traže se i posebni uslovi za njegovo osnivanje. To su tehnički uslovi,zaštita životne sredine,sanitarni,prostorni,kadrovski i drugi uslovi. Naime,sve dok


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:40 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Osnovne vrste turističke propagande derrick 0 1,266 07-08-2013 10:27 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i svrha supervizije u socijalnom radu derrick 0 2,222 04-08-2013 01:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam uzorka, vrste uzorka i primjena uzorka derrick 0 1,474 04-08-2013 01:07 PM
zadnja poruka: derrick
  SEMINARSKI MATURSKI DIPLOMSKI DOWNLOAD Ekonomija derrick 0 1,706 16-05-2013 11:16 AM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i značaj regulisanja saobraćaja derrick 0 2,517 08-02-2013 11:37 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: