Pakao - ( Dante Alighieri )

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Jovica
Unregistered

 
Poruka: #1
Pakao - ( Dante Alighieri )
DANTE ALIGHIERI:
PAKAOBilješke o piscu:
U Danteovom djelu odrazio se cjelokupan život medijavalnog svijeta i po Engelsovim riječima bio je on "u isti mah posljednji pjesnik srednjeg vjeka i prvi moderni pjesnik". Pisac i političar koji ljudsko djelovanje gleda u sklopu nepromjenjivih moralnih zakona. Dante je izrazio i vrijeme u kojem je živio i trajne ljudske dileme između dužnosti i osjećaja, misaonosti i akcije.

Mjesto radnje:
Pakao

Likovi:
Dante Alighieri
Vegilije
Beatrice

Sadržaj:
Prvo pjevanje
Prema Danteovu shvaćanju čovjek na pola svog života kreće na zagrobna putovanja. Na početku svog putovanja pjesnik je zalutao. Susreće različite zvijeri, a od straha ne zna kuda da krene. Te zvijere koje je susreo znače oholost i lakomislenost. U pomoć pjesniku dolazi Vergilije, pjesnik koji je napisao Eneidu i izbavi ga sa pogrešnog puta, a dovodi ga do vrata svetog Petra.

Peto pjevanje
Tako se pjesnik zajedno s Vergilijem spušta iz prvog u drugi krug, koji je bio manji ali zato bolan, plačan i jadniji. Nailaze na velikog Minosa koji je tu postavljen da bi odredio koliko je tko grešan i gdje ga treba smjestiti tj. u koji dio pakla. Vođa pjesnika razgovara sa Minosom i ne dozvoljava mu da se nepristojno ponaša prema pjesniku. Pjesnik vidi i čuje strašne muke i patnje. Zanima ga tko su te duše što tako pate, a vođa mu govori. Tu je Kleoatra koja je bila Cezarova i Antonijeva ljubavnica. Tu su još Panis i Triston. Želja pjesnika je da razgovara sa drugim zaljubljeni dušama. Dolaze Francesca i Paolo i pričaju o ljubavi, a pjesnik osjeća bol zato što da je to dovelo dovde. Tada Francesca započinje priču kada je osjetila prvu ljubav. Na kraju njezinog pričanja Paolo pada od bola u nesvijest.
01:22 PM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pakao - Dante Alighiere apatonac 0 1,739 01-08-2012 11:28 AM
zadnja poruka: apatonac
  Dante bozanstvena komedija VS1 0 4,865 01-06-2010 07:04 PM
zadnja poruka: VS1
  Božanstvena komedija - ( Dante Alighieri ) Jovica 0 5,317 08-09-2009 01:42 PM
zadnja poruka: Jovica

Skoči na forum: