Odluke o cenama i upravljanje troškovima

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Odluke o cenama i upravljanje troškovima
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Izbor same tematske cjeline koja je predmet ovog seminarskog rada podrazumijeva pokušaj da se daju osnovne naznake o značaju, ulozi i ciljevima utvrđivanja odluka o cijenama i njihovu implikaciju na dalji slijed poslovnih događaja.

Donošenje odluka o prodajnim cijenama nosi sa sobom težinu rizika u procjeni budućih poslovnih događaja, njihova neizvjesnost, uzimajući u obzir vjerovatnoću nastupanja tog događaja.

Kroz seminarski rad upoznat ćemo vas kako se određuju cijene i koji su to troškovi relevantni u dugom roku. Koristit ćemo primjer Bire da bi bolje objasnili ponašanje troškova u preduzeću, njihov obračun i određivanje prodajnih cijena u dugom roku.
Vidjet ćemo da polazna pretpostavka za obračun prodajne cijene mogu biti tri pristupa i to tržišni pristup, troškovni pristup ili njihova kombinacija.

U ovom seminarskom radu objasnićemo šta su to fiksirani troškovi i grafički prikazati momenat fiksiranja i nastajanja troškova koji se razlikuje. Zatim ćemo metod troškovi plus, objasniti koristeći se primjerom, te alternativne metode troškovi plus, njihove prednosti i nedostatke, koristeći tabelarne prikaze radi boljeg pojašnjenja.

U posljednjem dijelu ovog rada obratit ćemo pažnju na životni vijek proizvoda i na to kakav utjecaj ima na obračun troškova.

Upoznat ćemo se sa karakteristika planiranja životnog vijeka, troškovima koji prate planiranje životnog vijeka, te njegov utjecaj na finansijski rezultat, te koji je obračun troškova najpogodniji.

GLAVNI FAKTORI KOJI IMAJU UTJECAJA NA ODLUKE O CIJENAMA

Odluke o cijenama podrazumijevaju odluke menadžementa o tome koliko naplatiti za proizvod ili uslugu koju će nuditi na tržištu. Ovakva odluka će se direktno odraziti na obim prodatih proizvoda, pa prema tome i prihode koje kompanija ostvaruje po tom osnovu.
Kompanija će u cilju da maksimizira operativnu dobit, proizvodit dodatnu jedinicu proizvoda sve dotle dok prihod od dodatne jedinice prevazilazi trošak proizvodnje te jedinice.

Kalkulacije troškova proizvoda će u svakom slučaju biti različita, za različite vremenske i različite kontekste.

Cijena proizvoda ili usluge nastaje kao rezultat interakcije između potražnje za ponudom ili uslugom i njihove ponude. Cijene su prema tome zasnovane na procjeni koliko će i kako utjecati na potražnju.
Postoje tri osnovna elementa koja utiču na donošenje odluka o cijenama:
1.) Kupci
2.) Klijenti
3.) Konkurenti
Sva tri faktora su važna u određivanju cijena.

Kupci utiču na cijene kroz efekte koje oni imaju na potražnju. Potrebno je da kompanije uvijek razmotre svoje cijene gledajući očima svojih kupaca. Previsoka cijena može prouzrokovati odustajanje kupca od našeg proizvoda i da odabere konkurentski proizvod.

Konkurenti utiču na to da se niti jedan biznis ne odvija u vakuumu. Kompanije kada djeluju na tržištu moraju uvijek imati na umu moguće reakcije svojih konkurenata. Poželjno je za kompaniju da ima informacije i o tehnologijama svojih rivala, kapacitetima njihovih tvornica i operativnim politikama je sposobna da procijeni troškove svog konkurenta stoje vrijedna informacija u određivanju cijena. U drugom ekstremnom slučaju, kompanija bez rivala u datoj situaciji može odrediti višu cijenu.
Konkurencija prelazi međunarodne granice. Prema tome, na troškove i odluke o cijenama ima utjecaja i devizni kurs valuta različitih zemalja. Naprimjer, ako vrijednost cjena slabi u odnosu na dolar, japanski proizvodi postaju jeftiniji u dolarima i cijene mogu postati konkurentnije na globalnom tržištu.

Troškovi utječu na cijene zato što utječu na potražnju. Što je niži trošak vezan za cijenu, kompanija će biti spremna da ponudi veću količinu proizvoda. Poznavanje troškova isporuke proizvoda omogućava kompanijama da odrede cijene koje kupcima čine proizvode atraktivnim, a kompanijama maksimizira operativnu dobit. U izračunavanju relevantnih troškova za donošenje odluka o cijenama, menadžer mora razmotriti troškove u cijelom lancu vrijednosti poslovnih funkcija, od R&D do usluga kupcima.
Vrijednost koju kupac daje proizvodu, cijena koju konkurent naplaćuje za konkurentski proizvod koji utječe na potražnju i troškovi proizvodnje i isporuke i proizvoda koji


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06-05-2010 12:57 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Upravljanje kritičnom infrastrukturom u transportu derrick 0 1,156 04-06-2013 03:26 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje događajima - seminarski derrick 0 1,386 07-02-2013 08:55 PM
zadnja poruka: derrick
  Pitanja za upravljanje transportom Maja 0 1,274 19-03-2012 10:46 PM
zadnja poruka: Maja
  Upravljanje rizikom projekta Vesnica 0 2,169 09-05-2010 10:57 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Upravljanje investicijama Vesnica 0 3,185 09-05-2010 04:43 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: