Optužba za nasilje u porodici

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Optužba za nasilje u porodici
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.
Govoriću ovde o nečemu što je još legendarni Ivo Andrić razmatrao u svojoj pripoveci „Zlostavljanje“. Kada se kaže zlostavljanje, najčešće je prva asocijacija fizičko zlostavljanje. No, još je mnogo varijacija ovog zla, a posle fizičkog zlostavljanja i zanemarivanja, psihičko zlostavljanje je najčešće. Ovde neće biti reči o zlostavljanju dece ili starijih, već o zlostavljanju žena, zlostavljanju koje trpe supruge u porodici, i neću govoriti o konkretnim primerima i ekstremnim slučajevima. Govoriću o zlostavljanju i zapostavljanju koje ima tolike razmere, da je postalo običaj, opšta stvar, nešto prirodno i samim tim normalno i uobičajeno. Govoriću o zlostavljanju kao uobičajenom položaju žene u porodici.

Problem je u tome što je ova vrsta zlostavljanja daleko od očiju javnosti, nema vidljive tragove, kao što je slučaj sa fizičkim zlostavljanjem koje se očituje modricama, prelomima i povredama. Psihičko zlostavljanje ostavlja nevidljive tragove, koji se ne mogu fotografisati i priložiti kao dokazni materijal na sudu, tragove koje, ponekad, ni najiskusniji psihijatri ne mogu jasno da ocrtaju, a što je još veći problem, čak ni da ublaže.

Gde počinje psihičko zlostavljanje? Gde je koren ideje da je žena slabiji pol, koji treba štititi i voditi kroz život, koji, samom svojom slabošću, gubi pravo na svoje mišljenje, potrebe i želje, jer zavisnošću od jačeg pola, postaje njegovo vlasništvo, dužna da prihvati status manje vredne ličnosti, slepo odanog i lojalnog pratioca i poštovaoca svog zaštitnika?

Možda je koren već na prvim časovima fizičkog vaspitanja, kada su devojčice oslobođene učestvovanja i pošteđene napora. Ili, već prvim gledanjem sportskih manifestacija, kada žene trče 900m a muškarci 1000m. Da li žene ne mogu da istrče još 100m? Ili ne žele? Ili su inferiorne, pa im je skraćena staza da bi im se sačuvalo dostojanstvo? ...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:13 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nasilje i agresija u sportu derrick 0 2,410 09-03-2014 01:48 AM
zadnja poruka: derrick
  Nasilje nad ženama - istraživanje - hr derrick 0 2,390 09-03-2014 01:46 AM
zadnja poruka: derrick
  Nasilje u porodici 2 derrick 0 2,064 21-09-2013 12:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Sukobi u porodici derrick 0 1,854 21-09-2013 09:55 AM
zadnja poruka: derrick
  Nasilje nad djecom i maloljetnička delikvencija derrick 0 2,125 03-02-2013 03:57 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: