Platonova spoljna politika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Platonova spoljna politika
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz filozofije.


"Treba se baviti politikom samo dok ti život ne postane u opasnosti."

"Dok u državama filozofi ne postanu vladari ili dok sadašnji vlastodršci ne postanu pravi i dobri ljubitelji mudrosti i dok politička moć i ljubav prema mudrosti ne postanu jedno, neće prestati nesreće ne samo za države nego ni za ljudski rod."

Nije nikakvo čudo zašto filozofija kao nauka svoju jako dugu istoriju započinje postavljanjem pitanja, jer čovek se stalno nešto pita. Čak i onima koji nemaju baš nikakvu težnju za mudrošću, razna pitanja pritiskaju čelo i sasvim slučajno neka su od tih silnih pitanja i filozofske prirode. Odgovori nas laika, su naravno smešni i naivni, mada se ponekad dogodi čudo da se barem jedan mali deo našeg odgovora poklopi s odgovorom nekog poznatog filozofa, naprimer Platona, u čije smo prašnjave spise kao neupućeni zalutali.

Ako se to dogodi, onda nastupa jedna prava sreća koja izbija iz samoga saznanja i životna filozofija koja svoj orijentir slobodno može imati u Platonu i njegovim delima, delima koja ne zastarevaju i koja treba da nas izvedu na pravi misaoni put. On je postavio temelje racionalne misli, iako je ona možda bila previše idealistična. Jer, kada pogledamo sadržaj njegove "Države", zaista moramo reći da je to pravičnost i da bi možda upravo takva trebala biti država u kojoj živimo. Ali zašto takvo nešto ne možemo ostvariti, pitanje je na koji odgovor ne treba tražiti u navodnoj Platonovoj pogrešnoj proceni, već u opšte poznatoj ljudskoj nesavršenosti.

"Nitko kao Platon nije dočarao onu osobitu snagu i lepotu helenskog načina mišljenja, onu gotovo neobjašnjivu darovitost starih Helena da neposredno i sa nadahnućem traže velike istine o svetu i čoveku koja im je zauvek osigurala prvo i najistaknutije mesto u istoriji filozofije i nauke. I upravo to nas osvaja u Platonovim delima, time nas on stalno vraća dobu u kome je živeo i mislio, time nas uvodi među svoje sabesednike i prijatelje, na tvrdo ali plodno tlo Atine, glavnog političkog, kulturnog i umetničkog središta celog helenskog sveta. "

Nadam se da ću kao autor ovog rada, iako o Platonu i njegovim delima ima dosta literature, ukratko na jedan interesantan način predstaviti Platonovu političku filozofiju iz mog ugla gledanja, da će možda neki čitalac ovog rada nešto novo naučiti, da će ovaj rad možda nekog podstaknuti da pročita Platonova dela, jer njihov značaj i uticaj i danas dopire do nas i da ću nekog ko je ovo već znao podsetiti na neki novi detalj, a sve to koristeći proverenu kako našu tako i svetsku literaturu.

O Platonu

Platon se rodio u Atini 21. maja 428. ili 427. godine p.n.e. u veoma burnim vremenima za Atinu i njene građane, besneo je Peloponeski rat koji je Atina gubila od Sparte, a pojaviljvala se i kuge zbog koje je kasnije i sam Perikle umro. Poreklom je bio iz dobrostojeće aristokratske porodice, koja svoje poreklo navodno vodi od starih atinskih kraljeva, odnosno poslednjeg atičkog kralja Kodra. Platonov otac Ariston umro je dok je on bio još dečak, a majka Periktiona rodom od Dropida, Solonovog rođaka i prijatelja, udaje se kasnije za svog ujaka Pirilampa koji je bio blizak s Periklom. Pripadao je jednoj od socijalno i politički najuglednijih porodica, pa je pitanje njegovog obrazovanja bilo brižljivo planirano počevši od malih nogu.

Platonovo pravo ime je Aristokle, a Platon (što znači širok) je nadimak o kome ima više teorija: moguće da se odnosi na njegovu telesnu građu (bavio se rvanjem) i na širinu njegovog znanja. Iako se bavio i slikarstvom, ubrzo ga je odbacio jer ga je smatrao kao manje vrednu stvar. Kao dobrostojeći aristokrat prošao je vrlo opširno školovanje i upoznao se sa delima mnogih grčkih filozofa koja su ostavila veliki uticaj na njegovo shvatanje. Mada je Platon prilično podcenjivao umjetnost, on nije uspeo da iz sebe istera te neke podsvesne, umetničke nagone koji su se u njegovim delima budili kroz celi život i rad.

U svojoj dvadesetoj godini upoznao se sa Sokratom (407. st. e.), kome je ostao veran učenik do njegove smrti 399. godine st. e. Platon je po porodičnoj tradiciji i ličnom uverenju, možda delimično i zbog Sokratovog uticaja, bio ogorečni protivnik atinske demokratije i pristalica aristokratije. Ipak, političkih dužnosti nije nikada obavljao.

Veliki značaj u Platonovom životu imala su njegova putovanja. On je najpre otputovao u Egipat da bi proučavao astronomiju. Egipatska kultura i nauka ostavile su na Platona snažan utisak te je kasnije u svojoj Državi mnogo toga uredio prema egipatskom uzoru. Iz Egipta je pošao u Kirenu. Vratio se u Atinu u nakon toga preduzeo putovanje u južnu Italiju i na Siciliju. U južnoj Italiji upoznao se s filozofskim i političkim radom pitagorejaca. Odatle je krenuo u Sirakuzu, gde je vladao Dionisije Stariji: tu se Platon sprijateljio s mladim Dionom. Kako je Dionova sestra bila udata za Dionisija, pokušao je Platon uz njegovu pomoć da utiče na političku delatnost i vladavinu Dionisija Starijeg, ali mu se zbog toga zamerio . Dionisije je Platona predao kao zarobljenika spartanskom izaslaniku, a ovaj ga je kao roba prodao na ostrvu Egini. Platon se ipak spasao, jer ga je otkupio neki Kirenjanin, koji mu je bio prijatelj i


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:29 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Platonova politika - ij derrick 0 1,481 06-02-2014 12:14 AM
zadnja poruka: derrick
  Aristotelova politika 2 derrick 0 2,081 30-08-2013 11:54 PM
zadnja poruka: derrick
  Platonova kosmologija Maja 0 1,605 02-08-2012 01:52 PM
zadnja poruka: Maja
  Aristotelova politika i filozofija Dzemala 0 3,683 05-04-2011 11:45 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Platonova država pravednosti Dzemala 0 3,163 25-03-2011 08:17 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: