Pacijent monitor

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Pacijent monitor
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Biomedicinski uređaji su raznovrsni uređaji koji se koriste medicinskoj dijagnostici i terapiji, kao i za merenje i regulaciju bioloških procesa u delatnostima proučavanja i očuvanja životne sredine.
Biomedicinski uređaji se, u konstruktivnom pogledu, mogu klasifikovati na:
- mehaničke,
- pneumatsko – hidraulične i
- elektronske, kao i
- kombinovane: elektromehaničke, elektrooptičke, elektrotermičke, elektrohemijske.
Elektronski biomedicinski uređaji imaju poseban značaj u zdravstvu i zaštiti čovekove okoline. Veoma su pogodni za praćenje i registraciju različitih procesa, uključujći i biološke, i potpuno superiorni za obradu i prikazivanje parametara posmatranih procesa. Koriste se za istraživanje, ispitivanje, upravljanje i različite
nivoe interakcije sa organizmima i biosistemima. U biomedicinskoj elektronici postoji oblast razvoja novih uređaja i oblast primene specijalizovanih instrumenata. U literaturi postoje posebne knjige, a u školama posebni predmeti, pod naslovom Biomedicinski inženjering i Biomedicinska instrumentacija. Posebno se izdvajaju i proučavaju, zbog brojnosti korišćenih uređaja, oblasti pod nazivom: Medicinska elektronika, Medicinska instrumentacija ili Medicinski uređaji.
Od samih početaka razvoja elektronske tehnike, početkom dvadesetog veka, elektronski uređaji nalaze svoju primenu u medicini. Razvoj medicine neposredno zavisn od tehničke podrške i razvoja medicinskih uređaja. Medicinski instrumenti su omogućili da medicinska delatnost razvija na naučnim osnovama i postane efikasnija u svim domenima. Intenzivan razvoj medicine počinje praktično tek u devetnaestom veku zahvaljujući pojavi i primeni mikroskopa. Razvoj medicine se nastavlja u dvadesetom veku zahvaljujući primeni rentgenskog aparata i elektreonskih dijagnostičkih i terapeutskih instrumenata. Medicinska elektronika je značajno doprinela razvoju, kako fundamentalnih istraživanja u medicini, tako i efikasnosti otkrivanja bolesti i lečenju. Bez elektronskih, kompjuterizovanih, sofisticiranih uređaje nije više moguć razvoj ključnih oblasti za razvoj civilizacije: mikrobiologije, genetičkog inženjerstva, farmacije, mikrohirurgije, protetike, presađivanje organa.
Za sagledavanje primene biomedicinskih uređaja potrebno je poznavati osnovnu strukturu zdravstvene delatnosti, u kojoj se oni najviše koriste. Na osnovu primene pravi se i opšta klasifikacija medicinskih instrumenata.
Za projektovanje i održavanje biomedicinskih uređaja potrebna su temeljna znanja iz tehničkih nauka i određen stepen poznavanja bioloških procesa. Fundamentalna nauka za konstruktore medicinskih uređaja je biofizika, koja je granična oblast između bioloških i tehničkih nauka.
Biofizika je interdisciplinirana nauka u kojoj se izučavaju fizičke pojave kod živih ili bioloških sistema, odnosno kako je početkom dvadesetog veka definisana ״Biofizika je nauka koja koristi fizičke zakone za objašnjavanje pojava u biologiji".

Objekat istaživanja u biofizici je živa supstanca, odnosno živi ili biološki sistem. Metodologija istraživanja u biofizici se uglavnom oslanja na metodiku fizičkih nauka. U okviru biofizike razvile su se mnoge fizičke discipline kao što su:
Biomehanika, (Bio)Akustika, Bioelektricitet, Biooptika, Radijaciona biofizika.
Prema objektu istraživanja savremena biofizika se deli na tri oblasti׃ Molekularna biofizika, Biofizika ćelije i Biofizika sistema.

Medicinski uredjaji

Elektronski medicinski uređaji se u odnosu na primenu dele na dijagnostičke i terapeutske.
Dijagnostički uređaji su medicinski uređaji pomoću kojih se utvrđuje stanje organizma, otkriva bolest, i utvrđuje stepen obolenja pacijenta. Dijagnostički uređaji su po svojoj prirodi merni instrumenti. Dele se, generalno, zavisno od toga u kakvom su odnosu prema organizmu, na neinvazivne i invazivne dijagnostičke uređaje.
Neinvazivni dijagnostički uređaji su klasa dijagnostičkih uređaja koji registruju dijagnostičke signale organizma. Ovi uređaji ne opterećuju organizam svojim delovanjem i zato se klasifikuju kao neinvazivni. Neinvazivni dijagnostički elektronski uređaji su instrumenti koji mere bioelektrične signale, temperaturu šumove ili mehaničke pomeraje organizma.
Invazivni dijagnostički uređaji su instrumenti koji deluju na organizam energijom ili signalima i stimulišu rad organa i istovremeno registruju odziv organizma na energiju ili stimulacije. Registrovani signala se koriste kod uspostavljanja dijagnoze. Klasičan primer je Rentgenski aparat koji prozračuje organizam rentgenskim zracima i registruje efekat apsorpcije. Ultrazvučni aparati deluju na organizam energijom ultrazvučnih talasa i registruju reflektovane talase. Tomograf na bazi nuklearne magnetne rezonanse deluje magnetnim poljem i radio talasima i registruje rezonansu jezgara molekula organizma.
Invazivni dijagnostički uređaji na bazi stimulacije registruju odzive organizma na stimulacije električnim, optičkim, akustičkim ili hemijskim signalima.
Terapeutski uređaji su medicinski uređaji koji se koriste u procesu lečenja pacijenta. Po svojoj prirodi terapeutski uređaji su invazivni jer se terapija obavlja delovanjem određenog oblika energije. Primeri elektroterapeutskih uređaja su uređaji za elektrohirurgiju, razne oblike elektrostimulacije i zagrevanja organa organizma.

Organizam u medicinskoj dijagnostici i terapiji

Organizam je veoma složen biološki sistem sastavljen od ćelija u kojema se odvijaju biološki procesi za realizuju životnih funkcija. Ćelije formiraju organa u kojima se odvijaju procesi razmene materije, energije i informacija pod kotrolom veoma savršenog upravljačkog sistema.
Biološki procesi u organizmu su procesi za razmenu i transformaciju materije, energije i informacija na nivou ćelija, organa i sistema organa. Stanje organizma može se sagledati praćenjem procesa koji se u njemu odvijaju. Procesi se mogu pratiti merenjem signala koji se generišu u toku odvijanja procesa. Utvrđivanje stanja organizma na osnovu merenja signala koje generišu električni, termički, hemijski i mehanički procesi u organizmu vrši se pomoću neinvazivnih dijagnostičkih uređaja.
Stanje organizma može da se sagleda i pomoću osnovnih metoda za ispitivanje sistema. Organizam se, kao i u slučaju fizičkih sistema, posmatra kao sistem koji na osnovu određenih dejstava: materijom, energijom ili signalima vrši određene funkcije.
Organizam poseduje svoje senzore za spoljašnje signale iz životne sredine i regulacioni sistem koji mu omogućava prilagođavanje na okolinu i delovanje. Medicinskim uređajima je moguće generisati signale životne sredine i pratiti reakcije organizma na odgovarajuće stimulacije. Na organizam se deluje, kao i na fizički sistem, i posmatra odziv, odnosno ponašanje organizma. To se u teoriji sistema naziva ispitivanje prenosne funkcije sistema, a u medicini je to invazivna dijagnostika.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:12 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: