Organizacija malih preduzeća

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Organizacija malih preduzeća
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Mala i srednja (Small and Middle Enterprise – SME) preduzeća se pojavljuju kao nosioci glavnih razvojnih pravaca svake zemlje. Tokom poslednjih nekoliko decenija uočava se da su manja preduzeća u ekspanziji i da postaju sve više konkurentna. Mala preduzeća su usmerena na određene delove tržišta i potrošače, fleksibilnija su, reaguju brže na šanse i pretnje, raspolažu sa više specifičnih tehnoloških i tržišnih znanja, imaju snažniju vezu između individualnih napora i uspeha preduzeća i inovativnija su. Njihova fleksibilnost posebno dolazi do izražaja u periodima usporavanja privredne aktivnosti i recesije. Novija istraživanja nedvosmisleno upućuju na zaključak da mala preduzeća predstavljaju značajnu pokretačku snagu ekonomskog rasta i da su značajan izvor preduzetničkih ideja i inovacija.
Male poslovne organizacije su već dugo prisutne u razvijenim privredama, a nov su fenomen u bivšim socijalističkim zemljama. Mala preduzeća su važna za procese privatizacije i liberalizacije. Ona su takođe svojim razvojem i zapošljavanjem svakako i faktor stabilizacije.
Na početku novog milenijuma, našu zemlju u privrednom smislu determiniše razvoj upravo malih kao i srednjih preduzeća, koja svojim značajem direktno utiču na procese restuktuiranja i tranzicije nasleđene privredne strukture u savremenu tržišnu ekonomiju. SME predstavljaju sisteme koji su sami po sebi fleksibilniji, a samim tim i efikasniji u tržišnom nastupu.
Jedan od najvažnijih uslova koji su uticali na razvoj malih i srenjih preduzeća, jeste proces ekonomske i vlasničke transformacije domaće privrede. Moguće je uočiti određene podprocese koji uobličavaju proces tranzicije. Ovi podprocesi su: privatizacija, liberalizacija, restruktuiranje, institucionalizacija i stabilizacija. Sam proces tranzicije, predstavlja prvi korak približavanju svetskim tokovima. Razvoj koncepta otvorene ekonomije u našoj privredi podrazumeva prihvatanje određenih standarda i načina poslovanja koji važe u svetu. Globalizacija svetske privrede i razvoj informatičke tehnologije doveli su do razvoja preduzetničke kulture, kreativnosti i inovacija. Razvoj sektora malih i srednjih preduzeća je veoma bitan za privatizaciju jer omogućava njeno ubrzavanje. Takođe omogućava i razvoj domaćeg privatnog kapitala. Ekonomske reforme u našoj zemlji promovišu preduzetništvo kao osnovu sopstvenog opstanka i razvoja. Agenti ovih promena su upravo inovativni preduzetnici, tj. mala i srednja preduzeća.
U malom biznisu tražen je spasonosni ventil za zapošljavanje hiljada radnika koje je neminovno prestrukturiranje privrede ostavljalo bez posla.
Ono što takođe karakteriše malu privredu jeste relativno niska specijalizacija upravljačkih i poslovnih funkcija.
Uspešno funkcionisanje ma koje organizacije i uspešno upravljanje nekom organizacijom i njenim procesima nezamislivi su bez odgovarajućih podataka, informacija i znanja.
Upravljanje organizacijom i njenim procesima u informatičkoj eri veoma se razlikuje od upravljanja organizacijom i njenim procesima u industrijskoj eri. U informtičkoj eri raste značaj intelektualnih resursa u odnosu na materijalne. Posebno važan vid intelektualne imovine jesu informacije i znanja.
Mali privredni subjekti su značajni izvori inovacija, koje u slučaju ako se pokažu kao uspešne, mogu da dovedu ne samo do njegovog snažnog razvoja, nego doprinose prosperitetu cele privrede. Mala privreda ima veoma važnu ulogu u lokalnom i regionalnom razvoju.
U današnjim uslovima privređivanja, mala preduzeća postaju generatori na području inovacija. Tako su u malim kapacitetima nikla ponuđena rešenja visoke tehnologije, naročito na području personalnoh računara (hardware i software). Pored računara značajan je doprinos malih preduzeća u razvoju robotike, telekomunikacija i bioinženjeringa.
Uticaj kompjutera na današnje poslovno okruženje je ogroman. Kompjuteri doprinose produktivnosti i profesionalizmu. Kompjuterska tehnologija igra važnu ulogu u obezbeđivanju prednosti u odnosu na jaku konkurenciju. U savremenoj epohi znanje i informacije su osnovni faktori rasta produktivnosti.

Informatička tehnologija utiče na stvaranje novog društveno-ekonomskog okruženja poznatog pod imenom elektronska privreda, digitalna privreda i privreda znanja.

Informacioni sistemi imaju veoma značajnu ulogu u savremenim organizacijama, obrađuju podatke i obezbeđuju informacije i znanje za poslovne operacije i za rešavanje poslovnih problema u organizaciji.

Preduzećima je danas dostupan širok asortiman kompjuterskih programa. Informacione tehnologije i informacioni sistemi su korenito izmenili i transformisali poslovanje organizacija. Oni neposredno utiču na strategiju organizacije, poslovno planiranje, odlučivanje o tome koji proizvodi i usluge će se proizvoditi. Takođe, postoji neposredan uticaj i veza između informacionog sistema, pravila i procedura koje organizacija koristi, sa integracijom organizacije u svoju okolinu, i sa unutrašnjom integracijom organizacije


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:22 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ličnost i organizacija derrick 0 1,287 26-02-2014 12:18 AM
zadnja poruka: derrick
  Organizacija poslovne funkcije planiranja u preduzeću derrick 0 1,860 25-02-2014 11:55 PM
zadnja poruka: derrick
  Promocija preduzeća derrick 0 2,146 25-02-2014 03:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Tipovi menadžmenta preduzeća derrick 0 1,117 14-09-2013 03:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Menadžment i organizacija fudbalskog kluba Juventus derrick 0 1,864 19-01-2013 12:13 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: