Platonova kosmologija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Platonova kosmologija
UVOD

Platon, sin Aristona i Periktione, poreklom iz bogate i slavne porodice (po ocu vodio je poreklo od Kodrida a po majci od Solona), rodio se 427. godine pre n. e. u Atini (ili na Egini); postoje svedočenja da se u ranoj mladosti bavio poezijom, slikarstvom, muzikom, kao i gimnastikom. Političke prilike tog vremena (Peloponeski rat, politička previranja u Atini) podsticale su u njemu želju za političkom delatnošću, istovremeno, imao je veliki interes i za umetnosti: bavio se raznim vrstama pesništva (pisao je epske i dramske stihove). Sasvim je razumljivo što će obe ove tendencije duboko prožimati svu njegovu filozofiju a što će se pokazati kako u njegovom filozofskom tumačenju države, tako i u umetničkoj formi njegovih dijaloga. U prvo vreme i jedno i drugo bilo je manje vidno jer se našlo u senci Sokratove ličnosti čiji je on bio najtalentovaniji učenik.

Aristotel svedoči da se Platon u ranoj mladosti upoznao s filozofom Kratilom koji je Heraklitovo učenje doveo do krajnjih konsekvenci, ali je teško utvrditi u kom periodu života se upoznao s drugim filozofskim učenjima; isključujući atomiste na njega su, a što je vidno iz ranih spisa, uticali elejci (Hermogen), Protagora i sofisti, a kasnije Anaksagora i pitagorejci. Sledeći porodičnu tradiciju Platon je bio neprijateljski raspoložen prema demokratiji, ali se ne može reći ni da je bio pristalica tadašnje aristokratije te je to imalo za posledicu stalno izbegavanje da uđe u politički život. Ne može se tačno odrediti kada se upoznao sa Sokratom, ali ako je verovati Hermodoru, biće oko 407. godine pre n.e. Sasvim je izvesno da je posle Sokratove smrti s nekoliko njegovih učenika izbegao u Megaru kod Euklida a postoje i polulegendarna svedočenja da je potom otišao u Kirenu (gde se družio s Protagorinim učenikom, matematičarem Teodorom i gde je verovatno polemisao s Aristipom), zatim u Egipat, odakle se 395. vratio u Atinu.

Sadržaj

UVOD 3
1 Platonova kosmologija 6
1.1 Dela o teleološkom idealizmu 6
1.2 Platonova kosmologija u „Timaju“ 8
1.2.1 Demijurg, kosmička duša i materija 10
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:52 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Platonova politika - ij derrick 0 1,485 06-02-2014 12:14 AM
zadnja poruka: derrick
  Platonova država pravednosti Dzemala 0 3,165 25-03-2011 08:17 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Platonova spoljna politika Dzemala 0 1,551 26-08-2010 08:36 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Platonova spoljna politika VS1 0 2,418 04-07-2010 02:29 PM
zadnja poruka: VS1
  Platonova država - filozofija Dzemala 0 3,389 03-06-2010 10:52 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: