Organizacije preduzecamrezne organizacije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Organizacije preduzecamrezne organizacije
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz menadžmenta proizvodnje.

Mrezni ili N(net) organizacija predstavlja formu organizacionog dizajna sa specificnim ciljem (udruzivanje komponentosti, razmena resursa, pristup trzistu, zastita inocacija i sl). Ovo je specifican vid povezivanja preduzeca. Savremeni oblik organizovanja preduzeca, karakteristican za doba kompjuterizacije, globalizacije, razvoj informacione tehnologije.
Pojava mreze vezuje se za preduzece Djeveral Elektronika I za njegovog generalnog menadjera Djek Velca on je bio jedan od najmladjih generalnih direktora savremenog doba (34 god.). Posto je to jedna velika kompanija, uocio je rasipanje vremena I da veliki broj organizacionih delova lose fukcionisu.
Popularan je u negativnom smislu, kada je odlucio da napravi ˝DESTAFING˝ u smislu otpustanja radnika sa posla (otpusteno je 20 % zaposlenih). Zakljucio je da se u kompaniji bespotrebno opbavlja veliki broj aktivnosti , koje bi profesionalci van kompanije mogli brze I jeftinije da obave. Znaci da partneri van kompanije obavljaju deo posla. Povezivanjem takvih preduzeca nastaje mrezna organizacija.

PORTEROV KONCEPT LANCA VREDNOSTI

U operacionalizaciji ideje o organizaciji bez granice menadjment se oslanja na Porterov lanac vrednosti. Cine ga sve vrednosti koje su potrebne preduzecu da bi normalno fukcionasalo. Grupisanjem ovih aktivnosti prema strategijskom znacaju podelio ih je na primarne I podrzavajuce. Primarne aktivnosti doprinose stvaranju nove vrednosti I direktno ulaze u CK; I to su: ulazna logistika, proizvodnja, izlazna logistika, marketing (prodaja) ic servis. Podrzavajuce aktivnosti su one koje pruzaju pomoc primarnim a ne ulaze direktno u C. U ovu grupu aktivnosti ulaze, nabavlja, razvoj tehnologije, upravljanje resursa I infrastruktura preduzeca (planiranje, istrazivanje, racunovodstvo I sl)

Sustina mrezne organizacije je da preduzece mora imati sve ove aktivnosti, ali ne mora da ih obelodanjuje na jednom mestu odnosno ne moraju biti u okviru jednog preduzeca. Kako ce organizovati sve ove aktivnosti zavisi u strategiji preduzeca.

MODEL I KARAKTERISTIKE MREZNE ORGANIZACIJE

Preduzeca u savremenim uslovima poslovanja teze da se prilagode promenama u okruzenju ili nastoje da ga sami promene. Zajednicko je to sto teze smanivanju troska I da razviju fleksibilnu o-ju, koja podrzava ucenje I inovacije. Ona nastoje da steknu konkurerentsku prednost na osnovu bazicne kompententnosti. Mrezu cine centralna kompanija jezgro, I perigerne kompanije. Centralna kkompanija preduzima ulogu brokera koji povezuju ostale ucecnike u mrezi I koordinira njihove aktivnosti.
-Mrezne o-ja funcionise na principu onteracije partnera u mrezi: Umesto odnosa izmedju poslovnih f-je samostalnih preduzeca, u mreznoj o-jm uspostavljaju se odnosi izmedju partnera. U jednoj mreznoj o-jm mogu postojati jedan ili vise razlicitih oblika saradnje kao sto su : 1) zajednicka ulaganja; 2) strateske alijanse; 3) fransize; 4) konzorcijumi za zajednicka istazivanja, I odnosi se uspostavljaju na osnovu saradnje I razmene znanja, vestina I dr. resursa.

http://www.maturskiradovi.net/eshop
04:18 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Moderne teorije organizacije proizvodnje derrick 0 1,575 14-09-2013 12:06 AM
zadnja poruka: derrick
  Strateško planiranje za nevladine organizacije - socijalno, zdravstveno i penziono os derrick 0 2,470 10-09-2010 02:24 PM
zadnja poruka: derrick
  Organizacije proizvodno poslovnih sistema zekan 0 1,957 09-09-2010 04:19 PM
zadnja poruka: zekan
  Dizajniranje organizacione strukture - organizacije zekan 0 3,601 09-09-2010 04:13 PM
zadnja poruka: zekan
  Strateško planiranje za nevladine organizacije Vesnica 0 1,788 05-07-2010 09:43 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: