PLANINE - Petar Zoranić

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
apatonac Nije na vezi
Member
***

Poruka: 113
Pridružen: Jul 2012
Poruka: #1
PLANINE - Petar Zoranić
1. TEZA : BILJEŠKA O PISCU

Petar Zoranić, rodio se 1508 a pretpostavlja se da je umro prije 1569 godine, kada su mu “Planine” bile tiskane. Bio je potomak stare plemičke obitelji iz Nina koja se pred kraj petnaestoga stoljeća sklonila pred Turcima u Zadar. O njegovom životu znamo vrlo malo. U svom djelu “Planine”, piše da je počeo pisati sa 28 godina.
Njegovo jedino sačuvano dijelo je njegov prvi pokušaj romana u našoj književnosti “Planine” u kojem pripovjeda naizmjenice stihom i prozom.Podatke našao :
U knjizi “Planine”, izdavačko poduzeće “Matica Hrvatska”, Zagreb, 1968.
U knjizi “Povjest Hrvatske književnosti”, izdavačko poduzeće “Matica Hrvatska”, Zagreb, 1902

2. TEZA : KRATAK SADRŽAJ

Već sedam godina mučio se Zoran zbog neuslišene ljubavi kojom je zavolio jednu ženu.
Jednog proljetnog jutra Zoran je plakao pored izvora Vodice jer mu je dodijao život zbog nesretne ljubavi. Tada se iz vrela pojavila vila Zorica koja mu je savjetovala da otiđe u planine gdje će naći ljeka svojoj nesretnoj ljubavi. Tada je Zoran krenuo iz Nina u planine vilenici Dijaniri da je zamoli za lijek. Vila Milošća pratila je Zorana u planine, a kasnije je sam nastavio put. Tri dana je ostao u društvu pastira Bornika, Vlade, Zvonka, Plinka, Slamila i drugih. Prvi dan pastiri su pjevali ljubavne pjesme, a Zoran im je ispričao o svojoj ljubavi i o Ninu. Drugi dan pastiri su pričali priče o nesretnim ljubavima, a dok su treći dan pjevali pjesme na taj način da su dvojica pjevali naizmjenice strofu po strofu odgovarajući jedan drugome. Zoran nastavi put te ponovo naiđe na pastire. Pastiri Slavgor i Dvorko su pjevali tužne pjesme o domovini koja polako pada pod tursku vlast. Za vrjeme dalnjeg putovanja Zoran susreče još tri pastira. Tada je Zoran konačno stigao na Dinaru gdje ga je Dejanira izlječila od nesretne ljubavi.
Zoran je tada konačno zaspao smiren i sretan nakon dugo vremena. Dok je spavao, sanjao je “Perivoj od Save”. Opisivao je ljepotu perivoja. Opisao je da tu borave mnoge krasne vile kao što su Latinka, Kaldejka, Grkinja i Hrvatica. Vila Hrvatica bila je vrlo skromna uz svoje raskošne drugarice. Ona mu je objasnila značenje perivoja te mu rekla da svaka vila ima u svom krilu onoliko jabuka koliko je književnih djela napisano jezikom njenog naroda. Vila Hrvatica bila je tužna jer su se njezini sinovi stidili svog jezika, pa su čak i svoje plodove darivali u tuđinu. Između ostalih jabuka u njezinom krilu Zoran opazi i jednu malu jabuku na kojoj je pisalo “Petar Zoranić” - ”Vilenica”, “Ljubven bol”, “Planine”. Vila Hrvatica ga je pokorila što je ubrao još tako nezrelo voće. On joj je odgovorio da je svjestan male umjetničke vrjednosti njegovih djela, ali da ih je napisao iz čiste ljubavi prema djevojci i domovini. Tada se pojavi vila Slava kojoj se sve druge vile poklone te se tada Zoran probudi. Vilenica Dejanira otpratila ga je rijekom Krkom prema Ninu, a pri tome su prešli kraj Knina, Skradina i Šibenika. Tu ga je vilenica Dejnira napustila, a put je nastavio sa vilom Milošćom, putovao je morem do Zatona odakle je krenuo kopnom u Nin na grob Jurja Divnića. Sedmog dana svog putovanja Zoran je stigao kući smiren i sretan.

3.TEZA : ANALIZA DJELA

Zoraničev uzor za “Planine” bilo je djelo “Arkadia” talijanskog književnika Jacoba Sanazzara, koje je kao i Zoraničeve “Planine” pastirski roman koji je postao uzorom mnogih renesansnim piscima. U tim djelima nema ni traga pravog pastirskog života, već je prava tema ljubav. Značenje Zoraničevih planina je u tome da je to naš prvi roman te da je njegovo djelo plod iskrenog rodoljublja, te strah pred sve opasnijim širenjem turske moći.
Roman “Planine” dovršen je 1536 ili kako Zoranić kaže “svibnjom se započne, a rujnom završi”. Djelo je 1569 tiskano u Veneciji u jednom jedinom primjerku.
Zoranić određuje dvije razine romana i to tako da kaže da su planine povijesno i alegorijsko djelo.
Djelo “Planine” podsjeća na Dantea. Poput Dantea, Zoranić kreće na alegorijski put u samoću bježeći od ljubavnih boli te on na svom putu ima svog učitelja, a to je sveti Jeronim. Također se poput Dantea koji se koristi simbolikom broja tri Zoranić služi simbolikom broja sedam.
Zoranićeve “Planine” posvećene su kanoniku Mateju Matijeviću koji je mnogo utjecao na Zoranićev rad.
Najzanimljiviji dio Planina je “Perivoj slave” u kojem se najbolje vidi spoj povjesno - alegorijskog i izraziti patriotizam. Zoranić u perivoju koji se sastoji od sedam dijelova susreće sedam djevojaka. “Perivoj slave”, posvećen je vječnoj slavi tj umjetnosti. Zoranić je u tom djelu svjestan da je hrvatska književnost tek u razvoju.

4. TEZA : PERSONIFIKACIJA NEKIH VILA U “PERIVOJU SLAVE”

Vila Latina - predstavlja klasičnu rimsku, latinsku kulturu
Vila Grkinja - starija, mirisna jabuka
Vila Kaldejka - (Babilonci = Kaldejci) predstavlja babilonsku kulturu
tj. davno ubrane ali lijepe jabuke
Vila Hrvatica - mlada sa malo jabuka, on kod nje prepoznaje neka svoja djela

http://www.maturskiradovi.net/eshop
11:37 AM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ribanje i ribarsko prigovaranje - Petar Hektorović apatonac 0 1,689 01-08-2012 11:53 AM
zadnja poruka: apatonac
  Poezija - Petar Preradović apatonac 0 2,113 01-08-2012 11:39 AM
zadnja poruka: apatonac
  Petar Pan - ( James Matthew Barrie ) Jovica 0 3,549 08-09-2009 02:47 PM
zadnja poruka: Jovica
  Planine - ( Petar Zoranić ) Jovica 0 9,248 08-09-2009 01:59 PM
zadnja poruka: Jovica

Skoči na forum: