Osnovne karakteristike prevoznih i spediterskih tarifa

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Osnovne karakteristike prevoznih i spediterskih tarifa
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Sta je to tarifa? Ako bi izraz tarifa posmatrali u uzem smislu rijeci, ona bi mogla oznacavati samo sistemski pregled cijena. Medjutim, u sirem smislu, tarife obuhvataju sve one propise I uslove na osnovu kojih se primjenjuju te cijene.
Rijec tarifa je arapskog porijekla, I u prevodu bi znacila objava. Nakon prodora Arapa na Pirinesjko poluostrvo, u najuzem dijelu Gibraltarskog moreuza, postojalo je malo mjesto koje se zvalo Tarifa. Na tom mjestu placale su se takes za prolaz kroz moreuz, te je rijec tarifa ostaa sinonim za sistemske preglede raznih taksa, tj. cijena za izvrsene usluge.
U danasnjem smislu, rijec tarifa pojavljuje se polovinom devetnaestog vijeka, u zeljeznickom tarifnom sistemu.
Pod tarifom se podrazumijeva spisak cijena, sa ili bez propisa I uslova, za razne takes, dostave, isporuke I usluge, narocito javno pravne prirode.
Tarife obicno donosi sama organizacija (spediterska, lucka, transportna…) Medjutim, u nekim oblastima, organizacije samo predlazu tarife, dok odgovarajuci organdrzave ih usvaja ili ne. Kao sto je slucaj kod zeljeznickih tarifa, ali I u nekim drugim granama saobracaja. Takodje se ovaj slucaj pjavljue I kod nekih usluznih organizacija, tipa javnih skladista, cije tarife mora da usvoji odgovarajuci organ, komora , ministarstvo I sl…

TARIFSKA NACELA

Tokom primjene tarifa, stvorena su I tarifska nacela. Osnovna tarifska nacela su sljedeca:
a)Nacelo javnosti
b)Nacelo jednakosti
c)Nacelo trajnosti
d)Nacelo jasnoce

a)Nacelo javnosti- uglavnom tarife moraju biti objavljene na uobicajan nacin I moraju biti svakome pristupacne. Obicno se to podrazumijeva kod zeljeznickih tarifa, mada ne u svim drzavama, npr. u Engleskoj, dok se tarife u nekim drugim djelatnostima redje objavljuju, kao npr. u pomorskom saobracaju.
Kod nas se tarife uglavnom moraju objaviti, narocito u zeljeznickom saobracaju. Razne promjene tarifa, tipa povecanja vozarine I pristojbi, te izmjene I dopune kojima se otezavaju uslovi korisniku, mogu se primjenjivati tek nakon isteka roka od 8 dana.

b)Nacelo jednakosti- kada su ispunjeni svi uslovi za primjenu tarifa, one se moraju primjenjivati prema svakome podjednako. Diskriminacija nekih korisnika u odnosu na druge nije dozvoljena, kao ni izvrsenje prevozaako su ispunjeni predvidjeni tarifni uslovi.

c)Nacelo trajnosti- tarife se ne mogu I ne smiju cesto mijenjati. Jer one sluze I za proracun buducih usluga koje se ugradjuju u kalkulacije troskova I cijena raznih roba, a ne samo za obracun usluga koje se vrse ili koje su izvrsene. Znaci tarife moraju biti propisane na duzi rok. Taj rok moze biti neodredjen ili odredjen. Najveci broj tarifa izdaje se na neodredjeni vremenski rok. Razne promjene tarifa, tj, nove tarife mogu stupiti na snagu tek nakon izvjesnog vremenskog perioda nakon njihovog objavljivanja. Taj rok je uglavnom razlicitim u raznim drzavama.
Na odredjeni vremenski rok tarife se izdaju mnogo redje I one prestaju vaziti danom isteka oznacenog roka.

d)Nacelo jasnoce- tafife moraju biti jasne, tj. da korisniku usluga omogucavaju izracunavanje cijene usluga na lak I jednostavan nacin. Ipak snalazenje u tarifama nije tako jednostavno, narocito kod prevoznih tarifa, ako se pored nasih tarifa koriste I tarife drugih evropskih zemalja, sto je slucaj u medjunarodnom poslovanju. Jos ako tome dodamo neophodnost poznavanja I drugih tarifa van prevoznih, shvaticemo da je posao spediterskog tarifera dosta tezak I zahtjevan.

TARIFSKI POJMOVI

U radu sa tarifama susrecemo se sa mnogobrojnim pojmovima. Izmedju ostalih, najbitniji pojmovi su sljedeci:
a) tarifski sistem,
b) tarifska politika,
c) tarifska tehnika,
d) tarifska udaljenost,
e) tarifski razred,
f) tarifski stav
g) tarifska valuta I
h) tarifsko seciste.

a)Tarifski sistem- to je sistemski uredjen skup propisa I cijena, odredjenih usluga, u pojedinim granama saobracaja, te usluznim djelanostima vezanim za saobracaj. Pod tarifskim sistemom se podrazumijevaju osnovne karakteristike koje tarifi daju bitno obeljezje po sprovedenoj tarifskoj politici I po samoj konstrukciji tarife.
b)Tarifska politika- definise se kao smisljen I organizovan uticaj donosioca tarifa na koriscenje uslugai visinu njihovih cijena. Kroz nivo cijena, drustvena zajednica vrsi uticaj na privredna zbivanja I standard, time sto regulise cijene time da budu takve da prihod bude veci od rashoda.
c)Tarifska tehnika- kakva ce se tehnika primjeniti kod izrade tarifa zavisi od raznih faktora. Jedan od faktora je npr. velicina preduzeca, ako je preduzece malo organizacija tarifa stace u jednu svesku, dok kod vecih preduzeca bice potrebno I vise svezaka. Naredni factor je npr. vrsta robe koja je kod nekih tarifa dosta kompleksno prikazana. Zatim vrsta I broj usluga takodje su jedan od faktora tarifske tehnike, te je za sve usluge potrebno predvidjeti cijene za jedinicu mjere, za vrijeme itd…
d)Tarifska udaljenost- to je rastojanje na osnovu koga se izracunava vozarina. Po pravilu to bi trebao da bude najkraci put izmedju otpremnog I prijemnog mjesta. I ako se to rastojanje ne mora poklapati sa stvarnim. Npr. vozac moze odabrati duzi put, ali za njega


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:54 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uspešne žene - karakteristike uspešnog menadžera Dzemala 0 2,812 14-08-2011 10:48 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Karakteristike uspješne komunikacije - vještine k(d) Dzemala 0 1,958 14-08-2011 09:42 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Karakteristike savremenog managemanta Dzemala 0 1,644 14-08-2011 09:41 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Karakteristike i lične osobine rukovodioca i vođa u preduzeću Dzemala 0 2,288 14-08-2011 09:40 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Karakteristike menadžera(pojam,značaj,uloga,funkcije,klasifikacija) Dzemala 0 4,541 17-04-2011 04:04 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: