Organizacione uloge

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Organizacione uloge
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadzmenta proizvodnje.

Uloga u organizaciji je veoma važna za upravljanje radom grupe.Ona predstavlja skup tipičnih ponašanja vezanih za odredjenu poziciju u grupi.Svaki član grupe zauzima neku poziciju u njoj. Percepcija uloge podrazumeva set ponašanja koja se vezuju za odredjenu poziciju u grupi onako kako ih vidi nosilac same uloge.
Nasuprot percepciranoj ulozi stoji očekivana uloga.To je skup ponašanja koja grupa očekuje od člana koji se nalazi u odredjenoj poziciji.

2 Vrste uloga

2.1 Interpersonalne uloge


Temelje se na formalnom autoritetu i statusu. Organizacije, timovi, sastanci i pregovori traže vođu.

Prezenter grupe

Od svih menadžera očekuje se da izvršavaju dužnosti ceremonijalne i simboličke prirode. Oni su tada simbolični predstavnici organizacije s zadacima socijalnog i političkog karaktera. Prisustvovanje rezanju vrpce pri otvorenjima, priređivanje domjenaka, prezentacija i drugih aktivnosti povezanih s ovom reprezentativnom ulogom.

VOĐA

Svi menadžeri također imaju ulogu vođe. Njihove uloge su:
• definisanje strukture i okoline u kojima podređeni rade i u kojoj su motivisani
• predviđa i ispituje aktivnosti kako bi bili uvek u toku
• odabire, potiče, promoviše i disciplinuje
• pokušava balansirati podređene i organizacijske potrebe za učinkovitim izvršenjem poslova

VEZA

Treća uloga unutar grupe međuljudskih odnosa je uloga saradnje odnosno povezivanja, posebno s ljudima izvan organizacije. Mincberg je opisao ovu aktivnost kao kontaktiranje ljudi spolja koji menadžerima pružaju informacije. Ovo mogu biti pojedinci ili grupe unutar ili izvan organizacije. Menadžer postaje informacijski i komunikacijski centar. Vrlo jer važno održavati interne i eksterne kontakte spremne na razmenu informacija. Ti kontakti daju menadžeru pristup činjenicama i mnogobrojnim mogućnostima.

2.2 Informacijske uloge

Uz sve što poslovni vođe treba činiti, on je odgovoran i za komunikaciju koja postiže rezultate. Vodstvo je proces. Razvijanje odnosa oslanja se na sposobnost delotvornosti komuniciranja s drugima. Gradeći odnose- što je u svakom slučaju pozitivna aktivnost - takođe gradite temelj svoje moći.Bitno je takođe postati deo neformalne komunikacijske mreže jer se tako dolazi do informacija i postiže se uveravanje ljudi. Mreže odnosa osnivaju se i odražavanju pomoću komunikacije i dobrih međusobnih odnosa punih poštovanja, poverenja i iskrenog komuniciranja. Jednom kad se izgrade neki odnosi I pojedinac postane deo mreže moraće da proširi tu mrežu.

Monitoring

Menadžer traži i prima informacije iz mnogih izvora da bi ispitali učinak organizacije, situaciju u kojoj se nalazi i njenu dobrobit. Promatranje unutarnjih operacija, spoljnih događaja, ideja, trendova, analiza i pritisaka tržišta je od presudne važnosti. Informacije kojima bi se detektovali promene, problemi, prilike i konstruktivni načini unapređenja organizacije koriste kao načini planiranja budućnosti. Menadžer mora osposobiti informacioni sistem je čija uloga prikupljanje i obrada podataka.

DISTRIBUTER

Menadžer prenosi informacije o okolini svojim podređenima. Potrebe važnih pojedinaca bivaju upotrebljena da bi zaposleni u organizaciji imali sliku šta se od njih očekuje. Sredstva prenošenja organizacijsko važnih informacija postaju sastanci, izveštaji, pisma….

GLASNOGOVORNIK

Menadžer informiše ljude izvan organizacije. Glavni deoničari i uticajne osobe u organizaciji direktno spoljna s organizacijom bivaju informisane o planovima, politikama i ostalim važnim informacijama. Pojedinci koji nisu uključeni u rad organizacije, nego samo posmatraju smatraju ovu ulogu važnom pa tako smatraju da menadžer mora biti sposoban na jasan način u svako vreme da zna sve o organizaciji.

2.3 Uloge odlučivanja

Odlučivanje je po samoj definiciji proces koji traje određeno vreme, a završava donošenjem odluka.Proces odlučivanja sastoji se od identifikacije problema i rešavanje problema. Identifikacija problema je faza u procesu odlučivanja u kojoj se prati kakvi su uslovi u organizaciji i okolini kako bi izvodjenje bilo zadovoljavajuće te da bi se dijagnostifikovali uzorci smetnji.
Rešavanje problema faza je u kojoj se razmatraju detalji i načini delovanja ta da se odabere jedna solucija koja se i provodi.

Sadržaj
1 Uvod 3
2 Vrste uloga 3
2.1 Interpersonalne uloge 3
2.2 Informacijske uloge 4
2.3 Uloge odlučivanja 4
3 Uloge u timu 5
3.1 Rešavanja konfikata 6
3.2 Tolerancija tenzije i nejasnoće 6
3.3 Predviđanje problema 7
4 Novi oblici organizacije 7
5 Promene u ulogama 8
6 Vodjenje 11
7 Zaključak 12
8 Literatura 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:45 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Doprinos funkcije kontrole razvoju organizacione kulture preduzeća – domaća i inostra zekan 0 3,427 09-09-2010 04:15 PM
zadnja poruka: zekan
  Dizajniranje organizacione strukture - organizacije zekan 0 4,278 09-09-2010 04:13 PM
zadnja poruka: zekan
  Tradicionalne organizacione strukture Vesnica 0 3,024 05-07-2010 09:30 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Dizajniranje organizacione strukture Vesnica 0 3,799 01-07-2010 10:14 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Dimenzije organizacione strukture Vesnica 0 4,051 01-07-2010 09:59 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: