Planiranje kao funkcija menandžmenta u proizvodnim organizacijama komparativni pristu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Planiranje kao funkcija menandžmenta u proizvodnim organizacijama komparativni pristu
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


PLANIRANJE I ORGANIZOVANJE RAZVOJA

Pod pojmom planiranja se podrazumeva jedna od osnovnih funkcija menadžmenta. Planiranjem se identifikuje kuda se želi ići, zašto se tamo želi ići, kako će se stići, da li je potrebna kooperacija i kako će se znati da li je ispravan put ili ne. Planiranje predstavlja fazu procesa upravljanja u kojoj se donose odluke o ciljevima, programima, planovima i strategijama, kojima se usmerava celokupna aktivnost preduzeća. Planiranje je i dinamički proces, kojim se preduzeće prilagođava unutrašnjim i spoljnim promenama. Planiranjem preduzeće, na osnovu analize prošlosti i sagledavanja budućnosti, vrši izbor ciljeva i načina za njihovo ostvarenje putem planova, programa, strategija itd. Planiranje se ne ograničava na prognozu budućih događaja, već pretpostavlja svesnu organizovanu akciju da se budućnost kontroliše. Planiranjem preduzeće nastoji da bude tvorac svoje budućnosti. Planiranje je danas posebna naučno-stručna oblast, ali kao i sve discipline koje su okrenute budućnosti, ono nije egzaktna naučna disciplina. Međutim, planiranje ima određene koncepcije i terminologiju, bez čijeg poznavanja nema racionalnog donošenja planskih odluka i njihovog efikasnog sprovođenja. Planiranje se ne može svesti isključivo na izradu planova, jer treba znati da su planovi, kao i ciljevi, programi i strategija deo proizvoda procesa planiranja. Osnovna je greška ako se planiranje svodi isključivo na sredstvo ili metod upravljanja. Planiranje se teško može svesti na sredstvo ili metod upravljanja, jer je ono primarna faza i suština procesa upravljanja. Treba napomenuti da se uloga planiranja ne ograničava samo na donošenje odluka, već je to nastojanje da se te odluke izvrše. Ovo proističe iz činjenice da je planiranje nemoguće odvojiti od izvršenja kao faze procesa upravljanja. Planiranjem se preduzeće prilagođava anticipiranom delovanju činilaca, od kojih neke može, a neke ne može da kontroliše, na putu ostvarenja ciljeva poslovanja. . .


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:30 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Finansijska funkcija preduzeća VS1 0 1,809 18-02-2012 12:06 PM
zadnja poruka: VS1
  Finansijsko planiranje VS1 0 1,344 18-02-2012 12:00 PM
zadnja poruka: VS1
  Savremeno makroeko planiranje - Ekonomija Dzemala 0 1,078 06-05-2011 09:42 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Planiranje turizma - Kragujevac Dzemala 0 1,328 02-04-2011 02:48 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Planiranje marketing aktivnosti - ij Dzemala 0 2,696 03-02-2011 07:35 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: