Osnovne teme Ničeove filozofije - esej

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Osnovne teme Ničeove filozofije - esej
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Da li je uopšte moguće odrediti i klasifikovati osnovne teme Ničeove filozofije? Zadatak je težak, treba na jedan zajednički imenilac svesti mnoga i mnogoznačna razmišljanja jednog genijalnog uma, koji je za svoju genijalnost platio upravo najvišu moguću cenu – svoj um i razum. Bitno je na početku napomenuti da je nemački filozof Fridruh Niče u svojim delima najviše kritikovao prvenstveno religioznu instituciju „Crkvu“ i njen stav prema Hristovom životu i delu tj. „Ono što je hrišćansko u crkvenom smislu“. S ovime na umu kritika hrišćanstva je kritika hrišćanske crkve, njenih moralnih normi i dogmi i njenog istorijskog uticaja na opštu dekadencu onog dela čovečanstva zahvaćenog ovom religijom.

U uvodu rada posvetićemo par reči odgovoru na pitanje šta je to istina jednog tumačenja? i ko je vrhovna vlast i moć koja verifikuje tu istinu, koja joj daje apsolutnost i vrednost.

Prvo poglavlje rada posvećeno je kratkoj biografiji Fridriha Ničea, kratak presek njegovog životnog puta koji je dao tako brojne plodove, da se filozofi širom sveta i danas bore sa tumačenjem nekih od njegovih misli.

Jedno od najkompleksnijih dela u filozofiji, a svakako, po mnoštvu tema najzanimljivije Ničeovo delo je "Volja za moć". U tri reči: naturalizam, vitalizam, voluntarizam. Trojstvo koje se, mada toliko kritikovano u njegovim razmišljanjima o religiji, ipak pojavljuje kao osnov njegovog najpoznatijeg dela. Na ovom trojstvu počivaju njegove ideje o smislu i besmislu života.

Treće poglavlje rada obrađuje suštu suprotnost volji za moć, nihilizam i njegovo pojavljivanje u organizovanoj religiji, hrišćanstvu, je tema trećeg poglavlja. Prema Ničeovom tumačenju, hrišćanstvo se protivi i svakome duhovnom pokretu, svakoj filozofiji, staje na stranu idiota i anatemiše duh. Razmotrićemo i Ničeovu kritiku vrlina koje propagira hrišćanstvo i potražiti osnov za njegov stav da je hrišćanstvo nihilistička religija jer u njoj život postaje bezvredan sam po sebi jer se u takvoj religiji teži upravo ka suprotnosti pojma život-ka ništavilu, ka životu posle smrti u kome će nam po zasluzi biti dat obećani raj (ukoliko sledimo božje zapovesti i moralni kodeks crkve) ili će naša duša završiti u čistilištu ili pak u paklu gde će čitavu večnost plaćati za svoje grehe. . .

Sadržaj :


Predgovor 3
UVOD 4
1.1 Biografija Fridriha Ničea 6
1.2 Ničeova volja za moć 8
1.3 Ničeova kritika hriščanstva 11
1.3.1 Sveštenik kao stvaralac “moralnog poretka sveta” 14
1.3.2 Sveštenik-zarazni pauk života 14
1.4 Ničeova kritika pojma Boga 15
1.5 Ničeova kritika istine: istina = metafora? 16
ZAKLJUČAK 21
LITERATURA 23PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:06 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Vitgenštajnov koncept filozofije jezika derrick 0 1,761 06-02-2014 12:10 AM
zadnja poruka: derrick
  Tales i počeci filozofije Maja 0 2,242 01-03-2012 06:06 PM
zadnja poruka: Maja
  Seminarski rad - Dijalog u nastavi filozofije erik_bananamen 0 2,981 14-05-2011 01:20 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Osnovni problemi Platonove filozofije Dzemala 0 3,213 25-03-2011 08:10 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Odnos morala i filozofije Dzemala 0 3,129 25-03-2011 08:09 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: