Pojam benchmarkinga

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Pojam benchmarkinga
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Bench na engleskom označava klupu ili sedište, dok mark predstavlja znak, oznaku, potebni standard nivo.
Bench kao geografski pojam označava terasu formiranu u steni ili uzdignuće duž obale ili jezera.Bench mark predstavlja reper, znak za nivelaciju pri merenju zemljišta.
Novija izdanja tezaurusa povezuju benchmark sa rečima i frazama kao što je standard za poređenje, reper, referentni okvir, model.Ovako shvaćen pojam benčmark je osnova za sagledavanje porekla izraza benčmarking, a posebno kao sinonima za način identifikovanja standarda kojima se ocenjuje uspešnost jednog preduzeća.
Pojam benčmarking se na različite načine definiše
U kompaniji Xerox benčmarking se definiše kao ”kontinuirani proces merenja proizvoda, usluga i praksi u odnosu na najače konkurente ili one kompanije, koje su priznate kao industrijski lideri (''najbolji u klasi'')”.
Američki centar za produktivnost i kvalitet (APQC); benčmarking definiše kao “sistematski i kontinuirani proces merenja; proces upoređivanja poslovnih procesa jedne organizacije, u odnosu na poslovne procese lidera bilo gde u svetu, radi dobijanja informacija koje će pomoći organizaciji da preduzme akciju za poboljšanje svojih performansi.
Benčmarking predstavlja kontinuirani proces poređenja proizvoda, usluga i procesa u odnosu na najjače konkurente ili one za koje je poznato da su svetski lideri u toj oblasti.Benčmarking omogućava preduzeću da uči iskustva drugih.
Suština benčmarkinga je u razumevanju kako se postižu bolji rezultati i prilagođavanje tog kako… sopstvenoj organizaciji da bi se prestigla konkurencija u smislu rezultata.
Najvažniji principi benčmarkinga su:
-Princip legaliteta
-Princip razmene
-Princip poverljivosti
-Princip korišćenja
-Princip kontakta
-Princip preparacije
-Princip razumevanja preduzete akcije

TIPOVI BENČMARKINGA

Postoje 4 osnovna tipa benčmarkinga:
•Interni benčmarking
•Konkurentski benčmarking
•Funkcionalni benčmarking
•Generički benčmarking

Interni benčmarking

Interni ili unutrašnji benčmarking sve se više koristi u savremenoj praksi. Mnoga preduzeća, danas funkcionišu sa nekom vrstom razgranate strukture.To može biti niz geografski dislociranih subsidijara, filijala, servisnih grupa i sl. U većini ovakvih preduzeća postoje slične funkcije u različitim poslovnim jedinicama.Na primer kompanija koja ima proizvodnju u većem broju zemalja može se međusobno porediti bilo u cilju iznalaženja najbolje prakse koja obezbeđuje kvalitet prepoznatljiv za kupca ili za identifikovanje potencijalnih ušteda.
Primer može da bude i način reagovanja servisne službe na zahteve kupaca za popravkom, u smislu koji deo organizacije najbolje reaguje sa stanovišta kupca ili koji deo organizacije najefikasnije postupa sa reklamacijama.To što oni rade predstavlja benčmarking.Benčmarking u okviru jedne organizacije se naziva interni benčmarking.
Glavne prednosti internog benčmarkinga se ogledaju u bržem i lakšem pristupu osetljivim informacijama, standardizovanim podacima (koji su, obično, već čitljivo dostupni), kao i manjem utrošku vremena i sredstava. Pored toga, obezbeđena je i visoka preciznost u prenošenju najbolje prakse, pa se prepreke u implementaciji mogu pojaviti samo ukoliko razlike u kulturi ograničavaju objektivno poređenje. U mnogim multinacionalnim kompanijama, polazna tačka za izvođenje benčmarkinga je upravo iscrpno interno preispitivanje (interni benčmarking). Ovo unutrašnje znanje može postati osnova za kasnija ispitivanja i merenja kada dođe do uključivanja spoljnih benčmarking partnera.
Osnovni nedostatak internog benčmarkinga je što dovodi do introvertnog sagledavanja stvari. Naime, benčmarking može da se postavi u odnosu na neki interni standard, koji ne mora da bude standard kome treba težiti. Drugo, šanse za iznalaženjem performansi svetske klase u sopstvenoj organizaciji su manje, nego ukoliko se istražuju spoljne alternative.

Konkurentski benčmarking

Za ovaj tip se koristi i naziv eksterni benčmarking, jer se poredi jedna organizacija sa drugim sličnim ili identičnim organizacijama (jedan univerzitet nasuprot drugom). To mogu biti direktni konkurenti ili ekvivalentne organizacije koje rade u drugim zemljama i opslužuju druga tržišta.Svrha konkurentskog benčmarkinga je efikasnije pozicioniranje preduzeća na tržištu. Glavni nedostatak je što su informacije o konkurentima, često teško dostupne.
Direktna konkurencija je najbolji izvor informacija za proces benčmarkinga, međutim, mnogo je lakše ostvariti benčmarking saradnju sa organizacijama, koja nisu direktna konkurencija na istom tržištu, tj. koje rade u drugim zemljama i opslužuju druga tržišta.
Pristup će se znatno razlikovati u zavisnosti od toga, da li se organizacije porede sa konkurentima na sopstvenom tržištu ili na drugim tržištima. Uobičajeno je za kompanije, da preduzimaju ovaj tip benčmarkinga, posredstvom trgovačkih asocijacija, ili treće strane, radi zaštite poverljivosti informacija.

Funkcionalni benčmarking

Koristi se kompariranje prozivoda, usluga, distribucije, logistike, radnih procesa, itd.najboljih organizacija nezavisno od toga kojim se poslovanjem bave.U fokusu su specifične aktivnosti ili funkcije u jednoj organizaciji, a cilj je da se identifikuje ''idealno ponašanje'' gde god je to moguće.Velika prednost ovog pristupa je u tome što je lakši pristup nekonkurentskim preduzećima jer ga doživljavaju kao manju pretnju.Primera u praksi za ovaj tip benčmarkinga ima mnogo.Xerox je u Evropi 80tih godina identifikovao potrebu za radikalnim poboljšanjima određenog dela svojih funkcija distribucije i logistike.U tom cilju je kompanija sarađivala sa benčmarking partnerima koji su se veoma razlikovali, kao što su Volvo, 3 M, Ford, IBM.
Osnovni nedostatak funkcionalnog benčmarkinga su visoki troškovi kao i potencijalna opasnost da benčmarking studije dobiju oblik ''industrijskog turizma''.

Generički benčmarking


Generički benčmarking je vrlo sličan funkcionalnom benčmarkingu, osim što se koncentriše na multifunkcionalne poslovne procese koji su suština poslovanja.Naime, reč generički se koristi u smislu “nespecifičan”.Kada se jednom identifikuju ključni procesi oni mogu da postanu predmet benčmarkinga prema bilo kojoj organizaciji nezavisno od veličine, karaktera, industrije ili tržišta, sa tim da tamo postoje slični generički procesi.To je poslednja faza u evoluciji benčmarkinga i može da se primeni na bilo koju oblast poslovanja.
Prednost ovog tipa benčmarkinga je visok nivo razmene kvalitativnih informacija, što je povezano sa činjenicom da ne postoji konkurentnost između organizacija. Generički benčmarking podrazumeva svojevrsno stanje svesti top menadžmenta, da se treba podsticati stalno nastojanje za poređenjem funkcija i procesa sa onima koji su najbolji, bez obzira gde mogu da se pronađu. Zato, dok se ne stekne iskustvo i dok se ne razumeju koristi internog, konkurentskog i funkcionalnog benčmarkinga, malo je verovatno da je moguće koristiti potencijal generičkog benčmarkinga.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pojam i svrha supervizije u socijalnom radu derrick 0 1,929 04-08-2013 01:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i značaj regulisanja saobraćaja derrick 0 2,211 08-02-2013 11:37 AM
zadnja poruka: derrick
  Pojam naučnog rada derrick 0 1,576 08-02-2013 11:35 AM
zadnja poruka: derrick
  Pojam, nastanak i razvoj policije u Srbiji derrick 0 1,992 08-02-2013 11:33 AM
zadnja poruka: derrick
  POJAM I PREDMET BANKARSKOG PRAVA Nena 89 0 1,632 27-11-2010 09:11 PM
zadnja poruka: Nena 89

Skoči na forum: