Pojam i struktura sredstava međunarodne likvidnosti

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Pojam i struktura sredstava međunarodne likvidnosti
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžmenta, marketinga, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planova, makroekonomije, mikroekonomije, preduzetništva, upravljanja ljudskim resursima, carine i porezi.


U razmatranju povijesnog puta razvoja prometne vrijednosti rečeno je da novčani oblik vrijednosti predstavlja njen najrazvijeniji oblik. Paralelno s razvojem i procesa razmjene razvijala se i prometna vrijednost. U stvari, novčani oblik vrijednosti i počeli su razvijati nomadski narodi jer je njihova imovina kojom su raspolagali bila pokretna, te se jednostavno mogla otuđiti, a sam način života koji ih je neprekidno dovodio u dodir s drugim zajednicama, upućivao ih je na razmjenu. Ulogu novca, odnosno monopol u vršenju funkcije općeg ekvivalenta, imale su prilično dugo najvažnije robe, takve kao što su stoka, predmeti od kože, žito, školjke, itd..

U onoj mjeri u kojoj razmjena prelazi lokalne granice, prelazi i novčani oblik na robe koje su po prirodi pogodne za društvenu funkciju općeg ekvivalenta, odnosno na plemenite metale, zlato i srebro. Međutim, razmjena je pokazala da je zlato najpogodnija roba od vrijednosti, u kojoj sve druge robe mogu naći "srodnu dušu", odnosno izraziti svoju vrijednost. Opće su poznate prirodne osobine zlata koje ga čine pogodnim za ulogu novca. Naime, zlato u malim količinama ima veliku vrijednost, jednostavno se može dijeliti na manje dijelove i ponovno spajati, a da pri tome zadrži sva svoja kemijska svojstva, što inače nije slučaj s drugim robama, itd.. To znači da razmjena daje zlatu ulogu novca, ali mu ona ne daje vrijednost. Naprotiv, zlato i može funkcionirati kao novac, zbog toga što je stvar od vrijednosti, kao i druge robe, pri čemu tu svoju vrijednost dobiva u procesu materijalne proizvodnje.
Inače, novac ima pet funkcija: novac u funkciji mjere vrijednosti, novac u funkciji prometnog sredstva, novac u funkciji sredstava za zgrtanje blaga, novac u funkciji platežnog sredstva i novac u funkciji svjetskog novca. Funkcije novca kao mjere vrijednosti i prometnog sredstva predstavljaju dvije osnovne funkcije novca.

NOVAC U FUNKCIJI MJERE VRIJEDNOSTI

Prva i osnovna funkcija novca sastoji se u tome da robama u razmjeni izmeri, izraziti njihovu vrijednost. Novac u funkciji mjere vrijednosti nije ništa drugo nego prometna vrijednost koja pokazuje koliko se za neku robu može dobiti novčane robe (na primjer zlata).
Izražavajući svoju vrijednost preko jedne jedine robe (na primjer, preko zlata), sve robe postaju (iako to faktički nisu) jednoimene veličine, kvalitetno jednake i kvantitativno usporedive. Na taj način novac, odnosno zlato, funkcionira kao opća mjera vrijednosti ili izraz vrijednosti, i tek ovom funkcijom, kao specifična roba u ulozi ekvivalenta, postaje novac.
Bilo bi pogrešno izvesti zaključak da robe postaju međusobno usporedive i samerljive tek preko novca. Upravo zbog toga što su robe kao vrijednosti proizvodi ljudskog rada, odnosno zbog toga što je u njima materijalizovana apstraktan ljudski rad, one su međusobno usporedive. Novac u funkciji mjere vrijednosti ne mora biti realno (fizički) prisutan, jer se vrijednost bilo koje robe može izmjeriti ili izraziti u zamišljenoj količini novčane robe - zlata.
Ukoliko ne bi bila utvrđena tehnička jedinica mjere za težinu, kojom se mogu mjeriti različite količine zlata, tada ono ne bi ni bilo u mogućnosti mjeri ili izraziti različite veličine vrijednosti različitih roba. Tehnička mjera kojom se mjere različite količine novčanog materijala naziva se mjerilo cijene. Kada funkcija mjere vrijednosti vrši zlato, onda ta tehnička jedinica mjere, ili mjerilo cijene različitih količina zlata, može biti kilogram, gram, itd..
Sljedeći primjer pokazuje da se preko različitih količina zlata izražavaju različite vrijednosti roba.

1 kaput = 20 gr zlata
(20 h) (20 h)
40 m platna = 40 gr zlata
(40 h) (40 h)
1 automobil = 200gr zlata
(200 h) (200 h)Čak i kada se ne bi imao uvid u utrošene sate rada u proizvodnji ovih roba, ustaljenosti razmjene u navedenim relacijama jasno pokazuje da je vrijednost automobila 10 puta veća od vrijednosti jednog kaputa, jer se u razmjeni za njega dobiva deset puta veća količina zlata nego za jedan kaput, itd.. To je moguće zahvaljujući činjenici da je i zlato roba od vrijednosti, u čiju je proizvodnju, također, utrošen apstraktan ljudski rad.

Zlato kao novac već dugo ne funkcionira u svom prirodnom obliku, već u obliku nacionalne monetarne jedinice, u obliku monete. Pri tom, pod moneta se podrazumijeva novac čiji su oblik, težina, sastavni dijelovi i nacionalno ime, utvrđeni zakonom jedne države. Ukoliko pođemo od pretpostavke da je monetarno ime datog novca dinar, i da se lije od zlata u apoenima (komadima) od 1 dinara, čija je težina 1 gram zlata, i da je pri tome društveno potrebno radno vrijeme za proizvodnju 1 grama zlata, jedan čas apstraktnog ljudskog rada biće izražen na sljedeći način:

1 kaput = 20 dinara
(20 h) (20 h)
40 m platna = 40 dinara
(40 h) (40 h)
1 automobil = 200 dinara
(200 h) (200 h)Izražavanje vrijednosti roba preko novca, kao nacionalne monetarne jedinice, nije ništa drugo nego cijena roba. Naime, cijena predstavlja novčani izraz vrijednosti robe izraženu u novcu.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:14 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pojam, definicija i tipovi modela odlučivanja derrick 0 2,894 18-01-2013 05:22 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloge i struktura menadzmenta preduzeća (odabrani primer) Maja 0 1,705 22-03-2012 03:39 PM
zadnja poruka: Maja
  Hijerarhijska struktura menadžmenta Maja 0 1,367 09-03-2012 04:01 PM
zadnja poruka: Maja
  Pojam i uloga logistike u proizvodnim procesima Maja 0 2,272 18-01-2012 04:30 PM
zadnja poruka: Maja
  Uloge i struktura menadžmenta preduzeća Dzemala 0 1,953 14-08-2011 10:39 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: