Osnovna prava potrošača

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Osnovna prava potrošača
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Postoje mnoge klasifikacije kupaca, naročito u poslovnom žargonu. Tako primjerice, sa stanovišta veličine (vrijednosne ili fizičke) kupnje, kupci se dijele na velike i male. Uobičajena je i podjela na poznate i nepoznate kupce. Ovisno o redovnosti i učestalosti kupnje koristi se podjela na stalne i povremene i slučajne kupce, prema porijeklu (sjedištu) kupca na domaće i inozemne itd... Osoba koja obavlja stvarnu kupnju nije uvijek korisnik ili bar ne jedini korisnik nabavljenog proizvoda ili usluge. Dakle, korisnik je osoba ili institucija; prr remeno ili povremeno upolrebljava odredeni proizvod ili koristi određenu uslugu, bez obzira što nije i stvarni kupac. Korisnik obično nije vlasnik mbe ili usluge. Najviše korisnika javlja se kod trajnih potrošnih dobara. Za marketing odeljenje poduzeća je značajno ustanoviti da ii korisnik sudjeluje iii odiučuje u procesu kupovine proizvoda i usluga. Potrošač je osoba koja proizvode i usluge upotrebljava za zadovoljavanje ličnih i obiteljskih potreba. Potrošač ima želju za određenim proizvodom ili uslugom. Sinonim za potrošača je konzument, od engleske riječi "consumer". Vrlo često se za potrošača kaže da je to osoba koja stalnim donošenjem odluka o kupovini proizvoda i usluga rješava svoje probleme. Osim osoba, potrošačka jedinica mogu biti kućanstva, poduzeća i druge profitne i neprofitne institucije.

Potrošači formiraju tržište potrošača koje je predmet marketing istraživanja. Tržište potrošača razlikuje se od drugih tržišta po osnovu svrhe u koju se kupuju proizvodi i usluge. Potrošna dobra koja su predmet kupoprodajnih odnosa na ovom tržištu služe zadovoljavanju osobnih i obiteljskih potreba potrošača. Tržište potrošača definira broj stvarnih i potencijalnih potrošača, njihova spremnost da kupuju i platežna sposobnost (kupovna moć). Struktura potrošača, medutim, varira po tržištima (osobito po njihovim segmentima) na šta utječe niz faktora. Zato ne bi trebalo zanemariti ni klasifikaciju po kojoj se tržište potrošača, u od-nosu na određeni proizvod ili uslugu, sastoji iz apsolutnih nepotrošača, relativnih potrošača i stvarnih potrošača . Faktori koji djeluju na potrošnju mogu se podijeliti na eksterne i interne, od kojih svaki u grupi i pojedinačno zaslužuje biti analiziran.

Sadržaj

UVOD
1.1 Prava potrošača u Evropskoj Uniji 2
1.2 Proces usklađivanja prava potrošača u BiH i EU 3
1.3 Prava potrošača u BiH 4
1.4 Zakon o zaštiti potrošača u Bosni i Hercegovini 8
ZAKLJUČAK 9
LITERATURA 10


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:38 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Istorija poslovnog prava derrick 0 1,139 08-03-2014 01:05 AM
zadnja poruka: derrick
  Osnovna kriminalistička načela derrick 0 983 08-03-2014 12:41 AM
zadnja poruka: derrick
  Prava i obaveze ugovornih strana 2 derrick 0 874 06-03-2014 01:50 AM
zadnja poruka: derrick
  Prava i obaveze ugovornih strana kod ugovora o prevozu putnika u domaćem i međunaro. derrick 0 1,454 06-03-2014 01:43 AM
zadnja poruka: derrick
  Evropski sud za ljudska prava 2 derrick 0 1,233 21-09-2013 01:39 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: