Oporezivanje off shore biznisa

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Oporezivanje off shore biznisa
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Off shore način poslovanja je u usponu već više od deset godina. Ekspanzija off shore kompanija zahtevala je precizne komercijalne kalkulacije sa precizno i pažljivo isplaniranim poreskim opterećenjem. Menadžeri projektuju kompanije preko kojih treba voditi poslove (biznis). Željene kompanije treba osnivati u državama sa najatraktivnijim poreskim stopama.Veliki broj inostranih ulagača, investitora, vlasnika off shore kompanija treba biti uslovljen potpunim oslobadjanjem bilo kakvog poreza koji, guši biznis. Za off shore biznis izuzetno je važna poslovna sigurnost kojom se štite i garantuju imovina i ulog i status nerezidenta u odnosu na poreske propise i obećano oslobodjenje od deviznih kontroli države u kojoj je registrovana kompanija. Off shore biznis traži off shore banke koje svojim klijentima omogućavaju potpunu sigurnost kod transfera kapitala i medjunarodnih plaćanja , kao i otvaranje bankarskih računa u srugim svetskim finansijskim centrima bez devizne kontrole i pružanja finansijskih izveštaja centralnoj banci. Za ovakvu vrstu biznisa zančajnu ulogu igra i razvijeni telekominikacioni sistem koji omogućava upravljanje poslovima iz bilo kog dela sveta bez obzira na vremenske razlike , nalozi, ponude, ugovori teku bez zastajanja. Jako su bitne i mreže poslovnih usluga u oblasti prometa kapitala, osiguranja, računovodstva, bankarstva, špedicije i transporta. Poslovna infrastruktura je izuzetno važna za off shore agente koji su stalno u pokretu. Za off shore biznis je važno garantovanje zaštite identiteta vlasnika, diskrecije poslovnih poteza i anonimnosti ulagača države na čijoj su teritoriji registrovane off shore kompanije na trajan način, ali bez tzv. pranja novca i pokrića nedozvoljenih poslova.
Osnivači off shore kompanija, vlasnici kapitala, zbog oslobodjenja, privilegija koje imaju, od države na čijoj teritoriji registruju firme, moraju ispuniti odredjene uslove koje propisuje dotična država, a to su: vlasnici off shore kompanija mogu biti iskljičivo inostrana lica, koja unose kapital u zemlju na čijoj teritoriji žele da registruju svoju kompaniju, ali bez vlasništva domaćeg državljanina (u nekim državama je i to dozvoljena kao npr. u Liberiji, gde se to može ali do 25 % kapitala kompanije), Zatim celokupan profit off shore kompanije mora biti realizovan iz poslovanja sa insotranim firmama van teritorije države u kojoj je regostrovana off shore kompanija, i kapital za osnivanje off shore kompanije mora poticati iz insotranih izvora i bez prava mešanja sa domaćim kapitalom vlasnika domaćih kompanija u zemlji u kojoj se registruje off shore kompanija.Privilegovana poreska politika važi samo za off shore kompanije koje ne remete privrednu strukturu zemlje na čijoj teritoriji radi off shore biznis. Off shore biznis samo donosi dobit državi bilo po osnovu minamalnog oporezivanja profita i taksi na registracuju kompanija bilo po osnovu zakupa poslovnog prostora, korišćenja poslovne infrastrukture i telekomunikacione mreže, i zapošljavanja domačih lica.
Države u kojima se registruju off shore kompanije svrstavaju se u tri grupe i to: 1. grupa zemalja u kojima se off shore biznis u potpunosti oslobadja plaćanja poreza na profit kompanija, nulta poreska stopa, 2. grupa zemalja u kojima se off shore biznis oporezuje po minimalnim poreskim stopama, izuzetno nisko oporezivanje profita kompanija i 3. grupa zemalja u kojima se svi oblici off shore biznisa podjednako, istodobno poreski tretiraju, poreski izuzeci se daju odredjenim kompanijama koje ispunjavaju odredjene uslove koje propiše država na čijoj teritoriji je registrovana off shore kompanija.

Sa poreskog gledišta , budućnost razvoja finansijskih centara off shore poslovanja i off shore bisiness-a pružaju samo odredjene zemlje Evrope (Cyprus, Liechtenstein, Malta, Suise, Andorra, Ireland, Luxemburg, Monaco, Madeira), Afrike (Seychelles, Liberia), Srednjeg istoka ( U.A. E. Bahrain), Kariba (Antigua, Bahamus, Bermuda; Aruba, Barbados, British Virgin Islands), Centralne i Južne Amerike (Costa Rica, Panama, Urugvay), Pacifika ( Hong Kong, Singapore, Vanuatu, Cook Islands, Nauru, Western Samoa), i tzv. Britanska Ostrva (Guernsey, Jersey, Gibraltar, Isle of Man).
1.Kipar je već tradicionalno, poslovni most izmedju Evrope Bliskog Istoka i Afrike, koji lepo ukomponovanom fiskalnom politikom uspeva da privuče strani kapital, da postane atraktivan poslovno – finansijski off shore centar, da razvije slobodnu tržišnu ekonomiju sa ograničenom ulogom države i da atraktivizira privatnu inicijativu kao osnovu privrednog razvoja. Off shore kompanije plaćaju porez na profit državi po stopi od 4.25 % pod uslovom da je profit ostvaren van teritorije Kipra, odnosno u poslovima i finansijskim transakcijama koje nisu domaća preduzeća. Kamate i kapitalni dobici su oslobodjeni od palćanja poreza, što zajedno sa isključenom deviznom kontrolom predstavlja dodatni impuls za razvoj off shore biznisa.
2.Lihtenštajn u samom centru Evrope na Alipma izmedju Austrije i Švajcarske razvio je finansijski biznis zahvaljujući svom položaju u carinskoj uniji sa Švajcarskom, razvijenoj infrastrukturi za potrebe medjunarodnog biznisa. U Lihtenštajnu sve kompanije sa statusom off shore kompanije uživaju izuzetne fiskalne beneficije i poreske olakšice. Off shore kompanije oslobodjene su plaćanja poreza na profit. Off shore kompanije su obavezne da plaćaju samo tzv. capital tax po minimalnoj poreskoj stopi od 0.1%. Istovremeno ove kompanije plaćaju stamp duty po stopi od 3% a ponekad witholding tax po stopi od 4%.
3.Južna Irska sa ostrvima Aran i Connemara postala je novi poslovno finansijski centar za razvoj off shore biznisa u kome se jednostavno registruje kompanija ili prodaje već registrovana Shelt Company. Strani kapital je posebno omiljen naročito poreskim koncesijama. Kompanije čiji su vlasnici stranci ne plaćaju nikakav porez iz profita, pod uslovom da vlasnici ne stiču profit iz poslovanja u Južnoj Irskoj niti kompanijama iz nje. Umesto poreza na profit plaća se samo tzv. godišnja taksa u iznosu od 200 britanskih funti. Transferi se vrše bez kontrole i bez ograničenja.
4.Madeira kao deo Portugala , koji uživa status članice EZ razvila je moderan off shore centar sa vrlo širokim spektrom aktivnosti u oblasti bankarstva, osiguranja, holding investicija, turizma i industrijske slobodne carinske zone. Sve off shore kompanije poreski su privilegovane, iako moraju da podnose završne račune poreskim organima. Off shore kompanije plaćaju samo godišnju taksu u iznosu


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:25 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  inkubatori kao mozak razvoja biznisa raymanutd 0 2,157 09-01-2011 11:11 PM
zadnja poruka: raymanutd
  Kvantitativni ekonomski i finansijski modeli biznisa Vesnica 0 1,774 09-05-2010 11:54 AM
zadnja poruka: Vesnica
  Oporezivanje off shore biznisa Vesnica 0 1,240 07-05-2010 06:55 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: