Obveznice - ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,089
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Obveznice - ij
Sadržaj

UVOD 3
1 Hartija od vrijednosti 5
1.1 Vrste hartija od vrijednosti 8
1.2 Kratkoročne hartije od vrijednosti 9
2 Obveznice 12
2.1 Rizici ulaganja u obveznice 14
2.2 Određivanje cijene obveznica 17
2.3 Kamatna stopa – cijena vrijemena i rizika 18
ZAKLJUČAK 21
LITERATURA 22


UVOD

Da bi na pravi način objasnila što su to hartije od vrijednosti, a pogotovo šta su to obveznice nakratko ću se vratiti u dalju prošlost i prikazati put nastanka hartija od vrijednosti, kako i zašto su one nastale i koji značaj one imaju danas na savrijemenim finansijskim tržištima..

Ideja da se u opticaju nađe mnogo više novca nego što ga fizički ima, stara je mnogo vijekova. Niko ne može pouzdano da tvrdi odakle potjiče – nalazimo je još kod starih Vavilonaca, a kasnije i kod Grka i Rimljana. Po francuskom istoričaru Ferdinandu Brodelu, prijesudnu ulogu imao je Kairo u 11. vijeku. Jevrejski i muslimanski trgovci već su tada poznavali različite načine plaćanja i kupovinu na kredit, kao i kaparisanje poljoprivrijednih proizvoda i prije žetve. U starom i srednjem veku, trgovci su igrali ogromnu ulogu u društvu. Morali su da znaju da pišu, čitaju i računaju, da poznaju geografiju i nautiku, pa su za svoje vrijeme bili veoma obrazovani. Stalno su se dovijali da smisle najbolji i najsigurniji način za postizanje zarade i uopšte jednostavniji način trgovine, pa nije ni čudo što su glavne ekonomske promijene začeli baš oni. Prekretnica je načinjena kad su na trgove (čiji naziv i sam kazuje da se tamo najčešće trgovalo) počeli da se donose samo uzorci robe, a ne cela količina, da bi tek po sklapanju dogovora bila izvršena razmena dobara. Za ovakvu trgovinu „na reč”, ključno je bilo povjerenje. I dan-danas na berzama se ne trguje stvarnom robom, već nekom vrstom uzoraka (na robnim berzama) i hartijama od vrijednosti (na finansijskim berzama), a bez povjerenja ne bi mogao da se sklopi nijedan dogovor.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:09 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Obveznice Vesnica 0 2,709 06-07-2010 09:42 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Obveznice - dugorocni izvori finansiranja Vesnica 0 2,056 06-07-2010 09:33 PM
zadnja poruka: Vesnica
  obveznice Autor1 0 1,116 04-04-2010 11:06 PM
zadnja poruka: Autor1

Skoči na forum: