Pitagorina teorema

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Pitagorina teorema
PITAGORA je stari grčki filozof i matematičar. Rodio se na Samosu 572. godine pre naše ere i živeo 90 godina. Za njegovo ime vezane su mnoge priče i legende. Tako, priča se da je Pitagora u mladosti mnogo putovao i da je proputovao Egipat, Malu Aziju i Vavilon. Prilikom ovih putovanja on je skupio mnoga znanja starih naroda iz matematike, astronomije i tehnike i po povratku u svoju zemlju –- ostrvo Samos –- zadivio je svoje zemljake, pa su ga ovi smatrali polubogom. Po povratku na ostrvo Samos, Pitagora je skupio oko sebe obdarene mladiće i sa njima održavao tajne sastanke; ne zna se čemu ih je on na tim sastancima učio. Polikart, vladar ostrva, bojeći se da Pitagora ne radi protiv njega, naredio je svojim ljudima da ga proteraju. Kada je Pitagora za ovo saznao, napustio je svoje rodno ostrvo i prešao je u grad Krotone (današnja Južna Italija, koja se onda zvala Velika Grčka) i tu osnovao svoju školu. Smatra se da su Pitagora i njegova škola, koju su činili obdareni mladići njemu privrženi, položili osnove teorije brojeva, zasnovali osnove grčke algebre i izučavali proporcije i progresije.


U geometriji je posebno značajna teorema koja nosi ime Pitagore, a odnosi se na pravougli trougao ili tačnije na površine kvadrata konstruisanih nad katetama (stranicama koje grade prav ugao ) i hipotenuzom ( stranicom nasuprot pravog ugla ) kao nad stranicama. Ta teorema glasi:
Zbir površina kvadrata konstruisanih nad katetama kao stranicama jednak je površini kvadrata konstruisanog nad hipotenuzom kao stranicom.
Ona se obično kraće izražava ovako:
Zbir kvadrata nad katetama jednak je kvadratu nad hipotenuzom.
Drugim rečima, ako su a i b merni brojevi dužina kateta i c merni broj dužine hipotenuze, izražene istom jedinicom za dužinu, onda je

a2 + b2 =c2

Inače za tu teoremu su ljudi znali davno pre Pitagore: 2000, pa možda i 3000 godina pre naše ere. Naime, zna se sigurno da se u starom Egiptu upotrebljavalo naročito uže dugo 12 jedinica sa 12 čvorova ( vidi sliku 1 ) za obrazovanje pravog ugla na zemljištu.
Na jednoj vavilonskoj ploči iz 1800. godine pre naše ere, koja se čuva u muzeju u Londonu, zapisan je ovakav zadatak: ”[tap dug 30 jedinica postavljen je na zid. Visina zida ( od zemlje do tačke naslona štapa ) iznosi 24 jedinica. Koliko je udaljen drugi kraj od zida?”
Smatra se da je u Pitagorinoj školi prvi put dokazano da teorema važi za svaki pravougli trougao. Svakako da je prvi dokaz pronađen za jednakokraki


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:19 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  PITAGORINA TEOREMA Autor1 0 4,836 04-04-2010 01:26 AM
zadnja poruka: Autor1

Skoči na forum: