Nuklearna energija - 19n

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Nuklearna energija - 19n
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Nuklearna energija bi mogla proizvesti velike količine energije u razdoblju neusporedivo duljem od zamislivog pojedincu ili društvu. Č ak s postoje om tehnologijom ra una se da ć e NE biti važan izvor energije u periodu do 2020., do kada su ra ene studije.
Za NE je vezan jedan veliki paradoks: ve ina laika taj izvor energije smatra tajanstvenim i kompliciranim, naravno, ona se temelji na vrlo dobro poznatim fizikalnim principima, č ak bolje nego neki drugi izvori dobivanja energije. Nuklearna fisija, na kojoj se temelji ovaj na in dobivanja energije, znanstvenicima je dobro poznata i u Svijetu ve postoji dosta teorijskog i prakti nog iskustva vezanog uz nju.
Kada govorimo o potencijalima NE, moramo napomenuti da je u ovom trenutku primjena u velikoj mjeri fokusirana na zamjenjivanje parnih kotlova u proizvodnji elektri ne energije, te zbog toga ograni ena posebnostima koje ta energija zahtijeva.
Postavlja se pitanje da li razumijemo pravi potencijal NE, jer proizvodnja elektricne energije predstavlja samo 10% ukupne energije koju čovjek danas troši. NE nije samo zamjena za fosilna goriva, nego i neiscrpan energentski izvor (1g fisijskog materijala = 3x10 6 E od 1g ugljena).
Zbog velike koncentracije energije u nuklearnom gorivu, ono se može
transportirati bilo gdje u Svijetu, uz zanemariv utržak energije i novca. Imaju i to na umu, NE ć e biti razumljivija kada je stavimo u kontekst masovnog, globalnog i dugoro nog izvora energije.
Postoji još jedan paradoks vezan uz NE. Neki smatraju da se pojavila prekasno, jer nije pomogla prevladati veliku naftnu krizu sedamdesetih godina, dok neki smatraju da se pojavila prerano jer još nije u injen korak u infrastrukturi sa nafte i plina, na ugljen i solarnu energiju, pa potreba za NE još nije dovoljno velika.
Negativne strane globalne raširenosti i raspoloživosti NE proizlaze iz njene primjene u vojne svrhe, što je najve i krivac negativnog stava javnosti prema njoj. S vremenom je svjetska zajednica postala svjesna rizika, pa je došlo do raznih politickih sporazuma koji su to pitanje regulirali. Vojni aspekt primjene...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:37 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekološka energija i alternativni izvori enegije Maja 0 2,514 03-02-2012 09:26 PM
zadnja poruka: Maja
  Sta je energija talasa Dzemala 0 3,296 25-06-2010 01:50 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Energetike - solarna, vodena energija.. Dzemala 0 2,899 22-06-2010 02:50 PM
zadnja poruka: Dzemala
  SOLARNA ENERGIJA derrick 0 4,957 16-01-2010 01:34 AM
zadnja poruka: derrick
  Nuklearna fizika tanja83 0 5,834 14-12-2009 09:41 AM
zadnja poruka: tanja83

Skoči na forum: