Oblici internacionalizacije preduzca

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Oblici internacionalizacije preduzca
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Ključna promjena, koja se na svjetskom tržištu definitivno potvrdila u poslijednih pola vijeka, jeste pomjeranje naglaska u definisanju poslovanja i međunarodn poslovnih aktivnosti sa makroekonomskog na mikroekonomski nivo. Jasno je da ta pomjeranja ka preduzeću u značajnom stepenu unose izmjene i u shvatanju međunarodne podjele rada i bitno mijenjaju savremene okvire funkcionisanja ekonomije uopšte, a proizvodnje i trgovine posebno.

Danas su preduzeća vodeći nosioci međunarodne razmjene roba i usluga gdje dominiraju superiorne konkurencije, što znači da su tokovi međunarodne trgovine u velikom stepenu individualizovani. Takav režim izložio je u isto vrijeme ne samo izvozne industrije, nego i sve lokalne međunarodnoj konkurenciji.

Internacionalizacija i globalizacija su ključni procesi koji su uslovoli potrebu redefinisanja uloge i mjesta ekonomskog angažovanja i pristupa samog poslovanja. Dilema „šta proizvoditi“ se mijenja u dilemu „gdje proizvoditi“, a dilema „šta i koliko razmjenjivati“ u dilemu „kako razmjenjivati“. Na toj osnovi, konvencionalni izvoz i uvoz roba i usluga između zemalja je postao prevaziđen. Ranije su se izvoz i uvoz bazirali na defanzivnoj ili pasivnoj varijanti ostvarivanja funkcije međunarodne prodaje, a danas se razvija agilna ili aktivna varijanta kombinovanja funkcije proizvodnje i rezmjene u međunarodnim tokovima.

Da bi preduzeće opstalo u takvim uslovima mora se uključiti u međunarodne tokove. U tom pravcu stoje mu na raspolaganju brojni oblici internacionalizacije poslovanja preduzeća, koji su u ovom radu obrađeni.
Rad je koncipiran na način da daje osvrt na osnovne oblike, polazeći od onih koji se baziraju na izvozu, zatim na razmjeni tehnologije, znanja i iskustva, do oblika koji nastaju direktnim investiranjem u inostranstvu.

Na koji će se oblik internacionalizacije poslovanja preduzeće odlučiti zavisi od mnoštva internih i eksternih faktora. Sve te faktore treba detaljno razmotriti i na taj način doći do optimalnog rješenja.

KONCEPTI STRATEGIJSKOG FOKUSIRANJA PREDUZEĆA

Da bi se preduzeće uključilo u međunarodne tokove mora da definiše odgovarajuću marketing strategiju. Marketing strategiju treba usmjeriti prema tri osnovna koncepta strategijskog fokusiranja preduzeća, a to su:

-tradicionalni (nacionalni) koncept;
-globalni koncept;
-kooperativni koncept.

Tradicionalni koncept se zasniva na opsluživanju sličnih tržišnih segmenata na dva ili više ciljnih tržišta definisanih u okviru granica pojedinih zemalja. Ovaj pristup se zasniva na podjeli tržišta na domaća i inostrana, pri čemu je osnovni kriterijum geografska lokacija. Preduzeće stavlja fokus na adaptaciju zahtjevima lokalnog tržišta.

Globalni koncept se zasniva na utvrđivanju sličnosti u potrebama potrošača po ciljnim segmentima svjetskog tržišta. Ovaj pristup je kompleksniji od tradicionalnog, ali ima prednosti koje proističu iz ostvarivanja efekata obima na globalnom nivou, transfera iskustva, ideja i dr.
Uglavnom, preduzeća svoje marketing strategije definišu kao globalne ili lokalne. Međutim, to podrazumjeva uključivanje pojedinih segmenata iz obje. Najčešće su ime proizvoda, fizičke karakteristike i pakovanje standardizovani, a distribucija, cijene i način prodaje se razlikuju od dijela do dijela globalnog tržišnog segmenta. Naravno, to nije pravilo jer sve zavisi od konkretne situacije tj. čemu se daje prednost u određenom slučaju.

Kooperativni koncept je ključan strateški koncept. On uključuje brojne modalitete, a zasniva se na specifičnim ugovornim povezivanjima dva ili više preduzeća. Ta preduzeća su obično međusobno orijentisana u okvirima jedne ili više funkcija tokom dužeg vremenskog perioda.

Saradnja preduzeća može biti horizontalna, vertikalna i komplementarna.
1.Horizontalna saradnja podrazumjeva da su preduzeća istog ili sličnog profila i da sarađuju u jednoj ili više funkcija.
2.Vertikalna saradnja podrazumjeva saradnju u funkcijama koje su u reprodukcionom redosledu.
3.Komplementarna saradnja podrazumjeva dopunjavanje određenih funkcija granski nezavisnih preduzeća.

Stepen intezivnosti saradnje zavisi od toga koliko je funkcija obuhvaćeno i koliko preduzeća učestvuje. Osnovni cilj kooperativnog povezivanja je podizanje konkuretnosti kroz saradnju i razvijanje posebnih prednosti, što je osnov za strategiju ulaska na međunarodna tržišta, rast ili održavanje tržišnog učešća i ostale prednosti koje to povlači.

Bez obzira da li preduzeća pristupaju tržištu sa globalnog ili tradicionalnog aspekta, kooperaciona strategija je sve češće prisutna, a naročito u proteklih deset godina.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06-05-2010 12:56 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Oblici verbalne i neverbalne komunikacije derrick 0 915 07-08-2013 10:44 PM
zadnja poruka: derrick
  institucionalni oblici standardizacije terminologije menadzmenta u organizaciji advjakic 1 1,617 30-09-2010 08:32 PM
zadnja poruka: derrick
  Procesi i oblici abrazije Dzemala 0 2,014 24-06-2010 02:29 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Javna dobra – pojam i oblici derrick 0 3,408 12-03-2010 01:01 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: