Opšte i pojedinačno (Dobrica Ćosić)

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,343
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Opšte i pojedinačno (Dobrica Ćosić)
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz кнјижевности.


Dobrica Ćosić je srpski pisac, romansijer i esejista, politički i nacionalni teoretičar i redovni član SANU. Bio je prvi predsednik SRJ, od 1992. do 1993. godine. Ćosić je često nazivan duhovnim ocem srpske nacije.
Dobrica Ćosić je rođen 29. decembra 1921. godine u selu Velika Drenova kod Trstenika. Školovao se u srednjoj Poljoprivrednoj školi u Bukovu, kod Negotina, ali je prekinuo školovanje za vreme Drugog svetskog rata i kasnije završio Višu političku školu „Đuro Đaković“. U toku Narodnooslobodilačke borbe bio je politički komesar u Resavskom partizanskom odredu, urednik lista „Mladi borac“ i član Pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Srbiju. Posle oslobođenja je bio član AGITROP-a Centralnog komiteta KP Srbije, a republički i savezni poslanik bio je 12 godina. Jedan je od retkih koji su se javno usprotivili političkoj likvidaciji Aleksandra Rankovića.

Prvi Ćosićevi prozni radovi nisu skrenuli naročitu pažnju književne kritike. U domaću i svetsku književnost ulazi 1951. godine sa svojim prvim delom „Daleko je sunce“. Ohrabren početnim književnim uspehom, Ćosić počinje uporno i istrajno da radi na upoznavanju moderne domaće i evropske proze i filozofske i sociološke naučne misli, što mu je omogućilo da svojim budućim delima dospe u vrh srpske književnosti i da značajno pregraniči nacionalne međe. Tako od 1951. godine Dobrica Ćosić postaje slobodan umetnik, književnik koji je napisao kultne romane: Korene, Deobe, Vreme smrti, Vreme zla, Vreme vlasti, ali i mnoge druge.
Predmet ovog rada u nastavku biće Ćosićevi romani Koreni i Vreme smrti u kontekstu opšteg i pojedinačnog.

Zamisao o romanu kao istoriji zemlje i naroda najpotpunije je ostvaren u Vremenu smrti, složenoj književnoj kompoziciji sastavljenoj od nekoliko samostalnih romansijerskih celina, u kojoj je prikazana najteža i najsudbonosnija godina u istoriji Srbije, hiljadudevetstopetnaesta.
U romanu Vreme smrti, imamo prilike da se sa ovim piscem sretnemo u školskoj klupi i u malom osetimo sa koliko je umetničke snage i nacionalne ljubavi ovaj naš pisac slikao svoj narod i njegov, jedan od mnogih, istorijskih udesa u kome se borio i stradao. To je može se slobodno reći, zavetni roman ovoga plodnoga pisca i prava epopeja, centralna stožerna drama čitave njegove literature, simbolična i stvarna slika celokupne naše sudbine. Roman Vreme smrti započinje prepiskom evropskih i srpskih rukovodećih aktera, koji su posle atentata Gavrila Principa na austrougarskog prestolonaslednika i njegovu suprugu u Sarajevu, jedan drugom izražavali svoju ozlojeđenost i zbunjenost, prepiskom kojom se praktično najavljuje i započinje Prvi svetski rat. Ta prepiska je tako vešto montirana sa sama sobom najavljuje dramatiku događaja i jasno navešćuje sve ono što će nam se dogoditi ali je značajna i zbog toga što pokazuje kako pisac, određenom vrstom montaže autentične dokumentarne građe zna da izuzetno, uspešno stvarajući od nje vrstu dijaloga, proizvede umetničke efekte.
Zatim roman silazi u Ćosićevo mitsko mesto Prerovo čije junake iz porodica Katića i Dačića, tokom svog romanesknog opusa nikad neće napustiti i oko kojih plete sveukupnu našu sudbinu u ovom zlosrećnom veku. Roman Vreme smrti je zavetni roman. On je zavetni zato što govori o jednom malom narodu koji je i ovoga puta kao u toliko prilika pre i posle, smogao hrabrosti da zametne boj sa mnogo jačim neprijateljima zato što mu ugrožava slobodu i pravo da bude svoj na svome.
U drugom romanu, Koreni (1954.), Ćosić se vraća u prošlost Srbije, u sumrak obrenovićevske epohe. Okosnicu radnje čini porodična hronika, istorija raslojavanja bogate seoske porodice, sukob očeva i sinova, njeno grčevito nastojanje da dobije naslednika u situaciji kada biološke snage sahnu. U pozadini su dati socijalni i politički potresi tog doba. Novina Korena je, pre svega, u postupku i stilu. To je poetski psihološki roman, umnogostručene subjektivne perspektive, u kojem se dramatični sudari među ličnostima osvetljavaju iz više uglova, sa stanovišta svih aktera radnje. S Korenima je Ćosić započeo ciklus romana koji svi zajedno treba da pruže romansiranu istoriju moderne Srbije. Obimnim romanesknim opusom Dobrica Cosic je napisao poetsku (romansiranu) istoriju srpskog naroda u novom dobu. Na pocetku te romansirane istorije stoji roman Koreni. Ovo delo objavljeno je u jeku književnih.
Opšte i pojedinačno je prisutno i u romanu Vreme smrti i romanu Koreni. To je prva zajednička karakteristika pomenutih romana. Opšte i pojedinačno se odnosi prvenstveno na način pripovedanja u ovim romanima, zapravo pripovedanje u romanima je ostvareno na dva plana:
- opštem i
- pojedinačnom.
U romanu Vreme smrti, opšti (istorijski) plan ostvaruje se prikazom istorijskog događaja - Prvog svetskog rata na tlu Srbe. Prikazno je delovanje diplomate, Skupštine, Vlade, Generalštaba; pokreti vojske, bitke, front i bolnice. Ovaj plan je ispunjen delovanjem velikog broja istorijskih ličnosti:
- Živojin Mišić,
- Nikola Pašić,
- Radomir Putnik,
- kralj Petar,
- prestolonaslednik Aleksandar,
- Stepa Stepanović,
- Nadežda Petrović i dr.
U ovom romanu su na najbolji nacin aktivirane sve osnovne epske karakteristike: vreme, prostor, događaji i ličnosti.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:47 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: