Petar Konjović i muzika XX veka

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Petar Konjović i muzika XX veka
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz muzičke kulture.


Muzika je pojam, koji označava vrstu umetnosti koja kao medij koristi zvuk organizovan u vremenu po određenom planu ili bez njega.
Pojam muzike kroz istoriju su pokušali definisati brojni teoretičari, filozofi, leksikografi, kompozitori i sami muzičari, nastojeći pronaći univerzalan i odgovarajući opis pojma muzike.

Sama reč muzika potiče od grčke reči mousikê, koja je izvedena od reči mousa (muza), a svetom se raširila kroz latinski oblik musica, i najčešće služi da opiše ugodne eufonijske zvukove.

Jedna od mogućih definicija muzike jested da je muzika umetnost stvaranja i kombinovanja zvukova koji, prema određenim zakonima fizike, fiziološke reakcije i formalnih konvencija, izražavaju i izazivaju osećajni i emotivni stimulus preko slušnog aparata.

Prema pravilu, zvuk se može stvarati ljudskim glasom (pevanje) ili predmetima - instrumentima koji, iskorišćavajući akustičke fenomene, uzrokuju slušni doživljaj i emotivno iskustvo na način kako je to zamislio umetnik - stvaralac. Značenje pojma ipak nije univerzalno definisano i bilo je predmetom mnogih naučnih polemika kroz historiju.
Muzika se može kvalifikovati na više načina a u zavisnosti od ritma, instrumenata na kojima se izvodi, prilike kojom se izvodi i dr.
Postoje sledeći muzički žanrovi:

- pop muzika,
- rok muzika,
- tehno muzika,
- klasična muzika,
- izvorna muzika i dr.

Ozbiljna muzika ili klasična muzika je pravac u muzici, koji se na svoj način razlikuje od drugih, kao recimo zabavnih ili narodnih muzičkih pravaca.
Klasična muzika zahvaljuje svoje ime takozvanom "Klasičnom periodu" ili "Bečkoj klasici" koji se je oblikovao između 1770. - 1820. godine. U ovom vremenu je polifonija barokne muzike izmenjena sa jednostavnom harmonijom, brzim menjanjem tempa i jakim kontrastima između basa i soprana.

Klasična muzika obuhvata vrlo široku lepezu muzičkog, umetničkog stvaranja. U oblast klasične muzike spadaju: kamerna muzika, koncertna ili kocertantna muzika (za jedan, dva ili više solističkih instrumenata i orkestar), simfonijska muzika, oratorijumska (vokalno - instrumetnalna muzika), za vokalne soliste, hor i orkestar, operska muzika.
Pod pojam klasične muzike, može se podvesti (iako se to često ne čini) i takozvana stara muzika, muzika koju su stvarali poznati ili anonimni stvaraoci iz Evropskog srednjeg veka i renesanse. Sa razvojem muzičke teorije, estetike i istorije, period postojanja klasične muzike i dela koja ona obuhvata, sve se više pomera na ranija razdoblja Evropske istorije, što je vrlo dobra, ohrabrujuća pojava.

Klasična muzika je najobuhvatnije i najraskošnije područje umetničko - muzičkog stvaranja ali ipak, rođeno iz prvobitne, izvorne narodne, muzičke kulture, udahnuvši joj jedan specifičan, uzvišen, umetnički, muzički karakter i izraz.

Predmet ovog rada u nastavku biće klasična muzika XX veka u Srbiji i jedan od njenih najznačajnijih predstavnika Petar Konjović.
Cilj rada je da prikaže kako je tekao razvoja srpke klasične muzike u XX veku kao i da utvrdi doprinos Petra Konjovića ovoj vrsti muzike u tom periodu.
1 Petar Konjović i muzika XX veka
1.1 Srpska klasična muzika u XX veku

Početkom XX veka srpsko građanstvo, već čvrsto povezano sa ev¬ropskim društvenim i ekonomskim razvojem, prihvatilo je i evropsku kulturnu i umetničku tradiciju.

Tada je i muzičko stvaralaštvo u Srbiji, pod uticajem ove tradicije, počelo snažno da se razvija, a karakteriše ga pojava značajnih, izgrađenih umetničkih individualnosti i postavljanje drugačijih kriterijuma u shvatanju i izražavanju estetskih vrednosti.

Srpska muzika je tada dobila novi kvalitet u tehničkom i umetničkom smislu i što je vrlo značajno, počela da se približava savremenim zbivanjima u evropskoj muzici. Došlo je do produbljivanja artizma u kompozitorskoj tehnici, ali je u stilskoj orijentaciji još uvek dominirao romantizam.

Međutim, to je bila njegova kasna faza, u koju su sve češće i jače prodirali elementi modernih shvatanja i težnji, koji su, konačno, doveli do promene stila. Ova promena, dakle, nije nastupila naglo, tradicionalna shvatanja su prepuštala mesto modernim postepeno, razvojnim putem, tako da definitivno raskidanje sa preživelim romantizmom nije imalo revolucionarnu formu. Istovremeno kada su prodirala nova shvatanja, u srpskom muzičkom stvaralaštvu romantizam je bio još uvek prisutan. Kolebanje između tradicionalnog i modernog naročito je karakteristično za kompozitorsku delatnost Petra Konjovića, Miloja Milojevića i Stevana Hristića, ličnosti koje svojim stvaralaštvom obeležavaju kraj romantizma u Srbiji i početak razvoja moderne muzike.


S A D R Ž A J


UVOD 4
1 Petar Konjović i muzika XX veka 4
1.1 Srpska klasična muzika u XX veku 4
1.2 Petar Konjović 6
1.2.1 Dela Petra Konjovića 9
ZAKLJUČAK 17
LITERATURA 18

PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:48 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Rastko Ćiriić,dizajner 21.veka Dzemala 0 1,371 01-03-2011 12:19 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Muzika prvih civilizacija VS1 0 10,361 02-07-2010 05:12 PM
zadnja poruka: VS1
  Filmska muzika VS1 0 3,795 02-06-2010 11:13 PM
zadnja poruka: VS1
  X.xX kosica 0 1,211 17-05-2010 10:12 PM
zadnja poruka: kosica
  Petar Lubarda tajchi 0 4,511 19-09-2009 12:53 PM
zadnja poruka: tajchi

Skoči na forum: