Organ sluha i ravnoteže

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Organ sluha i ravnoteže
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

Увод

Орган чула слуха и равнотеже је ухо (auris). Састоји се из главних и помоћних органа.
• Главни органи за слух и равнотежу су:
Унутрашње ухо (auris interna) – је веома сложене грађе, налази се у пирамиди слепоочне кости, у посебним коштаним шупљинама чије зидове гради чврст компактни слој кости. То је коштани лавиринт (labyrinthus osseus) у коме су смештени меки, опнасти делови унутрашњег уха (labyrinthus membranaceus). Коштани лавиринт се састоји из неколико повезаних шупљина. Средишња шупљина је трем (vestibulum) испред кога се налази коштани пуж (cochlea), a иза трема се налазе три коштана полукружна канала (canales semicirculares ossei).

У шупљини трема налазе се два опнаста органа, кесица и мешиница. У шупљини коштаног пужа налази се опнасти орган у облику спирално савијеног каналића, у коме се налази опнасти пуж. У њему се налазе ћелије способне да приме звучне стимулусе. То су рецептори чула слуха.
У кесици, мешиници и опнастим полукружним каналићима налазе се ћелије способне да реагују на промене положаја главе и различите покрете главе. То су рецептори чула равнотеже.
У унутрашњем уху смештен је Кортијев орган, као најважнији део органа чула слуха, јер претвара звучне таласе који из спољашње средине преко спољашњег ушног ходника доспевају до бубне опне и унутрашњег до овог органа који их претвара у нервне импулса који се даље преносе кроз кохлеарни нерв. У унутрашњем уху смештен је и орган чула равнотеже, који информације о промени положаја главе и тела у простору такође претвара у нервне импулсе, које шаље вестибуларним нервом у централне структуре.

Садржај

1. Увод 3
2. Делови ждрела 4
3. Грађа ждрела 5
4. Крвни судови и нерви 7
5. Закључак 8
6.Литература 9


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:09 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Organa genitalia masculina externa -Vanjski muški spolni organ - medicina Dzemala 0 1,449 10-04-2011 09:18 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Organa genitalia masculina externa -Vanjski muški spolni organ - medicina Dzemala 0 2,130 10-04-2011 08:35 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: