Odnos religije i medija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Odnos religije i medija
UVOD

Masovni mediji pored nivoa informisanja imaju i mnogo važniji zadatak komunikacije. Tako su bliski savremenom čoveku da su gotovo nezamenljivi i kao takvi imaju odgovornost da u društvu doprinose opštem dobru. Svojom moći nisu samo objekat ili tehničko dostignuće nego aktivan subjekt u društvu. Samu religiju treba gledati kao činjenicu koja je od početka prisutna u ljudskom društvu, a mogli bismo da kažemo i od samog početka ljudskog roda. Uključuje sistem vrednosti i obrede preko kojih čovek pokušava da uđe u odnos s višim bićem, Bogom ili bogovima, u zavisnosti od toga da li je reč o monoteizmu ili politeizmu. Religija bitno zahvata kako unutrašnju dimenziju pojedinca tako i spoljašnji stav u zajednici i celokupnom društvu. Religija u sebe bitno uključuje simbole i znakove, sistem vrednosti koji nadilazi religijsku zajednicu i društvo ili državu. Jednostavno kazano religija sa sobom nosi dimenziju morala što je nužno potrebno svakom društvu. Savremeni teolozi polaze od toga da moralna načela čovek ne može „isijavati“ iz sebe, nego da ona dolaze iz natprirodne sfere koja ga nadilazi.

Pojavom štampe kao medija religija je dobila novi prostor za prenošenje svojih poruka, a pojavom elektronskih medija, koji prenose glas i sliku kroz radio i televizija, a kasnije i elektronskih medija, dobila je novo sredstvo za delovanje. Masovni mediji nisu samo sredstva nego aktivni subjekti, dok se religija našla u novim okolnostima da svoje sadržaje nudi pred mikrofonima i kamerama bez živoga čoveka. Zbog toga su se otvorila nova pitanja religije u medijima kao i virtuelne ili elektronske religije. Pojavom interneta, kao svojevrsne oglasne table, koji ima veliku moć skladištenja podataka ali i selekcije i lažiranja, još i više se susrećemo s desocijalizovanim čovekom. To je medij univerzalnog karaktera jer pruža mogućnost lične i neposredne komunikacije žive reči, slike i teksta u svetskim razmerama. Preko njega ima mogućnost selekcije i čuvanja sadržaja kao i mogućnosti kreiranja sopstvenih sadržaja i poruka.

Sadržaj

UVOD 3
1 Odnos crkve i medija u globalizovanom društvu 4
2 Crkve u medijima i crkveni mediji 10
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:49 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sociologijske metode i religiozni doživljaji, nove teorije u sociologiji religije derrick 0 993 21-09-2013 09:58 AM
zadnja poruka: derrick
  Religije istočnih naroda u starom veku derrick 0 1,033 29-01-2013 04:27 PM
zadnja poruka: derrick
  Južna Amerika religije Maja 0 1,873 30-03-2012 01:23 PM
zadnja poruka: Maja
  Monoteističke religije VS1 0 1,166 18-02-2012 02:11 AM
zadnja poruka: VS1
  Sociologija pojam sociologije i njen odnos sa drugim društvenim naukama Dzemala 0 2,735 18-08-2011 06:39 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: