O ratu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
O ratu
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz sociologije.

"Rat nije ništa drugo do politika produžena drugim sredstvima“
Karl von Klauzevic

Rat je sukob koji uključuje organizovanu upotrebu oružja i fizičke sile od strane država ili drugih društvenih grupa. Zaraćene strane obično drže teritoriju, koju mogu dobiti ili izgubiti; a svaka poseduje vodećeg pojedinca ili telo koje se može predati ili kolabirati i tako završiti rat. Sve do kraja drugog svetskog rata, vladao je običaj da učesnici u ratu izdaju formalne objave rata.

U poslednje vreme se često koriste alternativni izrazi za rat, najčešće u svrhu eufemističkog izbegavanja ograničenja rata, što uključuje oružani sukob, neprijateljstva i policijske akcije. Vreme kada nema formalnog rata, usprkos mogućnosti međunarodnih i unutrašnjih napetosti, se naziva mir. Međutim, neki smatraju da je definicija mira složenija. Pri tome se često citira Baruch Spinoza (1632-1677) koji je rekao da “mir nije odsutstvo rata, nego vrlina, duševno stanje, odnosno sklonost dobroj volji, povjerenju i pravdi.” Ratovi se obično odvijaju u nizovima vojnih pohoda između dve zaraćene strane, a povod su im, osim drugih stvari, nesuglasice oko pitanja suvereniteta, teritorije, prirodnih resursa, religije ili ideologija. Rat koji za svrhu ima osloboditi okupiranu zemlju se naziva "oslobodilački rat", dok rat između frakcija unutar jedne države je građanski rat.

Još u vreme antike, grčki filozofi idealisti, su tvrdili da je rat prirodno stanje duha (Platon) i prirodan način sticanja imovine (Aristotel). Obema tezama su se pravdali ratovi robovlasničke klase i predstavljale izraz njenih interesa. U Srednjem veku crkva je kao najjači feudalac bila nosilac i stvaralac religiozne ideologije, prema kojoj su ratovi izraz Božje volje, natprirodne pojave pred kojim je čovek nemoćan. U to ime, crkva vodi i Krstaške ratove i time prikriva njihov pravi karakter. Buržoasko razdoblje donosi i šira objašnjenja rata. Mnogi napredni mislioci, znanstvenici, filozofi i dr. su bili protivnici rata kao sredstva za postizanje cilja i borili se protiv toga, verujući da zdrav ljudski um može spriječiti rat. U ovom razdoblju se javljaju tri različite teorije promatranja rata:
• idealističke,
• etičke i
• geopolitičke.

Mnogi buržoaski idealisti su objašnjavali poreklo rata biološkim uzrocima. Oni su uspoređivali rat sa zakonitostima koji vladaju u životinjskom svetu, i smatrali da je rat uslov društvenog opstanka na isti način kao i što je borba za opstanak uslov za postojanje u prirodi.
• Tomas Hobs je objašnjavao večnost i neizbežnost ratova samo čovekovom prirodom, a ratno stanje jedinim zakonom u odnosima država i vlada. Gotfrid Vilhelm Lajbnic, pak smatra da večni mir nije moguć na ovom svetu i da bi doveo do umrtvljavanja prirode, do neobnavljanja života i do zastoja u razvitku. Rat je urođeno stanje čoveka, jer u osnovi njegovog života, kao i u osnovi svakog drugog živog bića, je borba za opstanak i zato je čovek čoveku vuk.
• Rasna teorija je najgrublji vid ove biološke teorije, jer uzroke rata objašnjava prirodnom nejednakošću. U ovoj rasnoj teoriji se istakao nemački ideolog najreakcionarnijeg dela nemačke buržoazije Niče, koji je isticao nadmoć arijevske rase.
Etičke teorije (Hegel, Prudon, Fuler i drugi) smatraju da je rat progresivna pojava koja pozitivno utiče na moral ljudi i naroda i bez koje se ne može ni zamisliti postojanje i razvitak društva, jer moralno stanje naroda doprinosi veličanju jakih ličnosti i nacija kojima je predodređena istorijska uloga. Rat čuva narode od truljenja i je najbolje sredstvo za lečenje naroda.
• Engleski sveštenik Maltus je razvio teoriju da je rat neminovan za ograničavanje preteranog porasta stanovništva jer uništava suvišno stanovništvo i održava ravnotežu između sredstava za život i broja stanovnika.

U 20. veku se rađaju nove, geopolitičke teorije kao pokušaj opravdanja imperijalističkih ratova (Haushofer, Mekinder i drugi). Oni objašnjavaju poreklo rata geografskim položajem pojedinih naroda: smanjivanjem životnog prostora i borbom za prostor, nepogodnošću i potrebom promene granice i sl. Geopolitika se i danas često upotrebljava za opravdanje ratnih priprema.

Osim ove tri teorije javljaju se i neki drugi pravci u objašnjavanju porekla rata kao što su subjektivizam (rat je tragedija pogrešaka), kozmopolitizam, pacifizam itd.

Ipak, u današnje vreme najviše navođeni teoretičar o ratu je Karl fon Klauzevic. Karl je napisao delo "O ratu" u kojem je objasnio svoja viđenja odnosa između politike i rata. Odredio je pojam apsolutnog rata. Po njemu se pojam borba poistovećuje s pojmom rata, gde upotreba oružanih snaga nije ništa drugo do organizacija određenog broja bojeva. Klauzevic smatra obranu jačim vidom borbe od napada, jer po njemu rat počinje obranom, jer ako se napadnuti ne brani ne može doći ni do rata. Tu tezu on izvodi iz taktike i prenosi je u strategiju što je bilo sasvim neobično u to vreme, pa ga mnogi i kritikuju. Moralne snage su u središtu Klauzevicove ideje o ratu, jer samo fin, prodoran razum može u toj oblasti osetiti istinu. Klauzevicova strategija vođenja rata, međutim, ne prelazi evropski kontinet i ne zahvata odnose snaga na moru iako su imali izvanredne uticaje na Napoleonove ratove u kojima je i sam učestvovao.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:04 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: