O ratu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
O ratu
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Rat je sukob koji uključuje organizovanu upotrebu oružja i fizičke sile od strane država ili drugih društvenih grupa. Zaraćene strane obično drže teritoriju, koju mogu dobiti ili izgubiti; a svaka poseduje vodećeg pojedinca ili telo koje se može predati ili kolabirati i tako završiti rat. Sve do kraja drugog svetskog rata, vladao je običaj da učesnici u ratu izdaju formalne objave rata.

U poslednje vreme se često koriste alternativni izrazi za rat, najčešće u svrhu eufemističkog izbegavanja ograničenja rata, što uključuje oružani sukob, neprijateljstva i policijske akcije. Vreme kada nema formalnog rata, usprkos mogućnosti međunarodnih i unutrašnjih napetosti, se naziva mir. Međutim, neki smatraju da je definicija mira složenija. Pri tome se često citira Baruch Spinoza (1632-1677) koji je rekao da “mir nije odsutstvo rata, nego vrlina, duševno stanje, odnosno sklonost dobroj volji, povjerenju i pravdi.” Ratovi se obično odvijaju u nizovima vojnih pohoda između dve zaraćene strane, a povod su im, osim drugih stvari, nesuglasice oko pitanja suvereniteta, teritorije, prirodnih resursa, religije ili ideologija. Rat koji za svrhu ima osloboditi okupiranu zemlju se naziva "oslobodilački rat", dok rat između frakcija unutar jedne države je građanski rat.

Još u vreme antike, grčki filozofi idealisti, su tvrdili da je rat prirodno stanje duha (Platon) i prirodan način sticanja imovine (Aristotel). Obema tezama su se pravdali ratovi robovlasničke klase i predstavljale izraz njenih interesa. U Srednjem veku crkva je kao najjači feudalac bila nosilac i stvaralac religiozne ideologije, prema kojoj su ratovi izraz Božje volje, natprirodne pojave pred kojim je čovek nemoćan. U to ime, crkva vodi i Krstaške ratove i time prikriva njihov pravi karakter. Buržoasko razdoblje donosi i šira objašnjenja rata. Mnogi napredni mislioci, znanstvenici, filozofi i dr. su bili protivnici rata kao sredstva za postizanje cilja i borili se protiv toga, verujući da zdrav ljudski um može spriječiti rat. U ovom razdoblju se javljaju tri različite teorije promatranja rata:
• idealističke,
• etičke i
• geopolitičke.

Mnogi buržoaski idealisti su objašnjavali poreklo rata biološkim uzrocima. Oni su uspoređivali rat sa zakonitostima koji vladaju u životinjskom svetu, i smatrali da je rat uslov društvenog opstanka na isti način kao i što je borba za opstanak uslov za postojanje u prirodi ...
Sadržaj :

UVOD 3
1.1 O ratu 5
1.2 Čovečnost u ratovanju 12
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 16PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:37 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Antifašizam četničkog pokreta u II svetskom ratu derrick 0 2,268 09-09-2013 02:23 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: