OCENA POSLOVANJA PREDUZEĆA

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,345
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
OCENA POSLOVANJA PREDUZEĆA
aturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžmenta, marketinga, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planova, makroekonomije, mikroekonomije, preduzetništva, upravljanja ljudskim resursima, carine i porezi.


Da bi se sagledala realna i objektivna finansijska situacija preduzeća, neophodno je izvršiti finansijsku analizu, koja opredeljuje prošlost i sadašnjost preduzeća, a predstavlja i osnovu (bazu) za predviđanje budućeg finansijskog stanja. Finansijska analiza bavi se utvrđivanjem funkcionalnih odnosa koji postoje između pozicija bilansa stanja i bilansa uspeha, sa ciljem dobijanja verodostojne ocene o finansijskom položaju i aktivnosti preduzeća. Informacije dobijene finansijskom analizom predstavljaju polaznu osnovu za preduzimanje akcija usmerenih na popravljanje boniteta i trenda rasta i razvoja poslovanja preduzeća. S obzirom na to da su u bilansima prikazane samo monetarne vrednosti, takvi podaci imaju malu analitičku vrednost. Da bi ti podaci bili korisni za finansijsku analizu neophodno je između bilansnih pozicija uspostaviti odgovarajuće relacije.

Predmet analize su sredstva i izvori sredstava (podaci se dobijaju iz bilansa stanja) i poslovni rezultat, odnosno poslovni prihodi i rashodi (te podatke preuzimamo iz bilansa uspeha). Dakle, neposlovni prihodi i neposlovni rashodi (finansijski i vanredni) nisu predmet analize poslovanja preduzeća, a ni objekat izlaganja u ovom radu. Takođe, objekat izlaganja su samo poslovna sredstva i njihovi izvori, odnosno neposlovna sredstva i izvori neposlovnih sredstava su izvan okvira ovog rada.

Osnovni cilj finansijske analize je sagledavanje slabosti koje mogu dovesti do finansijskih problema u preduzeću u budućem periodu i preduzimanje adekvatnih mera za njihovo otklanjanje. Finansijska analiza treba da pruži odgovore o tome kakva je likvidnost preduzeća, kako menadžmet finansira investicije, da li preduzeće ostvaruje dovoljan iznos profita, da li akcionari primaju dovoljan iznos sredstava po osnovu vlasništva i slično.

Polaznu osnovu finansijske analize predstavljaju finansijski obračuni na kojima se i temelji finansijska analiza, a to su bilans stanja, bilans uspeha i izveštaj o finansijskim tokovima.

Bilans stanja je izveštaj o finansijskom položaju preduzeća na određeni dan i on predstavlja „sliku“ imovine preduzeća u određenom trenutku.1) Bilans uspeha pokazuje uspešnost poslovanja preduzeća u određenom vremenskom periodu. Izveštaj o finansijskim tokovima daje odgovor na sledeća pitanja:

- Gde se usmerava profit?
- Zašto dividende nisu veće?
- Zašto su korišćeni pozajmljeni izvori sredstava?
- Kako su finansirane investicije?

Finansijska analiza može se realizovati primenom različitih metoda, od kojih su najznačajniji: vizuelna analiza, analiza pomoću računa pokrića, analiza pomoću neto obrtnog fonda, cash flow analiza, funds flow analiza i racio analiza. Racio analiza predstavlja najkompleksniji pristup utvrđivanja kreditne sposobnosti preduzeća, jer najdirektnije ukazuje na sposobnost otplaćivanja ugovorenih kreditnih obaveza, stepen efikasnog poslovanja i korišćenja resursa, nivo operativnog korišćenja raspoloživih sredstava, sposobnost participacije i samofinansiranja, odnosno ukupne poslovne performanse preduzeća od kojih zavisi otplatni kapacitet, efikasno korišćenje kreditnih resursa i nivo potencijalnog kreditnog rizika.3) Finansijska analiza predstavlja, u osnovi, racio analizu.

Da bi se obavila pouzdana analiza poslovanja preduzeća, neophodno je obezbediti ispravnost podataka, odnosno potrebno je da knjigovodstveni i drugi podaci o poslovanju preduzeća budu sastavljeni i prezentirani u skladu sa važećim privredno – finansijskim propisima i da budu ispravni i objektivni. Takođe je neophodna jednoobraznost podataka, odnosno da postupci ili metode koje se koriste za dobijanje podataka o poslovanju preduzeća budu unapred determinisani i da se ne mogu menjati prema trenutnim potrebama korisnika tih podataka.

Ovaj zahtev je naročito značajan za potrebe komparativne analize, kada se porede preduzeća iz iste grane, za poređenja između grupacija, između obračunskih perioda za isto preduzeće i slično.

Pored nesporne koristi u analizi finansijskih izveštaja, racio analiza ima i određena ograničenja. Ova analiza povoljna je za mala i srednja preduzeća, a nepovoljna za analizu multinacionalnih kompanija. Ne može se „udenuti“ uticaj inflacije ili dezinflacije, usled primene principa istorijskog troška. Teško je generalizovati da li je neki racio „dobar“ ili „loš“, s obzirom da to zavisi i od vrste firme i od oblasti u kojoj firma posluje.

Racio analiza zasniva se na podacima iz bilansa stanja i bilansa uspeha

Za potrebe uspešne, svrsishodne i korektne finansijske analize, neophodno je pravilno klasifikovati pozicije u bilansu stanja i bilansu uspeha.

Za potrebe finansijske analize, pozicije bilansa stanja i bilansa uspeha, mogu se svesti na nekoliko ključnih. S obzirom da će u ovom radu biti obrađeni samo pokazatelji likvidnosti, za potrebe njihovog izračunavanja koriste se samo podaci iz bilansa stanja, koji se može prikazati kroz skraćenu šemu.

Grupisanje pozicija bilansa stanja je sračunato uz isticanje u prvi plan karakterističnih grupa, koje su baza za uspostavljanje bilansnih relacija shodno zahtevima pravila finansiranja poslovnih sredstava preduzeća, a sve to u cilju uspešne realizacije analize finansijskog položaja preduzeća.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02-07-2010 09:01 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekonomski parametri kvaliteta poslovanja GSP derrick 0 1,427 26-02-2014 12:32 AM
zadnja poruka: derrick
  Promocija preduzeća derrick 0 1,991 25-02-2014 03:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Tipovi menadžmenta preduzeća derrick 0 1,032 14-09-2013 03:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje znanjem kao nova platforma poslovanja derrick 0 1,120 18-01-2013 02:12 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna organizacija preduzeća Dzemala 0 1,680 14-08-2011 10:16 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: