Ombudsman

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Ombudsman

1.1 Омбудсман и контрола

Омбудсман и контрола представљају две методе испитивања економике предузећа. Заједничко им је: објекат испитивања (предузеће) и циљ испитивања, а разликују се по органима који обављају испитивање; времену када се испитивање врши и интензитету којим се испитивање врши. У складу са Лаитнеровим мишљењем, контрола може бити: према органима (интерна и екстерна), према времену (перманентна, периодична и спорадична) према интензитету (формална и материјална). Клеба појам омбудсмана изводи из појма контроле, али с том разликом да контролу идентификује с надзором а ревизију назива испитивањем. Зиммерманн истиче да је под ревизијом неопходно подразумевати испитивање које врше особе које не припадају предузећу, док се о контроли говори у случају када испитивање врше чланови предузећа.

Интерна контрола се може дефинисати као она контрола коју трајно и на текући начин обављају органи оног предузећа, које представља објекат контроле, испитујући садашње стање и пословање предузећа. Између ове две методе испитивања најчешће се индицира на разлике које се своде на: фреквентност испитивања, време испитивања и органе испитивања. Различитост у фреквентности испитивања чини интерну контролу сталним и текућим надзирањем пословања према току како се одвија. Интерна омбудсман је повремено или периодично испитивање по истеку извесног временског периода или спорадично, тј.према потреби. Ове две методе се могу одвијати и симултано и истовремено, с тим што интерна контрола надзире само рад извршних органа, док интерна омбудсман надзире и рад контролних и рад извршних органа. Време испитивања интерну контролу чини превентивном а интерну ревизију корективним испитивањем. Када органи интерне омбудсмана ревидирају рад неког сектора, онда испитују рад извршних и контролних органа поменутог сектора.

Интерни омбудсман би се могао дефинисати као контрола која испитује и оцењује деловање осталих контрола, или: као самостална процењивачка функција установљена у организацији да испитује и оцењује њене активности у служби организације. Екстерну ревизију врше независни овлашћени ревизори, који су именовани од стране одговарајућих органа предузећа које је објекат омбудсмана или овлашћене државне агенције. Суштинска разлика између интерне и екстерне резвизије јесте у органима који је врше. Органе интерне омбудсмана предузећа овлашћује врховна управа предузећа ( врше је запослени у организацији ) за разлику од екстерне омбудсмана чије органе овлашћују на ревизију налогом изван предузећа (независни ревизори). Интерна омбудсман константно испитује пословање предузећа путем посебног ревизорског сектора у смислу актуелних прописа, упутстава, интерних директива и правилника. Екстерни ревизори имају већу компетенцију, већу независност, али су редовно временски лимитирани и због тога претпостављају добру, адекватну организацију интерне контроле и омбудсмана да би своје активности завршили у што краћем временском року.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ombudsman i kontrola derrick 0 2,003 18-01-2010 10:36 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: