Poetika romantizma u engleskoj knjizevnosti

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Poetika romantizma u engleskoj knjizevnosti
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Више него иједан други књижевно – историјски правац, романтизам је уско повезан са друштвено – историјским променама које су се десиле крајем XVIII и почетком XIX века. Читава Европа била је укључена, ако не деловањем онда мислима у Француску револуцију, затим као њен производ у наполеонске ратове и најзад у више ослободилачких покрета који су се појавили у Европи:
- Пољској,
- Шпанији,
- Италији и
- Грчкој.
Оваква дешавања су променила свест, пре свега интелектуалаца о постојећем поретку и схватању света. Учмалост у коју је запалао у периоду класицизма и просвећености сада је била разбијена у парам парчад. Као опозиција класицизму и рушења заблуда о једном и заувек датом скупу правила којих се треба придржавати су складно и рационално виђење света какво су књижевно обликовали класицисти и просветитељи. Романтичари, противно разуму и прецизном стилу песничких облика уносе у књижевност осећај, појединачну интуицију и лирски неред.
Романтизам своју поетику гради негирајући класицистичке теоријске ставове. На тај начин настају радикалне промене у домену уметничког стварања које нису донеле нови систем правила, нову поетику. Као анти – поетика и она представља један вид поетике, скуп не тако усаглашених начела и мисли о проблемима књижевности. Антикалсицизам није био генерални став романтичара. У Енглеској се прелаз са аристократске на грађанску културу (срж свих политичко – социјалних дешавања у Енглеској) извршио раније него у другим земљама, па је самим тим класицизам постао ствар прошлости и романтизам није имао тако изразиз антикласицистички став као у Немачкој, Француској и осталим земљама где је борба за грађански облик културе била у пуном јеку.
Један од разлога особености енглеског романтизма лежу у појављивању основних романтичарских тежњи још у периоду пре 1798. године односно у периоду сентиментализма...

С А Д Р Ж А Ј

УВОД 3
1 Поетика романтизма у енглеској књижевности 4
1.1 Поетика предромантизма 4
1.2 Поетика романтизма 9
ЗАКЉУЧАК 14
ЛИТЕРАТУРА 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:02 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Proučavanje književnosti pod uticajem fenomenologije derrick 0 2,880 13-10-2013 09:24 AM
zadnja poruka: derrick
  Savremeni čovek suočen sa besmislom postojanja u književnosti apsurda Maja 0 4,745 23-03-2012 04:11 PM
zadnja poruka: Maja
  Značajna dela - stare srpske književnosti Dzemala 0 2,795 21-08-2011 08:37 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Modeli kreativne nastave u dečijoj književnosti Dzemala 0 2,552 21-08-2011 07:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Predavanja i legende u usmenoj književnosti sandžačkih bosnjaka Dzemala 0 2,073 25-03-2011 05:19 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: