OSNOVE P2P

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
seraphim Nije na vezi
Member
***

Poruka: 98
Pridružen: May 2009
Poruka: #1
OSNOVE P2P
Citat:Kako sve veći broj korisnika kompjutera ima pristup Internetu preko širokopojasnih konekcija (satelitski Internet, (A)DSL) tako skače i popularnost takozvanih P2P klijenata. P2P je skraćenica od peer-to-peer što označava mrežu sačinjenu od ravnopravnih učesnika. Klasična koncepcija mreže obuhvata odnos klijent-server – mora da postoji server koji opslužuje klijente, kako bi mreža uopšte i postojala. Kod P2P mreža ne postoji server, već su svi kompjuteri u mreži ravnopravni i svaki od njih može biti i server i klijent.

Čovek koji je sve to započeo 1999. godine jeste Šon Fening. Za njega se često kaže da je otvorio Pandorinu kutiju kada je iz zabave kreirao Napster, P2P klijent namenjen razmenjivanju fajlova. Napster je tokom godina doživeo neverovatnu popularnost, da bi se ceo slučaj na kraju završio na sudu. Međutim, Šon Fening je svojim programom pokrenuo nezaustavljivu lavinu klonova i novih rešenja zasnovanih na P2P principu. U međuvremenu, došlo je i do evolucije P2P mreža, pa postoje tri generacije ovih mreža.


Prva generacija je ona na čijem principu je funkcionisao Napster. Iako se radi o ravnopravnoj mreži bez servera, ovaj tip mreže mora da ima centralizovanu listu fajlova koja se nalazi na jednom kompjuteru (koji je, ipak, neka vrsta servera). Sve pretrage za fajlovima idu preko ovog servera koji vraća adrese kompjutera u mreži na kojima se nalazi fajl. Zatim se konekcija uspostavlja direktno s nekim od tih kompjutera. Postojanje centralizovane liste fajlova i jeste ono što je došlo glave Napsteru. Ko god da održava taj server može se smatrati odgovornim i za eventualno razmenjivanje materijala pod kopirajtom. Takođe, gašenje servera predstavlja i kraj funkcionisanja P2P mreže prve generacije.

Mreže druge generacije koriste decentralizovanu listu fajlova. Pošto ne postoji server na koji se prijavljuju, potrebno je znati adresu barem jednog kompjutera u mreži (tzv. node – čvor). Jednom povezan, od tog kompjutera on dobija informaciju o ostalim kompjuterima u mreži. Prilikom pretrage, zahtev za fajlom se šalje čvorovima na koje je dotični kompjuter povezan, a zatim svaki čvor prosleđuje zahtev kompjuterima na koje je on povezan i tako dalje. Zatim kompjuter na kojem se nalazi traženi fajl kontaktira direktno kompjuter koji je zahtevao fajl i prenos se uspostavlja direktno.


Konačno, treću generaciju P2P mreža čine mreže zasnovane na anonimnosti, pa se nazivaju i F2F (friend-to-friend) mreže jer se povezivanje omogućava samo poznatim kompjuterima.

Izvor: http://www.sk.co.yu

http://www.maturskiradovi.net/eshop
05:49 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Koji je po vama najbolji p2p klijent? seraphim 4 3,771 11-07-2009 07:16 PM
zadnja poruka: Dark Knight

Skoči na forum: