Podeona i adsorpciona hromatografija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Podeona i adsorpciona hromatografija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Hromatografija je zbirni naziv za grupu laboratorijskih tehnika za razdvajanje smjesa. Ona uključuje kretanje ispitivane smjese, rastvorene u "mobilnoj fazi", kroz "stacionarnu fazu", čime se dijelovi smjese razdvajaju i izoliraju, te ih je moguće analizirati i kvantitativno odrediti. Hromatografija može biti analitička i preparativna. Preparativna hromatografija se bavi razdvajanjem komponenti iz smjese radi dalje obrade, te se može smatrati metodom prečišćavanja.

U analitičkoj hromatografiji se obično radi sa malim uzorcima te se pokušava izmjeriti relativni omjer komponenti u smjesi. Hromatografija je jedna od vodećih analitičkih metoda i omogućava razdvajanje i kvantitativno određivanje supstanci veoma slične strukture i hemijskih osobina. Pod hromatografijom se podrazumijevaju metode razdvajanja koje se zasnivaju na različitoj raspodjeli komponenata uzorka između dvije faze, od kojih je jedna nepokretna (stacionarna), a druga pokretna (mobilna) u odnosu na prvu.

PODELA HROMATOGRAFIJE

Prema tome, mehanizmi razdvajanja komponenata zasnivaju se na sledećim fizičkohemijskim procesima:

-adsorpciji – adsorpciona hromatografija
-različitoj rastvorljivosti – podeona (particiona) hromatografija
-jonskoj izmeni –jonoizmenjivačka hromatografija

Kako se hromatografsko razdvajanje komponenata smeše zasniva se na principu da se komponente zadržavaju u stacionarnoj fazi srazmerno intenzitetu sila koje vladaju izmenu svake molekulske ili jonske vrste i stacionarne faze, hromatografski sistem će prvo napuštati najslabije vezana komponenta, a poslednja ona koja je najjače vezana za stacionarnu fazu.

Da bi hromatografko razdvajanje bilo uspešno sistem mora biti takav da se komponente izdvajaju “diskretno” što znači da koncentacija jedne komponente u mobilnoj fazi mora da opadne pre nego što druga komponenta počne da se izdvaja iz sistema.

Raspodela komponente A izmenu mobilne i stacionarne faze može se predstaviti ravnotežom
Jednačinom.

mobi lna A ⇄ stacionarna A (1)
Prelazak komponente A iz jedne u drugu fazu traje do uspostavljanja ravnoteže, pri kojoj odnos ravnotežnih koncentracija u stacionarnoj (cs) i mobilnoj (cm) fazi dostiže konstantnu vrednost. Konstanta ravnoteže ove reakcije K, naziva se koeficijent raspodele ili particioni koeficijent I dobija se primenom Nernstovog zakona raspodele.

Komponenta smeše koja ima veći afinitet prema stacionarnoj fazi, duže se zadržava u hromatografskom sistemu od one koja pokazuje veći afinitet prema mobilnoj fazi. Kao posledica ovoga hromatografski sistem prvo napušta komponenta sa najmanjim koeficijentom raspodele.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:24 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: