Glasanje: Da li je ok materijal.
dobar materijal
los materijal
[Prikaz rezultata]
 

Osnove Ekonomije - TRZISNI MEHANIZAM NA SAVREMENOM TRZISTU

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Osnove Ekonomije - TRZISNI MEHANIZAM NA SAVREMENOM TRZISTU
UNIVERZITET ZA POSLOVNE STUDIJE FAKULTET ZA PRIMJENJENU EKONOMIJU Banja Luka

SEMINARSKI RAD Osnove Ekonomije
TRZISNI MEHANIZAM NA SAVREMENOM TRZISTU


STUDENT:

SADRZAJ

1. Uvod.......................................... 3
2. Ravnoteza ponude i potraznje................................. 4
2.1. Potraznja i kriva potraznje........................... 4
2.2. Ponuda i kriva ponude.......................................... 5
2.3. Medjusobni odnosi ponude i potraznje............................. 6
2.4. Ucinak pomjeranja ponude i potraznje.......................... 7
2.5. Elasticnost ponude i potraznje..................................... 9
2.5.1. Elasticnost ponude.................................................. 9
2.5.2. Elasticnost potraznje..............................................10
2.6. Ogranicenja ponude i potraznje od strane drzave............ 10
3. Zakljucak..................................................................... 11
4. Literatura..................................................................... 12

1. Uvod

U uslovima robne proizvodnje, razmjena robe predstavlja osnovni oblik povezivanja samostalnih robnih proizvodjaca i ukljucivanja u drustvani proces reprodukcije. Proces robne razmjene svodi se na kupovinu i prodaju iza kojih stoje odredjeni odnosi ponude i potraznje datih vrsta roba.
Ekonomija ima vrlo mocno orudje za objasnjavanje mnogih promjena u nasem ekonomskom okruzenju. Da bismo bolje objasnili ravnotezu ponude i potraznje na trzistu pojedinacnih roba koristicemo krivu ponude i krivu potraznje. Koristeci ta osnovna orudja vidjece se kako se odredjuje trzisna cijena ili kako dolazi do njene konkurencijske ravnoteze, gdje se te dvije krive sijeku ( gdje su snage potraznje i ponude tacno u
ravnotezi ).
Kretanje cijena, cjenovni mehanizam, ono je sto ponudu i potraznju dovodi do jednakosti ili ravnoteze. Obim ponude i potraznje za svakom vrstom robe igra znacajnu ulogu u formiranju visine njihovih cijena . Ukoliko je ponuda pojedine vrste robe veca nego potraznja ,onda je njena cijena niza , a ukoliko je traznja veca od ponude onda je njena cijena visa od nekog normalnog nivoa cijena. Sve promjene ljudskih zelja i potreba, promjene tehnickog metoda, promjene prirodnih izvora i drugih proizvodnih cinilaca trziste automatski registruje kroz promjene cijena i prodate kolicine roba.
Istrazivanje pojave ravnoteze ponude i potraznje je neophodno provoditi i analizirati u svrhu lakseg i sveobuhvatnijeg savladavanja plana i programa nastavnog predmeta
„Osnove Ekonomije“ , a takodje i potpunijeg razumjevanja prakticnih iskustava kao i u svrhu eventualnog bavljenja naucnim radom.

2. RAVNOTEZA PONUDE I POTRAZNJE

2.1. Potraznja i kriva potraznje

Opste je poznato da kolicina neke robe koju ce potrosaci u jednom odredjenom trenutku kupiti direktno zavisi od cijene te iste robe. Ukoliko je cijena robe veca utoliko je manja kolicina robe koju su potrosaci voljni da kupe. S druge strane, ukoliko je trzisna cijena robe niza utoliko ce vise jedinica te robe biti trazeno (prodato).
Kriva potraznje je graficki prikaz rasporeda potraznje nekog proizvoda.
U daljoj analizi ponude i potraznje koristit cemo primjer gaziranog soka Sinalco.
Na slici A prikazana je kriva potraznje za Sinalcom, cijene se mjere na okomitoj osi, dok se trazene kolicine mjere na vodoravnoj osi (razmatrat cemo mjeru soka u komadima, a komad je PET boca od 2 litra).
Negativan nagib krive potraznje ilustruje zakon opadajuce potraznje (kada cijena Sinalca opada trazena kolicina ce rasti).

Veliki broj faktora utice na to kolika ce biti potraznja pri datoj cijeni. Ti faktori su:
- prosjecan dohodak potrosaca,
- velicina trzista,
- cijene i raspolozivost srodnih proizvoda,
- godisnje doba,
- ukusi potrosaca, itd.
Zbog uticaja ovih faktora kriva potraznje se pomjera po principu „lijevo-desno“ a cijena ostaje ista. Kretanje „uzduz“ krive potraznje pri njenom pomjeranju „lijevo-desno“ primjecujemo da se potraznja (trazene kolicine Sinalca) pri istoj cijeni mijenja.
U praksi trazena kolicina robe (Sinalco) ima tendenciju opadanja zajedno sa rastom cijene i to iz jednog osnovnog razloga:
potrosaci kupuju jeftiniji sok drugog branda,

2.2. Ponuda i kriva ponude

Ukupna ponuda po obimu i strukturi odredjena je prije svega velicinom drustvenog bruto proizvoda i njegovom naturalnom strukturom. Ponuda zavisi i od prenesenih zaliha neprodate robe, te od bilansa spoljno-trgovinske razmjene. Raspored ponude nekog proizvoda pokazuje vezu izmedju njegove trzisne cijene i kolicine tog proizvoda koju su proizvodjaci voljni proizvesti i prodati.
Kriva ponude je graficki prikaz rasporeda ponude nekog proizvoda. Na slici B prikazana je kriva ponude Sinalca. Pozitivan nagib krive ponude ilustruje zakon opadajucih prinosa (vise cijene-veca ponuda).
Koja ce se kolicina Sinalca stvarno ponuditi na trzistu prije svega zavisi po kojoj cijeni se Sinalco moze prodati i od troskova njegove proizvodnje. Preduzece ne bi nista nudilo ukoliko bi trzisna cijena robe (Sinalca) bila suvise niska da pokrije njegove neposredne izdatke, a ponudilo bi mnogo ako bi cijena bila vrlo visoka.
Ostali faktori koji uticu na ponudu Sinalca, ili bilo koje druge robe, su:
- raspolozivost srodnih proizvoda,
- politika drzave,
- posebni uticaji,
Kriva ponude zbog uticaja ovih faktora se pomjera po principu „lijevo-desno“ (cijena ostaje ista)

2.3. Medjusobni odnosi ponude i potraznje

Do sada smo razmatrali ponudu i potraznju odvojeno. Znamo kolicine koje se pri svakoj cijeni kupuju i prodaju. Vidjeli smo da potrosaci traze razlicite kolicine Sinalca kao funkciju cijene tog proizvoda, kao i da proizvodjac nudi razlicitu kolicinu tog dobra u zavisnosti od njegove cijene. Sada cemo da vidimo kako mozemo spojiti obje strane trzista (trzisnog mehanizma).
Ponuda i potraznja medjusobno djelujuju da bi dovele do ravnoteze. Trzisna ravnoteza se ostvaruje pri onoj cijeni i kolicini robe (Sinalca) kojima su snage ponude i potraznje izjednacene. Pri uravnotezenoj cijeni kolicina robe koju kupci zele kupiti upravo je jednaka kolicini koju proizvodjaci zele prodati. Razlog zasto to zovemo ravnotezom je taj sto, kada su ponuda i potraznja izjednacene nema potrebe da se cijena povecava ili smanjuje dok god se ne promijene druge stvari.

Primjerbr. 1

Da bi smo nasli trzisnu cijenu i kolicinu, trazimo cijenu pri kojoj su kolicine Sinalca koje se zele prodati i kupiti potpuno jednake. Spajanje potraznje i ponude Sinalca mozemo prikazati i u obliku tabele na sljedeci nacin:


moguce cijene (KM
/kom) trazene kolicine ( milioni
komada godisnje) ponudjena kolicina (milioni komada godisnje)


Samo pri ravnoteznoj cijeni od 2,00 KM po boci (2 litra) ponudjeni iznos jednak je trazenom iznosu. Pri suvise niskoj cijeni postoji manjak i cijena raste. Suvise visoka cijena dovodi do viska robe na lageru sto snizava cijenu.
Pri ravnoteznoj cijeni od 2 km/kom ne postoji sklonost da se cijena poveca ili smanji i zalihe Sinalca ne rastu niti opadaju. Kazemo takodje da je cijena od 2 km cijena koja cisti trziste. To znaci da su sve narudzbe ponude i potraznje izvrsene. Knjige su ociscene od narudzbi a trazitelj i dobavljac zadovoljeni.

Primjerbr.2

Glavni nacin za prikazivanje ravnoteze je pomocu krive ponude i krive potraznje, tj.
dijagrama ponude i potraznje. Ova slika spaja krivu ponude sa slike B i krivu potraznje sa slike A (spajanje ova dva graficka prikaza moguce je jer su nacrtani sa potpuno istim jedinicama na svakoj osi).
Ravnoteza cijena se ostvaruje u presjeku krivih ponude i potraznje, u tacki C

Pri cijeni od 2 km u tacki C , preduzece nudi tacno ono sto i koliko potrosaci zahtjevaju. Kada je cijena suvise niska (recimo 1,5 km/kom) trazena kolicina je veca od ponudjene kolicine, javljaju se manjkovi i cijene idu prema ravnotezi (rastu). Na slici je manjak oznacen vodoravnom linijom. U uslovima manjka konkurencija izmedju kupaca za ogranicene proizvode , uzrokuje povecanje cijene, ako sto je na slici prikazano sa strelicama usmjerenim ka gore. U slucaju da je cijena visoka (npr. 4km/kom) dolazi do pojave viskova Sinalca na lageru i tada cijena pada, sto je na slici prikazano sa strelicama usmjerenim ka dole.2.4. Ucinak pomjeranja ponude ili potraznje

Analiza orudjem ponude i potraznje moze uciniti mnogo vise od nalazenja ravnotezne cijene i ravnotezne kolicine. Ona se takodje moze upotrijebiti za predvidjanje uticaja promjena u ekonomskim uslovima na cijene i kolicine. Na primjer:
ako se pretpostavi da razdoblje loseg vremena (poplave) onecisti izvor pitke vode sa kojeg se snadbijeva punioca Sinalca , (jednog od dva glavna sastojka soka), i punionica bude primorana da obustavi proizvodnju, to ce pomaknuti krivu ponude Sinalca u lijevo, znaci na istu trzisnu cijenu imamo slabiju ponudu.
Bez obzira na to sto je punionica onemogucena da proizvede dovoljne kolicine Sinalca, ljudi imaju iste potrebe za sokom , tako da je kriva potraznje ostala ista.
U slucaju da zakaze dobavljac koji punionicu snadbjeva PET ambalazom, proizvodnja ce oopet biti u problemima i proizvodit ce manje kolicine Sinalca nego sto trziste potrazuje. Stoga cijena boce Sinalca raste, ohrabrujuci proizvodnju i smanjujucu kolicinu potraznje. Cijena raste sve dok se pri novoj ravnoteznoj cijeni kolicine potraznje i ponude jednom

ponovo ne izjednace. Orudje ponude i potraznje se moze takodje upotrijebiti za ispitivanje kako promjene potraznje uticu na trzisnu ravnotezu.
Ako se pretpostavi da je doslo do upadljivog povecanja licnih dohodaka, tako da svako zeli piti samo Sinalco sok. Pomak potraznje dovodi do manjka Sinalco soka pri staroj cijeni. U tom slucaju cijene idu prema gore sve dok se ponuda i potraznja ne vrate u ravnotezu pri novoj cijeni.
Ista situacija se desava i u obrnutom slucaju, tj. da dodje do naglog pada visine licnih dohodaka. Potraznja za Sinalco sokom bi naglo pala i to bi dovelo do pada cijene. Cijena bi isla prema dole sve dok se ponuda i potraznja ne bi uravnotezili pri nizoj cijeni.
Kada se mijenjaju elementi na kojima se temelji potraznja ili ponuda, to dovodi do pomaka potraznje ili ponude i do promjene cijene i kolicine u trzisnoj ravnotezi. Tumacenje promjena cijene i kolicine moze se vidjeti ako se vratimo na primjer Sinalco soka i ujednom trenutku vidimo da je cijena udvostrucena. Najbolji nacin da se vidi koji je razlog (smanjena ponuda ili povecana potraznja) je uz pomoc dijagrama ponude i potraznje.
Medjutim vecina realnih ekonomskih problema je mnogo slozenija od ovog jednostavnog primjera. Oni uplicu nekoliko snaga koji djeluju istovremeno i koje se moraju razvrstati. Pomaci se cesto javljaju u isto vrijeme i na strani ponude i na strani potraznje. U tom slucaju kada se ispituje uticaj pomaka ponude ili potraznje do odredjenog stepena, druge stvari se moraju drzati nepromijenjene.
Odredjujuci ravnotezne cijene i ravnotezne kolicine svih utrosaka i proizvoda, trziste rasporedjuje drustvena dobra na moguce upotrebe. To rasporedjivanje trziste obavlja medjudjelovanjem ponude i potraznje. Signali trzisnih cijena ukazuju na to koja ce se dobra proizvoditi. Ako se ponuda i potraznja predstave na ovakav nacin moze se vidjeti da zelje za proizvodima(dobrima) izrazene potraznjama djeluju zajedno s troskovima proizvoda odrazenim ponudama.

2.5. Elasticnost ponude i potraznje

2.5.1. Elasticnost potraznje

Zavisno od intenziteta promjene traznje sa promjenom cijene, razlikujemo 3 slucaja elasticnosti i to:

1. slabo procentualno reagovanje potraznje na promjeni cijene ili tzv. neelasticna potraznja
2. veliko procentualno reagovanje potraznje na promjeni cijene ili tzv. elasticna potraznja
3. promjena potraznje proporcionalna je promjeni cijene ili tzv. stabilna ili jedinicna elasticnost potraznje.
Elasticnost potraznje vazna je prvenstveno kao indikator promjena ukupnog prihoda, koji nastaje kada pad cijena nekog proizvoda dovede do porasta obima na krivoj potraznje. Stepen elasticnosti potraznje zavisi od niza faktora. U razlicitim zemljama i na razlicitim stepenima njihovog razvoja mogu biti sasvim razliciti. Stepen elasticnosti traznje za mnogim proizvodima zavisi od toga da li na datom trzistu postoje substituti, tj. konkurentski proizvodi. Porast cijene jedne od njih moze u vecoj mjeri smanjiti obim potraznje za drugim proizvodom(konkurentskim) zbog preorjntisanosti potrosaca na konkurentski(jeftiniji) proizvod.
Da bismo znali sta znaci pojam da je elasticnost potraznje 1:2 ili 0,5 , potrebno je upotrijebiti odredjenu matematicku formulu i izracunati koeficijent elasticnosti potraznje.

Et = ( dT / T ) / ( dC / C ) = ( CdT ) / ( TdC ) ili Et = ( C / T ) * ( dT / dC )

gdje je :
Et = koeficijent elasticnosti potraznje
T = postojeca potraznja dT = promjena potraznje C = postojeca cijena
dC = promjena cijene

2.5.2. Elasticnost ponude

Ponuda razlicitih roba razlicito reaguje na promjenu cijene. Koeficijent elasticnosti
ponude oznacava procentualnu promjenu obima ponudjene robe u odnosu na procentualnu promjenu cijene te robe, sto se izrazava formulom:

Ep = ( dP / P ) / ( dC / C ) = ( CdP ) / ( PdC ) ili ( C / P ) * ( dP / dC )

gdje je:
Ep = koeficijent elasticnosti ponude
P = postojeca ponuda dP = promjena ponude C = postojeca cijena dC = promjena cijene2.6. Ogranicenja ponude i potraznje od strane drzave

Drzava moze da utice na cijenu uticuci na ponudu ili potraznju. Znaci da drzava time ne vrijedja zakon ponude i potraznje , vec dejstvuje manje ili vise uspjesno kroz mehanizme zakona. Isto tako svaki pojedinac moze da utice na cijenu nekog proizvoda, ako ima novac da ga baca na trziste ili ako ima proizvod a ne pusta ga na trziste.
Pored drzavnih intervencija postoje ozbiljne monopolisticke intervencije na ponudu i potraznju. Najcesce se odrazava na ogranicenje proizvodnje, porast cijena i iskrivljivanje raspodjele dohotka. Oporezivanjem nepravilno zaradjene dobiti zajednica moze donekle ispraviti pograsnu raspodjelu dohotka, ali ne moze eliminisati posljedice smanjene proizvodnje.

3. ZAKLJUCAK

Ravnoteza ponude i potraznje na konkurentnom ( savremenom ) trzistu ostvaruje se pri cijeni pri kojoj se izjednacavaju snage ponude i potraznje. Ravnotezna cijena je ona cijena pri kojoj je trazena kolicina proizvoda upravo jednaka ponudjenoj kolicini. Graficki ravnotezu nalazimo na presjeku krive ponude i krive potraznje. Pri cijeni iznad ravnoteze proizvodjaci zele ponuditi vise nego sto potrosaci zele kupiti. To dovodi do viskova proizvoda i vrsi pritisak na cijene ka „dole“. U drugom slucaju suvise niska cijena dovodi do manjka i tjera cijene ka „gore“ , u ravnotezu.
Pomaci krive ponude i krive potraznje mijenjaju ravnoteznu cijenu i ravnoteznu kolicinu. Povecanje potraznje koje pomice krivu potraznje u desnopovecati ce i ravnoteznu cijenu i ravnoteznu kolicinu. Povecanje ponude koje pomice krivu ponude u desno smanjiti ce cijenu i povecati trazenu kolicinu.
Uzimajuci u obzir navedeno, namece se zakljucak da ravnoteza ponude i potraznje predstavlja odredjeno stanje kojem tezi svako trziste, ali u praksi je to tesko izvodljivo zbog uticaja gore opisanih faktora.

4. LITERATURA

- Radocaj prof. dr. Arsenije, „Ekonomija profita“ , Visa poslovna skola Prijedor, Prijedor 2003. godine;
- Samuelson A. Paul i Nordhaus D. William, „Ekonomija“ , Mate, Zagreb 2000.godine ;


izvor http://www.maturskiradovi.net


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:03 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Teorijske osnove metoda za izradu završnog rada derrick 0 2,220 07-02-2013 11:46 PM
zadnja poruka: derrick
  Osnove saobraćaja i transporta Maja 0 3,370 19-03-2012 10:40 PM
zadnja poruka: Maja
  Uloga banke na finansijskom tržištu Maja 0 1,959 02-02-2012 04:43 PM
zadnja poruka: Maja
  Upravljački mehanizam motornih vozila Dzemala 0 2,567 14-04-2011 07:34 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Pojam i vrste divljaci - osnove lovstva Dzemala 0 2,300 24-06-2010 02:03 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: