Pojam braka, uvjeti za postojanje braka i nepostojeći brak -ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Pojam braka, uvjeti za postojanje braka i nepostojeći brak -ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Porodično pravo je skup pravnih normi kojima se reguliraju odnosi u porodici.
Bračno pravo je najvažniji dio porodičnog prava. Cilj bračnog prava je da uredi brak i odnose u braku, te pravne učinke vanbračne zajednice žene i muškarca. Bračno pravo je dakle skup pravnih normi kojima se uređuju ti odnosi.
Za vanbračnu zajednicu možemo reći da je to životna zajednica žene i muškarca koji nisu u braku ili vanbračnoj zajednici sa drugim licem i koja traje najmanje tri godine ili kraće ukoliko je u njoj rođeno zajedničko dijete.

POJAM BRAKA

Postoje dva različita shvatanja o pravnoj prirodi braka. Prema jednom shvatanju, brak je ugovor, brak je ugovorni odnos građanskog prava koji nastaje i prestaje kao i svaki drugi ugovor. Prema drugom shvatanju, brak je institucija. Prema ovom shvatanju prava i dužnosti bračnih partnera, uglavnom su uređena zakonom i nisu predmet dogovaranja. Veliki dio međusobnih obaveza bračni partneri ne mogu mijenjati međusobnim sporazumom.
Rimski brak ( matrimonium, nuptie) je pravnim propisima uređena monogamijska zajednica života između žene i muškarca.

U pravnoj nauci postoji niz definicija braka. Jedne od najstarijih definicija su od istaknutih rimskih pravnika, Justinijana i Modestina.
Justinijan: Brak je veza između muškarca i žene koja predstavlja životnu zajednicu. (Institutiones 9,1) Modestin "Brak je veza između muškarca i žene ujedinjenih za cijeli život, ustanova božanskog i ljudskog prava". (Modestin, Digesta 23, 2, 1) Planiol (Francuski teoretičar) "Brak je svečani ugovor na osnovu koga muškarac i žena osnivaju zajednicu, koju zakon sankcionira, ali koju oni ne mogu raskinuti po sopstvenoj volji"...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:51 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Porodica (pojam, vrste i funkcije) derrick 0 3,402 09-03-2014 01:37 AM
zadnja poruka: derrick
  Nastanak i funkcija braka i porodice derrick 0 2,862 21-09-2013 12:26 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i vrste socijalnih mreža derrick 0 2,183 03-02-2013 03:45 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i osnovne karakteristike nauke Maja 0 2,560 30-03-2012 02:34 PM
zadnja poruka: Maja
  Pojam i funkcija države Maja 0 3,535 30-03-2012 02:30 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: