Ocena opšte verodostojnosti iskaza s obzirom na stepen psihičke

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ocena opšte verodostojnosti iskaza s obzirom na stepen psihičke
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Ljudi su odavno uočavali psihička zbivanja kod čoveka, pa i psihička zbivanja u vezi sa sudskim postupcima, i o tome su razmišljali. Na primer već Ulpijan (III v.n.e) jeodređivao pojam i nedostatke sugestije pri saslušavanju. Međutim, ranije je to izgledalo jednostavnije, jer su postojala formalna dokazna pravila, te se do sredine XIX veka o psihičkom životu iznose uopštavanja i tvrdnje više na osnovu razmišljanja nego na osnovu sistematskog posmatranja i istraživanja, tako da se i sama psihologija kao samostalna nauka formira tek od sredine XIX veka.
Za socijalnu psihologiju pak se može reći da kao naučna disciplina postoji tek od početka ovog stoleća. Što se tiče psihologjie sudskih posupaka, prvo su se krajem XVIII i početkom XIX stoleća pojavila psihološka posmatranja pojedinih krivičnih slučajeva i, mada se u ovim izlaganjima dugo skoro sva pažnja poklanjala krivcu i njegovom odlučivanjuna delo (kriminalna psihologija), ipak su ova posmatranja dovela i do dubljeg razumevanja i psihičkih zbivanja u sudskim postupcima. Ovakvo razumevanje zahtevano je i usled uvođenja načela materijalne istine i slobodne ocene dokaza....

Uopšteno o svedoku


Opšta izlaganja ο psihologiji iskaza odnose se i na iskaze svedoka. Prema tome svedok jeste osoba koja daje iskaz tačnije jedna od osoba koja daje iskaz. Postoje znatne individualne razlike medu svedocima, a kvalitet njihovog iskaza, po mišljenju Gorfa, zavisi:
- prvo, od svojstava samog svedoka,
- drugo, od svojstava predmeta ο kome se svedoči, i
- treće, od uslova pod kojima je stvoren iskaz.
Za kvalitet iskaza su važna, prema Gorfu, i svojstva predmeta ο kome se svedoči. Njihov uticaj na kvalitet iskaza dobrim delom zavisi od toga kojim je čulom predmet opažen. Opažanja čulima pipanja, mirisa, ukusa itd. smatraju se za manje jasna i manje sigurna od vizuelnih opažanja (čulom vida), dok svedočanstva čulom sluha imaju srednju vrednost. Razne osobine kao na primer zvuci reči, trajanje, mesto, osvetljenje, sličnost, itd. mogu da utiču na odgovarajuće čulo, pa i nа tačnost i pravilnost iskaza.
Za to kakav će iskaz svedoka biti.pored svojstava svedoka i svojstava predmeta, važni su i uslovi pod kojima je iskaz stvoren. Postoje:
- objektivni i
- subjektivni uslovi.
Kao objektivni navode se, među ostalim:
- vreinc osmatranja,
- perspektiva i
- osvetljenje.
Subjektivni uslovi (bez obzira na subjektivna svojstva svedoka) odnose se na svedokovu:
- pažnju,
- uzbuđenju,
- pamćenje,
- duševno stanje,
- način ispitivanja itd...

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Ocena opšte verodostojnosti iskaza s obzirom na stepen psihičke normalnosti davaoca iskaza 4
1.1 Uopšteno o svedoku 4
1.2 Ocena verodostojnosti iskaza s obzirom na lična svojstva 6
1.3 Različite vrste psihičkih poremećaja 8
1.4 Šta se može očekivati od takvih svedoka? 10
1.5 Koliku su svedoku očuvana opažanja, mišljenja, pamćenje itd. 11
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:29 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: