Patriotizam razlika od nacionalizma

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Patriotizam razlika od nacionalizma
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Patriotizam, domoljublje, rodoljublje (lat. patria, otadžbina, domovina, grčki patrios, poreklo, pripadnost), najistaknutiji je vid izraza ljubavi prema domovini.
Javljanjem prvih nacija u 18. i 19. veku dolazi i do pojave nacionalizma. Pojam nacionalizma dotaknuli su i Dirkem i Veber u svojim klasičnim teorijama, ali je tokom vremena menjan i postao je glavna tema brojnih modernih sociologa. Rudi Supek je razvoj nacionalizma prikazao kroz tri etape: s građanskom revolucijom pojavljuje se pojam nacionalizam koji označava pobuđeni nacionalni osećaj, isticanje demokratskih prava svakog građanina i njegove suverenosti koja se prenosi na narod i državu, osećaj jedinstva s vlastitim narodom ističe njegovu istorijsku posebnost (tradicija, pravo) a odbacuje sve što to jedinstvo može narušavati, s narodno-oslobodilačkim pokretom kolonijalnih i polukolonijalnih naroda protiv kolonijalnih vlasti nacionalna borba se povezuje s klasnom.
Gledajući više psihološku stranu, Zvonarević je nacionalizam definisao kao osećaj pripadanja naciji i verovanje da je upravo nacija najvažnija od svih socijalnih grupa kojima čovek pripada...

Patriotizam razlika od nacionalizma

Kada nekoga pitate ko je i šta je, jedna od stvari koja se u odgovoru najčešće pomenu jeste zemlja iz koje dotična osoba dolazi ili u kojoj živi. Činjenica da neko potiče iz neke zemlje ili u njoj živi obično je deo njegovog identiteta, nešto što treba pomenuti ako ne želimo da odgovor na pitanje „Ko si?” ili ,,Šta si?” bude nepotpun u pogledu jedne značajne pojedinosti.
Dok skoro svako neku zemlju smatra svojom, ipak nije svako patriota. Ali mnogi jesu. Danas, u nemalom broju zemalja patriotizam ponovo zadobija popularnost i snagu koju je nekada imao. To vredi i za društvene krugove koji bi, pre nekoliko godina, bili krajnje neprijemčivi za njega. Ako je neko patriota, to je veoma bitan deo njegovog identiteta, njegovog poimanja ko je i šta je. Ako u ovom pogledu čitalac ima nekih nedoumica, neka zamisli sagovornika koji kaze: ,,Ja sam američki patriota, ali to nije bitno za moj identitet, za to ko sam i šta sam.” Reći tako nesto zvucalo bi krajnje čudno….

S A D R Ž A J


UVOD 3
1 Patriotizam razlika od nacionalizma 3
ZAKLJUČAK 6
LITERATURA 7PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:27 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Opstanak civilnog društva u okvirima nacionalizma derrick 0 1,222 21-09-2013 12:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Ideologije i opasnosti od njih derrick 0 1,316 03-02-2013 07:56 PM
zadnja poruka: derrick
  Patriotizam -ij Dzemala 0 1,258 13-08-2010 06:49 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Strah od digitalizacije uma Dzemala 0 1,439 21-06-2010 10:20 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Narod i nacija - pojam i razlika Dzemala 0 3,398 17-06-2010 09:41 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: