Osnovne funkcije bankarskog kapitala - diplomski

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Osnovne funkcije bankarskog kapitala - diplomski
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Da bi se upoznali sa tematikom bankarskog kapitala pođimo od same definicije banke kako bi se upoznali sa problematikom ovog rada i vratimo se nakratko u prošlost kako bi shvatili ulogu ove finansijske institucije na finasijskim tržištima različitih epoha.
Definicija pojma banke zavisi od kriterijuma na osnovu kojih se pojam banke razdvaja od pojma ostalih finansijskih institucija. U evoluciji banaka, pojam banke je različito tumačen zbog različitih uslova sistema u kojima je banka delovala. Kod prijeciziranja pojma banke navode se određeni kriterijumi: 1) učestvovanje u kreiranju novca, 2) profesionalno bavljenje poslovima uzimanja i davanja kredita, 3) funkcija ostvarivanja ciljeva ekonomske politike i 4) funkcija obavljanja platnog prometa.
Imajući u vidu zajedničke karakteristike, banke se u suštini bave uzimanjem i davanjem kredita i posredovanjem u platnom prometu, odnosno poslovima kreiranja novca, prikupljanja depozita i poslovima platnog prometa.
Po nekim autorima, smatra se da je najpotpuniju definiciju banke dao F. Somari, po kome je banka ustanova kojoj je uzimanje kredita u obliku novca glavno zanimanje.
To znači da su primarni bankarski poslovi, poslovi zaduživanja banke. Slične definicije pojma banke nalazimo i kod nekih drugih autora. "Tako npr. bankom se naziva ono privredno preduzeće koja se kao glavnim predmetom svoga poslovanja bavi uzimanjem i davanjem kredita, kao i posredovanjem u platnom prometu.” Banka je posebna finansijska institucija monetarno - kreditnog sistema koja se profesionalno bavi uzimanjem i davanjem kredita i posredovanjem u plaćnju. Uzimanje i davanje kredita je funkcionalna suština banke, zajedno sa poslovima kreiranja novca i finansijskog posredovanja u platnom prometu.
Kreiranje novca bazira se na depozitnim poslovima banke, a funkcija finansijskog posrednika na poslovima prikupljanja (mobilizacije), koncijentracije i plasiranja (alokacije) finansijskih (novčanih) resursa. Ovim bi bila zaokružena i data potpuna definicija pojma banke. Sadržani su svi poslovi banke: aktivni, pasivni i posrednički (neutralni).
Pojava banaka vezana je za pojavu novca. Prvi bankarski poslovi bili su čuvanje, posredovanje i poslovi mjenjagtva. Prvo kovanje novca u staroj antici počelo je u mnogim tadašnjim državama, gradovima i hramovima. Sa razvojem trgovine nametala se potreba menjača novca kao nove delatnosti menjanja, posredovanje i čuvanja novca, koja će imaocima novca osigurati sigurnost i spriječiti prijevaru i krađu. Tako nastaju prve banke. NJihova osnovna uloga je bila menjanje jedne vrste novca u drugu, posredovanje u plaćanju i čuvanju deponovanog novca u posebnim sprijemištima, a pod zaštitom hramova i vladara. Ovakve prve banke su posudivanjem novca uz velike kamate stvarale zelenaški kapital i veliku moć. Ovakav početak evolucije bankarstva nalazimo već 3.000 godina prije naše ere u Srednjoj Aziji. Otkrića prvih banaka nadena su i u hramovima Eridona, na Kipru, a naročito, u Vavilonu, posle osnivanja carstva. Prema nađenim dokumentima nesumnjivo je da su sveštenici antičklh hramova obavljali operacije koje su vrlo slične bankarskim poslovima savrijemenog bankarstva.


Sadržaj

UVOD
1.1 Cilj rada 7
2 Karakteristike finansijskog tržišta 8
2.1 Značaj finansijskog tržišta 9
2.2 Funkcije finansijskog tržišta 9
2.3 Vrste finansijskih tržišta 10
2.4 Učesnici na finansijskim tržištima 12
2.5 Aktivnosti banaka na finansijskom tržištu 13
2.5.1 Principi poslovanja banke 14
3 Osnovne funkcije kapitala banaka 16
3.1 Funkcije i struktura kapitala 17
3.1.1 Adekvatnost kapitala banaka 19
3.1.2 Finansijski potencijal banke 20
3.1.3 Povećanje kapitala 21
3.1.4 Ekonomski kapital 21
3.1.5 Stopa kapitalizacije 22
3.1.6 Standardi o adekvatnosti kapitala, nastanak i regulative 22
3.2 Pokazatelji adekvatnosti kapitala 27
3.2.1 Obračun elemenata kapitala 27
3.2.2 Kapital i solventnost banaka 29
3.2.3 Pokazatelji kapitala 30
ZAKLJUČAK 32
LITERATURA 35


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:39 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Poruke u ovoj temi
Osnovne funkcije bankarskog kapitala - diplomski - Maja - 17-01-2012 06:39 PM

Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Dečije muzičko stvaralaštvo od prvog do četvrtog razreda osnovne škole - master derrick 0 2,739 04-08-2013 12:29 AM
zadnja poruka: derrick
  Planiranje razvoja funkcije marketinga u privrednim društvima - diplomski VS1 0 1,215 17-06-2013 05:31 PM
zadnja poruka: VS1
  Finansijska kriza i njen uticaj na tržište kapitala Crne Gore VS1 0 1,667 17-06-2013 02:56 PM
zadnja poruka: VS1
  Budžet i njegove funkcije u zemljama u tranziciji - ij VS1 0 1,219 17-06-2013 02:11 PM
zadnja poruka: VS1
  Ekonomske funkcije države - diplomski Maja 0 2,357 17-01-2012 08:50 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: