Patološki blizanac globalne ekonomije - pax mafiosa

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Patološki blizanac globalne ekonomije - pax mafiosa
UVOD

Globalizacija je umnožila prekogranične veze i učestalost povezivanja u ekonomiji, politici i kulturi. Bilo je neizbežno da i kriminalna udruženja slede taj put. U isto vreme, kriminalci su se pokazali vešti u korišćenju slabosti regulative. Nacionalizam, strahovi od gubitka suvereniteta i odsustvo jasnih međunarodnih pravila i mehanizama za njihovu primenu doveli su nas u situaciju u kojoj prestupnici kosmopolite veoma lako izbegavaju mreže lokalnih kontrolora. Mnoge vlade su oglasile da strepe zbog opasnosti koje sa sobom nosi globalni „organizovani kriminal“.

Mnogi u SAD-u i Evropskoj uniji smatraju da je takav kriminal ozbiljna pretnja bezbednosti na nivou pojedinih država i na nivou međunarodne zajednice. Sa raznih strana sveta dolaze pozivi da se učini nešto na rešavanju problema. Objavljivanje „rata“ transnacionalnom kriminalu donosi ideje o militarizaciji organa gonjenja. Osim toga, upućeni su pozivi obave štajnim službama da preuzmu aktivnu ulogu u borbi protiv kriminala i naporima za uspostavljanje kontrole. Ovi drastični koraci vode u smeru stvaranja opasnosti za demokratske države koje takve mere primenjuju (kako za stare demokratije tako, i još više, za one koje su u tranziciji). Pošto se o tim merama dosta razmišlja i pošto se one dosta primenjuju, moglo bi se pomisliti da postoje ažurni podaci koji su potrebni da bi se donele odluke i da je postignut odgovarajući nivo razumevanja problema. Nažalost, čak se i letimičnim pregledom štampe, drugih izveštaja i javnih izjava zvaničnika može zaključiti da priroda i uzroci ovog problema nisu dovoljno proučeni.

Sadržaj

UVOD 3
1 Ekonomska globalizacija i transnacionalizacija 4
1.1 Transnacionalni organizovani kriminal 9
1.2 Ciljevi transnacionalnih prestupnika i kriminal preduzeća 15
ZAKLJUČAK 17
LITERATURA 19


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:31 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Deset principa ekonomije derrick 0 2,330 05-02-2014 11:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam ekonomije derrick 0 2,322 05-02-2014 11:19 PM
zadnja poruka: derrick
  Objektivizirani ljudski faktori ekonomije preduzeća osvrt na republiku Srbiju Maja 0 1,909 27-07-2012 02:51 PM
zadnja poruka: Maja
  Predmet izučavanja nacionalne ekonomije VS1 0 1,826 17-02-2012 09:36 PM
zadnja poruka: VS1
  Osnovi uslužne ekonomije Maja 0 1,636 17-02-2012 02:06 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: